maritbet girişmaritbet
Fransa'daki sığınmacı kampında sona gelindi

Fransa'daki sığınmacı kampında sona gelindi

Fransa’nın Manş Denizi kıyısında bulunan Calais’deki Jungle adıyla bilinen sığınmacı kampında sona gelindi.

İngiltere'ye geçmek isteyen Afganistan, Sudan, Eritre, Pakistan, Mali ve Suriye'den gelen yaklaşık 8 bin sığınmacının geçiş noktası olarak kullandığı kamp ile ilgili açıklama yapan Pas-de-Calais Valiliği kampın tahliyesinin pazartesi başlayacağını duyurdu. İsteyen sığınmacıların otobüslerle alınarak geçici sığınmacı merkezine götürüleceğini ya da kendi imkanlarıyla kamptan ayrılabileceği belirtildi. 

Geçen haftadan itibaren, Fransa ve İngiliz hükümetlerinin aldığı ortak kararla, İngiltere'de bir yakını olan 18 yaş altı ebeveynsiz çocukların bir kısmı İngiltere'ye gönderilmişti. Valilikten yapılan açıklamada İngiltere'ye giden ebeveynsiz çocuk sayısının yanızca 70 olduğunu belirtilmişti.

Jungle'da ebeveynsiz çocukların yanı sıra Fransa'ya iltica başvurusunda bulunan aileler de otobüslerle geçici sığınmacı merkezlerine götürülüyor. Ancak birçok sığınmacı ne yapacağını bilmiyor. AA muhabiri kamptaki sığınmacılara tahliyeden sonra ne yapacaklarını sordu.

İran'dan gelen 22 yaşındaki Sasan, sonuna kadar Jungle'da kalmaya devam edeceğini, Fransa'ya güvenmediğini söylüyor.

"Biz geçen sene açlık grevi yapıp ağzımızı diktik Jungle'daki şartları protesto etmek için. O zaman Fransa bize grevi bitirin size bir yer vereceğiz, Jungle'dan kurtulacaksınız dedi, birçok söz vermişti. Hiçbirini tutmadı. Şimdi bu ülkeye nasıl güvenelim" diyen Sasan için politik nedenlerden dolayı İran'a dönmek de imkansız.

Sasan gibi birçok sığınmacı Fransa'nın kendilerini sığınmacı merkezlerine yerleştireceğine inanmıyor. Sığınmacılara göre Fransa kendileri için yaşanılabilir bir ülke değil. Elbette bunda aşırı sağın kalesi olarak bilinen Calais halkının payı da büyük.

Jungle'daki birçok sığınmacı hem Calais halkının hem de polisin şiddetine maruz kalmış. Dolayısıyla Fransızların kendilerine yardım etmeyeceğini düşünüyor.

Bin 250 polis ve jandarma görev yapacak

Yaşları genelde 15 ila 35 arasında değişen kamp sakinleri, Jungle yıkılsa bile çok kısa zamanda başka bir Jungle'ın kendiliğinden oluşacağı görüşünde. Ancak Fransız yetkililer, kampı tamamen bitirmekte ve bir daha benzer bir kampın oluşmasına izin verilmeyeceği konusunda oldukça kararlı.

Tahliyeyi takip etmek isteyen gazeteciler için de valilik tarafından özel bir akreditasyon sistemi oluşturuldu. Kampın hemen yanına da bir basın merkezi kurulacak.

Operasyonda bin 250 polis ve jandarma görev yapacak. Toplamda 3 gün sürmesi beklenen işlem için ilk gün 60 ikinci gün 45 otobüs sığınmacıların tahliyesi için hazır bulundurulacak.

Sığınmacılar valiliğin hazırladığı 3 bin metrekarelik bir hangarda toplanacak. Ardından 2 hafta içinde sığınma başvurusunda bulunanlar ülkenin çeşitli kentlerindeki sığınmacı merkezlerine dağıtılacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fransa'daki sığınmacı kampında sona gelindi
  • 22.10.2016 13:59

Fransa'daki sığınmacı kampında sona gelindi

Fransa’nın Manş Denizi kıyısında bulunan Calais’deki Jungle adıyla bilinen sığın ...