maritbet girişmaritbet
Fatih’teki Hırka-i Şerif Camii’ni ziyaret ettik!

Fatih’teki Hırka-i Şerif Camii’ni ziyaret ettik!

İstanbul'un Fatih ilçesi'nde Atikali semti sınırları içinde yer alan Hırka-i Şerif Camii’ni ziyaret ettik.

Emlaktasondakika.com ekibi, Ramazan ayının sonlarına yaklaştığımız bugünlerde cami ve türbe ziyaretlerini sürdürüyor. Ramazan Özel programı kapsamında gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerimizin bugünkü durağı Hırka-i Şerif Camii oldu. 

Hırka-i Şerif Camii, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa'nın (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Veysel Karani Hazretleri'ne hediye ettiği hırkanın (Hırka-ı Şerif) muhafaza ve ziyaret edilmesi için 1851'de padişah Sultan Abdülmecid tarafından yaptırıldı. 

Hırka-ı Şerif'in muhafaza edildiği yer olduğu için İstanbul'un dini folklorunda çok önemli yeri olan Hırka-i Şerif Camii, Ramazan ayında yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. İslam kaynaklarında Hayrü't-tabıin ya da Reisü't-tabıin olarak anılan Üveys el-Karani Hazretleri'nin vefatından sonra kardeşinden devam eden Üveysi sülalesi elinde kalan Hırka-ı Şerif 17. yy'ın başlarında, ailenin o tarihteki reisi Radıallahuanh Şükrullah Üveysi tarafından I. Ahmed'in fermanı gereğince İstanbul'a getirilmiştir.

İstanbul'a yerleşen Üveysi ailesinin, Hırka-i Şerif Camii'nin kuzey yönünde, az ilerisinde bulunan Akseki Kemaleddin Mescidi'nin karşısındaki bir evde ikamet ettiği, hırkanın bu evde ziyaret edilmeye başlandığı, Sadrazam Çorlulu Ali Paşa'nın hırkanın muhafazası için kagir bir hücre ile bitişiğinde bir çeşme ve imaret inşa ettirdiği, daha sonra Şeyh Osman Üveysi zamanında 1725'te ilk defa bir vakfın tesis edildiği bilinmektedir.

I. Abdülhamid 1780'de, şimdiki caminin kuzeyinde, avlu üzerinde bulunan ufak kagir hücreyi inşa ettirerek ziyaretlerin burada devam etmesini sağlamış, Küçük Hırka-i Şerif Dairesi veya Eski Hırka-i Şerif Odası olarak anılan bu hücre II. Mahmud tarafından 1812'de yenilenmiştir.

Abdülmecid bu kutsal emanetin şanına layık bir camii ve ziyaret mahalli yaptırmaya karar verince çevredeki birçok bina kamulaştırılarak yıktırılmış, 1847'de başlayan inşaat 1851'de sona ermiştir.

Hırka-i Şerif'in muhafazasına ve ziyaretine mahsus birimlerle, ayrıca hünkar mahfili ve geniş kapsamlı bir hünkar kasrı ile donatılan camiden başka bu yapının çevresinde, Üveysi ailesinin en yaşlı erkek bireyi (reisi) ile ailesi için bir meşruta, bu kişinin reşit olmaması halinde kendisine vekalet edecek olana mahsus vekil dairesi, hırka-i şerifi korumakla görevli bir bölük jandarma için kışla (halen Hırka-i Şerif İlköğretim Okulu olarak kullanılan bina) ve görevliler için çeşitli odalar da inşa edilmek suretiyle bir külliye meydana getirilmiştir.

Cami 8 köşeli, tek kubbelidir. Mahfelleri, hünkar daireleri, Hırka-i Şerif odası vardır. Mihrap, minber, kürsü rokoko mozaik taştır. Caminin hatları 'Hattat Mustafa Efendi'nindir.

Cami'nin bulunduğu mahallenin ismi Fatih Belediye Meclisi'nin 2008 yılında almış olduğu bir karar ile Muhtesip İskender Mahallesi, Keçeci Karabaş Mahallesi ve Mimar Sinan Mahallesi'nin birleştirilmesi ile Hırka-i Şerif Mahallesi olarak değişmiştir.

Veysel Karani Hazretleri'nin 57. kuşaktan torunu olan Haşim Köprülü'nün eşi Nuriye Köprülü'nün 2005 yılı Kasım ayındaki vefatından sonra, kızı Gülay Köprülü bu görevi üstlenmiştir. Hırka-i Şerif, her yıl Ramazan ayının ilk cuma günü açılıyor, Arefe Günü ikindi namazında kapanıyor. 

Emlaktasondakika.com 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fatih’teki Hırka-i Şerif Camii’ni ziyaret ettik!
  • 01.07.2016 16:35

Fatih’teki Hırka-i Şerif Camii’ni ziyaret ettik!

İstanbul'un Fatih ilçesi'nde Atikali semti sınırları içinde yer alan Hırka-i Şer ...