maritbet girişmaritbet
Gayrimüslimlerin 1014 arazisi iade edildi!

Gayrimüslimlerin 1014 arazisi iade edildi!

Türkiye'deki farklı inanç gruplarına yönelik reformlar kapsamında cemaatlere iade edilen arazi sayısının 1014'e ulaştığı açıklandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün akşam Ankara Palas'ta düzenlenen yemekte, gayrimüslim kanaat önderleriyle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunmuştu. 

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinötürlüğünün internet sitesinden de Türkiye'deki farklı inanç gruplarına yönelik reformlara ilişkin bilgilere yer verildi. Buna göre, farklı inanç gruplarının dini özgürlük ve toplumsal yaşama dair taleplerine demokratikleşme reformlarıyla yanıt verildi. Bu kapsamda vakıf arazilerinin iade sürecine devam edildi.

Bugüne kadar bin 14 vakıf arazisi cemaatlere iade edildi. 30 Eylül 2013'te açıklanan Demokratikleşme Paketi kapsamında, Mor Gabriel Vakfına ait 244 dönümlük arazi Süryani cemaatine verildi. Bununla tarihin en büyük iadesi gerçekleştirildi.

Farklı inanç gruplarına mensup cemaatler tarafından kullanılan ibadethanelerin restorasyonuna  hız verildi. Trabzon Sümela Manastırı ile Van Akdamar Kilisesi uzun yıllar sonra ayine açıldı.

Türkiye'deki cemaat vakıfları

Türkiye'de halihazırda 165 cemaat vakfı faaliyetlerini aktif olarak sürdürüyor, bu vakıfların 76'sı Rum, 53'ü Ermeni, 19'u Musevi, 10'u Süryani, 3'ü Keldani, 2'si Bulgar, biri Gürcü,  biri de Maroni cemaatine ait.

Geçmişte dini özgürlükleri ve mülkiyet hakları çeşitli gerekçelerle daraltılmış, farklı inanç gruplarına bağlı cemaatlerin sorunlarının çözümüne yönelik son yıllarda çok sayıda düzenleme hayata geçirilmişti.

İlk olarak, Vakıflar Kanununda yapılan değişikliklerle cemaat vakıflarının taşınmaz mal edinmeleri ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunmaları konusunda iyileştirmeler ve kolaylıklar sağlanmıştı.

Bu kapsamda taşınmaz malların cemaat vakıfları adına tescili için Bakanlar Kurulundan izin alınması şartı kaldırılmış, ayrıca, cemaat vakıflarının tasarrufları altında bulunduğu belirlenen taşınmaz malların vakıf adına tescili için yapılacak başvurular bakımından öngörülen 6 aylık süre 18 aya çıkarılmış, 2008'de çıkarılan yeni Vakıflar Kanunu ile de çok sayıda taşınmaz, başvurular üzerine cemaat vakıfları adına kaydedilmişti.

1014 arazi iade edildi

Son olarak Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Vakfına ait hastane binasının karşısında yer alan 42 bin 259 metrekarelik arazi, Vakıflar Genel Meclisi kararının ardından, vakıf adına tapuya tescil edildi.

30 Eylül 2013'te, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde açıklanan Demokratikleşme Paketi kapsamında, Mor Gabriel Vakfına ait 12 parsel arazi, Ekim ayında Süryani Cemaatine iade edilmişti.

"Mor Gabriel arazisi, 2011'den beri azınlıklara ait vakıf mallarının iadesi sürecinde vakıflara iade edilen en büyük arazi oldu.  Arazi, 244 dönümlük bir alanı kaplıyor. Bugüne kadar cemaatlere iade edilen arazilerin sayısı ise bin 14'e ulaştı. Bunun yanı sıra 21 gayrimenkulün günümüz rayiç bedelinden tazmin edilmesine karar verildi. Halihazırda 150 gayrimenkulün iadesi için ise değerlendirme süreci devam ediyor.

Buna ek olarak, farklı inançlara sahip vatandaşların ibadet yerlerine ilişkin özgürlüklerin genişletilmesi amacıyla İmar Kanununda değişiklik yapılmıştı. İmar Kanununda yer alan cami ifadesi ibadet yeri olarak değiştirilerek tüm ibadet yerleri kanun kapsamına alındı. Bu kapsamda "İl, ilçe ve kasabalarda mülki idare amirinin izni alınmak ve imar mevzuatına uygun olmak şartıyla ibadethane yapılabilir" düzenlemesi getirilerek, tüm dinlere ilişkin ibadethane inşasına ilişkin şikayetler ortadan kaldırıldı.

