maritbet girişmaritbet
Geleceğin evleri sıfır karbonlu olacak!

Geleceğin evleri sıfır karbonlu olacak!

Tüm dünya enerji verimliliği ve daha az enerji tüketilmesini sağlayacak teknolojiler üzerinde çalışıyor...

Son günlerde farklı enstitüler, üniversiteler daha akıllı ve çevreci evlere yoğunlaşmış durumda, İngiltere'deki Cardiff Üniversitesi de 'sıfır karbonlu evler üretti. Bu evler, ısınmasını, sıcak suyunu, aydınlanmasını, cihazların çalışmasını kendi ürettiği enerjiyle sağlıyor ve atmosfere hiç karbondioksit salmıyor. Hatta bu evler, ürettiği enerjiyi başkalarının da kullanmasını sağlayacak teknolojiye sahip. 

Cardiff Üniversitesi tarafından üretilen evler, bugüne kadar çok pahalı olacak' iddialarını çürütmüş durumda. Çünkü, evi inşa edenler bina maliyetinin toplu konut bütçesi aralığında olduğunu da söylüyor. İnşası 16 hafta alan evin metrekare maliyeti yaklaşık bin İngiliz Sterlini düzeyinde. 

Cardiff Üniversitesi evleri

Bridgend yakınlarında inşaa edilen dışarıdan izolasyonu yapılmış olan örnek ev, güneşe bağlı hava ile ısıtma sistemine sahip. Evin çatısına yerleştirilen fotovoltaik panellerle özel olarak güneye doğru yönlendirilmiş. Böylece evin daha çok gün ışığı alması hedefleniyor. Elde ettiği enerjiyi piller sayesinde depolayan ev, böylece ısıtma, havalandırma, sıcak su sistemleri ve elektrikli aygıtları kendi ürettiği enerjiyle çalıştırıyor. 

Projeyi yürüten ekibin yöneticisi Prof. Phil Jones, son teknolojiyi, yenilikleri ve tasarımları kullanarak, düşük maliyetli, ekonomik ve çevre açısından uzun vadeli faydalar sağlayan, sıfır karbon evler inşa etmenin mümkün olduğunu belirtiyor. 

TÜRKİYE'NİN İLK PASİF EVİ URLA'DA YAPILDI 

Dünyada hızla gelişen Pasif Ev trendine Türkiye'den ilk örnek Blue Safe Mavi Kale tarafından yapıldı. İzmir Urla'da inşa edilen 300 metrekarelik evin metrekare maliyeti bin 200 TL oldu. Pasif Ev'in yapı maliyetinin yüzde 5'i kadarıyla ısı yalıtımı yapıldı. Normal bir eve kıyasla metrekare başına fazla gideri sadece 50 TL olan Pasif Ev'in ekstra giderlerinin amorti süresi ise 5 yıl. 

Isı geçirgenliği çok düşük olan camların kullanıldığı evde, çift camın yanı sıra argon gazının yer aldığı iki katlı cam kullanıldı. Kışın soğuk havanın, yazın da sıcak havanın içeriye girmesinin önlenmesinde ve mekan sıcaklığının korunmasında, evin havalandırma sistemi devreye giriyor. Bu amaçla geri ısı kazanımlı havalandırma sistemi kullanıldı. 

Pasif Ev'de, çatıdaki drenaj sistemiyle yağmur suyu bahçede yer altına gömülen 20 tonluk su tankında toplanıyor. Tankın içindeki mekanik bir sistemle arıtılan su, bahçe sulamada, tuvaletlerde, çamaşır makinesinde kullanılıyor.

Yer ve yön sistemi, pencere genişlikleri, açıları güneşin açısına göre saptanan evde güneş enerjisinden sıcak su elde edilmesi için 10 metrekarelik solar paneller kullanıldı. Solar paneller, evin sıcak su ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca kış aylarında ek bir ısıtmaya gerek olduğunda kalorifer sistemi için gerekli olan sıcak su da bu paneller sayesinde güneşten kazanılıyor.

Enerji Panorama

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Geleceğin evleri sıfır karbonlu olacak!
  • 22.10.2015 15:36

Geleceğin evleri sıfır karbonlu olacak!

Tüm dünya enerji verimliliği ve daha az enerji tüketilmesini sağlayacak teknoloj ...

Geleceğin evleri böyle olabilir!
  • 23.12.2014 15:00

Geleceğin evleri böyle olabilir!

Giderek artan dünya nüfusu, yaşam alanlarının iç içe geçmesi ve doğal kaynakları ...