maritbet girişmaritbet
Filinta dizisi, Seka Park Film Platoları'nda çekiliyor!

Filinta dizisi, Seka Park Film Platoları'nda çekiliyor!

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Filinta dizisinin İzmit Seka Park Film Platoları'ndaki setini gezdi ve yetkililerden bilgi aldı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, TRT'de yayınlanacak Filinta dizisine ilişkin, "Bu diziler aynı zamanda Türkiye'nin "soft power"ı (yumuşak güç) için bölgesel etkinliği ve gücü açısından önem taşıyor. Balkanlar'da, Ortadoğu'da, Kafkaslar'da Türk dizileri son dönemde Türkiye'nin tanıtımına önemli katkılarda bulunuyor" dedi.

Akdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, devasa film platosunu gördüklerini belirterek, Avrupa'nın en büyük film platosunun kurulduğunu söyledi.

Dizi setinin birebir 19. yüzyıl Osmanlısı'ndaki İstiklal Caddesi'ni ve Pera'yı yansıttığını ifade eden Akdoğan, sadece görüntü olarak değil, binaların içinin de çekim maksadıyla kullanılabildiğini kaydetti.

Akdoğan, platoda çekilen dizinin, Osmanlı dönemine ait polisiye yapım olduğunu dile getirerek, "Osmanlı, hem adalet anlayışıyla kurulan hem de adalet anlayışıyla ayakta kalan, uzun ömürlü olan ve büyüyen bir imparatorluktu. Bu kavram üzerinden muhtevasını bu oluşturuyor. Bir adalet mücadelesi, aslında Filinta bir kumpasa uğrayan bir polis ve bir kadı. O dönemde birtakım kumpaslar, komploların aynı son dönemde olduğu gibi yaşandığını görüyoruz ama adalet ve hakkaniyet mücadelesi verildiğini de görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Türk dizileri son dönemde Türkiye'nin tanıtımına önemli katkılarda bulunuyor"

TRT'nin hem Diriliş Ertuğrul hem de Osmanlı polisiyesi Filinta dizisiyle büyük çıkış halinde olduğunu vurgulayan Akdoğan, şunları kaydetti:

"Bu diziler aynı zamanda Türkiye'nin "soft power"ı için, bölgesel etkinliği ve gücü açısından önem taşıyor, Balkanlar'da, Orta Doğu'da, Kafkaslar'da Türk dizileri son dönemde Türkiye'nin tanıtımına önemli katkılarda bulunuyor. Bu yeni dizilerimizle bu misyonun daha da artacağına inanıyoruz. İnsanlar Türkçe öğreniyor. Balkanlar'da, Ortadoğu'da Türkiye'nin gerçekten cazibe merkezi haline gelmesinde, tanıtımında, ihracatında, turizminde bu dizilerin büyük rolü olduğunu söyleyebiliriz."

Akdoğan, destek için geldiklerini, kurulan setlerle Türk dizi sektörüne önemli katkılar yapılacağını sözlerini ekledi.

Osmanlı dönemi sokak ve caddenin birebir yapılması önemli

Çekimlerin yapıldığı İzmit ilçesindeki Seka Film Platosu'nu gezen ve tanıtım galasına katılan Akdoğan, burada yaptığı konuşmada, diziden çok şey beklediğini söyledi.

Akdoğan, Kocaeli'ndeki film platosunu çok beğendiğini ve Türkiye'nin buna ihtiyaç duyduğunu belirterek, Osmanlı dönemine ait sokak ve caddenin birebir yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

"Bu diziyi yapmak ne kadar zorsa bu platoyu kurmak da aslında o kadar zor" diyen Akdoğan, "Bütün bunların bir araya gelmesi gerçekten büyük başarı. Yapımcı şirketi de kutluyorum. Pera, birebir canlandırılmış, sadece görüntü olarak değil, binalarının da dizide kullanılıyor olması, önemli bir farklılık" ifadesini kullandı.

Dizilerde sınıf atladık

Akdoğan, TRT ve yapımcı şirketin çok iddialı bir dizi hazırladığını, diziden çok şey beklediklerini kaydederek, son dönemde çok fazla dizi yapıldığını anlattı.

Dizi sektöründe çıtanın biraz daha yukarı çekildiğini aktaran Akdoğan, her bölümün sinema ayarında olduğunu dile getirdi.

Akdoğan, TRT'de yayınlanan "Diriliş" dizisi ile büyük gurur duyduklarını, şimdi de Osmanlı dönemine ait polisiye dizi Filinta'yla da gurur duyacaklarına emin olduklarını vurgulayarak, "Seyrettiğimiz bu 10 dakikalık bölüm bile gerçekten bizi mesrur (sevinçli) etti ve televizyon başına bütün vatandaşlarımızı bağlayacağını gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

Dizideki "Mustafa Filinta" karakterinin adalet ve hakkaniyet arayışında olduğuna işaret eden Akdoğan, "Öncelikle kendisine kurulan tuzağı, kumpası boşa çıkarmaya çalışıyor. O dönemde de tabii birtakım entrikalar, tuzaklar, kumpaslar yapılıyormuş. O dönemde de adalet ve hakkaniyet önem taşıyordu. Osmanlı'yı zaten ayakta tutan, büyüten adalet anlayışıydı. Bugün de en çok muhtaç olduğumuz şey, aslında toplumu bir arada tutan temel yapı adalet kavramıdır" şeklinde konuştu.