Restore edilen ibadethaneler

Cemaat vakıflarına taşınmaz iadesi yapılmasının yanı sıra ibadet özgürlüğü kapsamında, farklı inanç gruplarına mensup cemaatler tarafından kullanılan ibadethanelerin restorasyonuna hız verildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları kapsamında, Diyarbakır'daki Surp Giragos Kilisesi Ekim 2011'de ibadete açıldı.

Kumkapı Meryemana Kilisesi ile Mektebi Vakfına ait Vorvoks Vorodman Kilisesi de restore edilip ibadete açıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Trabzon Sümela Manastırı'nda ve Van Akdamar Kilisesi'nde ayin yapılmasına izin verildi.

Onarımı biten taşınmazlar şunlar:

Gökçeada Aya Nikola Kilisesi

Gökçeada Ayamarina Rum Ortodoks Kilisesi

Hatay İskenderun Süryani Katolik Kilisesi

Surp Giragos Kilisesi

Kumkapı Meryemana Kilisesi

Hatay İskenderun Rum Katolik Kilisesi

Diyarbakır Sur Ermeni Protestan Kilisesi

Vorvoks Vorodman Kilisesi

Diyarbakır Sur Ermeni Katolik Kilisesi

Gaziantep Nizip Fevkani Kilisesi

Gaziantep Şahinbey Havra

Onarımı süren taşınmazlar ise şöyle:

Ayvalık Cunda Taksiyarhis (Ayanikola ) Kilisesi

İstanbul Edirnekapı AyaYorgi Kilisesi

Edirne Merkez Havra (Büyük Sinagog)

Projesi hazırlanan taşınmazlar da şunlar:

Kilis Merkez Havra

Hatay Yayladağı Rum Ortodoks Kilisesi

İskenderun Arsuz Maryo Hanna Kilisesi

Samandağ Yoğunoluk Köyü Ermeni Kilisesi

İnanç gruplarıyla yapılan çalıştaylar

Müslüman olmayan vatandaşların sorunlarının çözülmesi ve onların da diğer tüm vatandaşlar gibi eşit hak ve özgürlüklere sahip olmasının Türkiye'nin demokratikleşme vizyonunun en önemli parçası olduğu ifade edilen bilgilendirmede, bu vizyon doğrultusunda, 2009 yılından beri farklı inanç gruplarına mensup vatandaşlarla istişarelerin yoğun bir biçimde devam ettiğine dikkat çekildi.

Sadece 2009-2014 arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere çeşitli bakan ve bürokratların katılımıyla farklı inanç grubu temsilcileriyle çok sayıda toplantı yapıldığı anımsatıldı. 

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Tarihi dokuyu bozan yapıları tahliye edeceğiz'
  • 11.04.2016 12:55

'Tarihi dokuyu bozan yapıları tahliye edeceğiz'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mimar Sinan'ı Anma Etkinlikleri'nde konuştu. Davutoğlu ...

Silopi'de büyük bir imar faaliyeti başlayacak
  • 07.03.2016 10:35

Silopi'de büyük bir imar faaliyeti başlayacak

Şırnak'ın Silopi ilçesine giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Silopi'de büyük bir im ...

'Allah bu köprüyü hep güzellikleri bağlayan bir köprü kılsın'
  • 26.08.2016 18:57

'Allah bu köprüyü hep güzellikleri bağlayan bir köprü kılsın'

Ahmet Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nun hizmete ...

Ahmet Davutoğlu Ankara'da bu evde yaşayacak
  • 27.05.2016 09:46

Ahmet Davutoğlu Ankara'da bu evde yaşayacak

Başbakanlık görevini bırakan Ahmet Davutoğlu, yeni yaşayacağı evi Ankara'nın Çay ...

Davutoğlu'ndan Türk müteahhitlere müjde!
  • 30.04.2016 09:55

Davutoğlu'ndan Türk müteahhitlere müjde!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar ziyareti sırasında Doha'da yaptığı basın toplant ...

Davutoğlu ve Merkel, Al Farah Çocuk Destek Merkezi'ni açtı
  • 24.04.2016 09:32

Davutoğlu ve Merkel, Al Farah Çocuk Destek Merkezi'ni açtı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Gaziantep'te Al Far ...