maritbet girişmaritbet
Göller Bölgesi Teknokent'ten 5 TL'ye iş yeri kiralanıyor!

Göller Bölgesi Teknokent'ten 5 TL'ye iş yeri kiralanıyor!

Göller Bölgesi Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. İrfan Ateşoğlu: 'Teknokentin kiralanabilir alanı bin 425 metrekaredir. Kira ücreti ise metrekaresi 5 TL gibi düşük bir ücretle kiralanabiliyor. Doluluk oranı yüzde 90'dır.'dedi

 

Türkiye'de geçmişi 1990'lı yıllara uzanan ve teknokent ya da teknopark olarak adlandırılan teknoloji geliştirme bölgelerine (TGB) ilgi giderek artıyor. Mevcut vergi muafiyetlerine ilave olarak geçen yıl yapılan düzenlemeyle yeni teşviklerin getirilmesi yatırım iştahını artırdı. Daha önce 10 yıl olarak öngörülen ve 2013'te dolması beklenen vergi muafiyetlerinin yürürlülük süresi 2023 yılına kadar uzatıldı. Teknokentlerde faaliyet gösteren firmalara kurumlar vergisi, katma değer vergisi (KDV) ve damga vergisi muafiyetleri sağlanıyor. Çalışanlar da gelir vergisi ödemiyor. Yine firmalar, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) primi işveren payının yüzde 50'sinden muaf.
 
TEŞVİKLER GENİŞLETİLDİ
 
Bu avantajlar geçen yıl mart ayında yapılan yeni düzenlemeyle daha da genişletildi. Örneğin, yeni şirketleri desteklemek için teknokentlerin bütçeleri yeterli gelmediğinde Sanayi Bakanlığı devreye giriyor ve ödenekleri artırıyor. Daha önce sadece teknokent içindeki Ar-Ge personeline teşvik veriliyordu. Yeni düzenlemeyle aynı personelin dışarıdaki Ar-Ge faaliyeti de teşvik kapsamına alındı. Ayrıca işbirliği imkânları da genişletildi. KOBİ'leri teşvik etmek için KOSGEB'in "Teknogirişim" adıyla uygulamaya koyduğu 100 bin TL'lik hibe desteği de teknokentlerin cazibesini artırıyor.
 
 
METREKARESİ 5 TL'YE KİRALANABİLİYOR
 
Göller Bölgesi Teknokenti'nde halen 132 firma faaliyet gösteriyor. Göller Bölgesi Teknokent Genel Müdürü İrfan Ateşoğlu'ndan alınan bilgiye göre, teknokentin 112 bin metrekarelik bir açık alanı 3 bin metrekarelik de kapalı alanı bulunuyor. Kiralanabilir alan ise bin 425 metrekare. Kira ücreti ise metrekaresi 5 TL gibi düşük bir ücretle kiralanabiliyor. Buna genel giderler, elektrik, su, internet ve ısınma dahil. Bu ofisleri kiralamak isteyenlerin öncelikle teknokentin web sayfasındaki ön başvuru formunu doldurması gerekiyor. Ön başvurusu onaylananların, esas başvuru formlarını üç nüsha halinde teknokente teslim etmesi veya e-postayla göndermesi gerekiyor. Projesi hakemler tarafından onaylanan firma, son onayı icra kurulundan alıyor. Proje onay alırsa kira sözleşmesi yapılarak ofis tahsis ediliyor ve firma teknoparkta faaliyete başlıyor. Halen doluluk oranını yüzde 90 olarak açıklayan Ateşoğlu teknokentte en fazla yazılım ve enerji sektöründe yoğunluk olduğunu dile getirdi.
 
Fahri Sarrafoğlu/Yeni Şafak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...