maritbet girişmaritbet
Göktürk-1 Uydusu devrim niteliğinde!

Göktürk-1 Uydusu devrim niteliğinde!

Celal Sami Tüfekçi, Göktürk-1 Uydusu'nun devrim niteliğinde bir iş olduğunu ve uydu sayesinde yüksek çözünürlükte resimler elde edileceğini vurguladı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Uzay Daire Başkanı Celal Sami Tüfekçi, Göktürk-1 Keşif ve Gözetleme Uydusu'nun çektiği görüntülerle askeri ve sivil hayata büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Uydu ile Türkiye'ye yüksek teknoloji kazandırılacağını ifade eden Tüfekçi, "Devrim niteliğinde bir iş. Uydusayesinde çok hızlı bir şekilde yüksek çözünürlükte resimleri elde etmiş olacağız. Uydu, Türkiye'ye kazandırılmış yüksek bir teknoloji olacak. Hem silahlı kuvvetler hem hava kuvvetlerimiz hem de ilgili kurumlar ve sivil otoriteler çekilen fotoğraflardan faydalanacaklar" dedi.

Yer istasyonlarının kurulmasının da proje kapsamında olduğunu hatırlatan Tüfekçi, böylece Türkiye'nin mevcut alt yapısının uydunun kullanımına uygun hale geleceğini ve uydu fırlatıldıktan sonra 2016 yılının sonunda uydu fotoğraflarının görülebileceğini belirtti.

Tüfekçi, "Göktürk-2'nin fotoğrafları öncelikle Hava Kuvvetleri olmak üzere, sivil kurumlarla da paylaşılıyor. Göktürk-1'in yer istasyonu Göktürk-2'nin yer istasyonu ile entegre hale gelecek. Bir merkezden yönetilecek. Ayrıca mobil bir yedek yer istasyonu da olacak" dedi.

"İstihbarat kabiliyeti kazandıracak"

Göktürk-1 Proje Müdürü Erdal Kisli ise uydunun özellikle Güneydoğu Anadolu, Suriye ve Irak gibi bölgelerde çekeceği görüntülerle Türkiye'ye istihbarat açısından büyük destek sağlayacağını anlattı.

Kisli, "Göktürk-1 Uydusu özellikle metre altında çekeceği görüntülerle ülkemize büyük bir istihbarat kabiliyeti kazandıracaktır. Bu sayede gerek görüntülerin işlenmesi, gerek görüntülerin ilgili kuvvetlere servis edilmesiyle özellikle güneydoğu bizim açımızdan ayna gibi görünecek hale gelecektir" diye konuştu.

"Yüksek performanslı gözetleme uydusu"

Göktürk-1 Uydusu'nun Fransa'daki üretimini üstlenen Thales Alenia Space firmasının Başkan Yardımcısı Herve Hamy de uydunun ayırt edici özelliğinin birçok açıdan fotoğraf çekebilmesi ve çok yüksek kalitede görsel malzeme sağlaması olduğunu söyledi.

Uydunun sivil ve askeri birçok ihtiyacı karşıladığına işaret eden Hamy, "Göktürk-1, SSM için ürettiğimiz yüksek performanslı bir gözetleme uydusu. Uydu büyük bir esneklikle görüntü alabiliyor. Uydu sayesinde dünyanın istediğiniz herhangi bir bölgesinden görüntü alabiliyorsunuz" diye konuştu.

Ankara'ya 7 Mayıs'ta gönderilecek Göktürk-1 Uydusu'nun, 2016 yılı ilk yarısında Fransız Guyanası'nın Kourou kentinden fırlatılması planlanıyor. Göktürk-1 Uydu Sistemi ayrıca orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi alanlarda da görüntü ihtiyacını karşılayacak. Göktürk-1 görevi boyunca günde ortalama 278 fotoğraf gönderecek. 

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göktürk-1 Uydusu devrim niteliğinde!
  • 24.04.2015 13:22

Göktürk-1 Uydusu devrim niteliğinde!

Celal Sami Tüfekçi, Göktürk-1 Uydusu'nun devrim niteliğinde bir iş olduğunu ve u ...