Akdoğan, sanatta çıtayı yukarı çekmenin ve sanat şaheseri meydana getirmenin önemli olduğunu belirterek, konunun toplumsal duyarlılık ve sorumluluk boyutunun da bulunduğunu bildirdi.

"Bu tür diziler aslında bunu da gösteriyor" diyen Akdoğan, şunları dile getirdi:

"Kamu yayıncılığı, bu toplumsal sorumluluk açısından da büyük önem taşıyor. Böyle baktığımızda diziler bu fonksiyonu da görüyor ve son dönemde Türkiye'nin soft power'ı yani bölgesel gücü ve etkisi, yumuşak gücü bu diziler sayesinde biraz daha arttı. Balkanlar'dan Kafkaslar'a, Ortadoğu'ya kadar Türkiye daha çok tanınıyor, daha çok biliniyor, merak ediliyor. Dizi sektöründeki bu gelişme hem ihracatımıza hem turizmimize hem de kültürel ürünlerimizin yayılmasına katkıda bulunuyor. Her açıdan gerçekten Türkiye'nin tanıtımına ciddi katkılar sağlayan sektör oluşmuş durumda ve 'bu iki dizi filmimiz buna daha çok katkı yapacaktır' diye inanıyorum."

"Hollywood'da, bizdeki tarih, karakter ve zenginlik yok"

Dizinin makyajından, çekim tekniklerine kadar ciddi destekler alındığını ifade eden Akdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Burada asıl başarıyı sağlayan insanımız. 'Hollywood türü bir yapım' deniyor. Hollywood türü yapım önemli ama orada o çekim teknikleri, makyaj kabiliyeti var ama bu tarih, bu karakterler, bu zenginlik yok. O, bizde var. İşte bu sanatsal özelliklerle, bu tarihin, geçmişin, kültürün bir araya getirilmesi inanıyorum ki daha büyük yankı meydana getirecektir. 'Bugün teşvik, destek olsun' diye buradayız. Bu yapımın tutmasını, başarılı olmasını diliyorum. Gerçekten de büyük beklentilerimiz var. 'İnşallah daha büyük başarılara hep birlikte imza atarız' diye temenni ediyorum. Bütün arkadaşlarımıza, oyuncularımıza, senaristlerimize, makyözünden tutun da yapımcısına, kim varsa emeği geçen, alın teri döken herkesi kutluyorum. Hayırlı olmasını diliyorum."

Dizinin yapımcısı Özkan

Filinta dizisinin yapımcısı Burhan Özkan da tür "delilik" addedilen, etrafındaki aklı başında insanların "kanatsız uçmak" diye tarif ettikleri yatırımın içinde olduklarını söyledi.

"Bu kanatsız uçulan plato diliyoruz ve umuyoruz ki Türkiye'nin dünyadaki soft power mücadelesine, yeni Türkiye'nin dünyada kendisini kültür masasında medeniyetiyle eşit hissetmesine yol açacak ürünler yapar" diyen Özkan, bu topraklar üzerine anlatılacak hikayelerin medeniyete müthiş şeyler kattığını ve katmaya da aday olduklarını aktardı.

Özkan, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'na teşvikleri ve destekleri için teşekkür ederek, "Başbakan Yardımcımız Yalçın Akdoğan'ın katılımları da bize büyük motivasyon oldu, teşekkür ediyorum. TRT Genel Müdürü Şenol Göka'ya da teşekkür ediyorum. TRT, kamusal kimliğin bir parçası, Yeni Türkiye vizyonunun parçası olarak, tarihimizin insanımıza ve dünya insanlarına anlatılması noktasında rekabet ve motivasyon gücümüze çok önemli destek veriyor" ifadesini kullandı.

TRT ekranlarında yayınlanacak "Filinta" dizisinin tanıtım galasına Başbakan Yardımcısı Akdoğan'ın yanı sıra Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, dizinin set ekibi ve bazı oyuncuları ile davetliler katıldı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul Afete Hazırlık Bilgilendirme Programı gerçekleştirildi
  • 05.03.2016 16:26

İstanbul Afete Hazırlık Bilgilendirme Programı gerçekleştirildi

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında düzenlenen İstanbul Afete Hazırlık Bilgil ...

Filinta dizisi, Seka Park Film Platoları'nda çekiliyor!
  • 21.12.2014 12:20

Filinta dizisi, Seka Park Film Platoları'nda çekiliyor!

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Filinta dizisinin İzmit Seka Park Film Plato ...

Kadir Topbaş: Taksim Meydanı'na bolca ağaç dikeceğiz!
  • 22.09.2013 14:39

Kadir Topbaş: Taksim Meydanı'na bolca ağaç dikeceğiz!

Başkan Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un dav ...