maritbet girişmaritbet
Eyüp Sultan Türbesi Nisan 2014’te ziyarete açılacak

Eyüp Sultan Türbesi Nisan 2014’te ziyarete açılacak

Türkiye’nin en önemli manevi yerlerinden biri olan Eyüp Sultan Türbesi 250 yıl aradan sonra tekrar restore ediliyor, çalışmalar Nisan 2014’de tamamlanacak

Eyüp Sultan Hazretleri'nin türbesinde incelemelerde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, türbede 250 yıldan bu yana ilk defa köklü bir restorasyon yapıldığını söyledi. 250 yıl önce yapılan çalışmalara değinen Başkan Topbaş, “Türbe, 4. Murad Han'ın gördüğü bir rüya üzerine, o dönemde restorasyonu yapılmış ama ondan sonra çok basit bir takım onarımlar geçirmiş. İlk restorasyon çalışmalarına başlandığında adeta biraz toparlanıp, çinilerin oynayanları yerine yapıştırılıp, devam edilecekti ancak sonradan gördük ki, basit bir restorasyon değil, ciddi bir restorasyon yapılması gerekiyor” dedi.
Çinilerin dörtte biri yok
“Maalesef Abdülhamid Han döneminde bazı çiniler buradan götürülmüş. Çinilerin dörtte bir ölçeğinde yok olduğunu gördük” diyen Topbaş, bir çini parçasının 80-100 bin avro civarında olduğunun altını çizdi. Topbaş, “Bakın 80-100 bin avro değerinde olan çiniler şimdi müzelerde falan... Sahtelerini koymuşlar yerlerine, bunları da gördük. Hepsini toparladık, temizlendi. Büyük bir ölçekte tamamlanacak. 1,5 yılı aşkın, 2 yıla yakın zamandır bir çalışma var. Önce türbe diye başladık ama arkasından hazirenin tamamı, orada cülus olarak kullanılmış yapıyı, diğer kabirleri ve özellikle cülus yolunu da ciddi anlamda ele aldık. Ciddi bir çalışma yapılmakta” şeklinde konuştu.
Restorasyon sırasında üst yapının dışında altta da çevredeki kolektör ve kanalların zaman zaman oynaması ve patlamasıyla içerideki bir kuyunun bile kirlendiğini tespit ettiklerini ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “O da değiştirildi, kanallar yeniden yapıldı ve tertemiz hale getiriliyor. Bir daha herhalde birkaç yüzyıl devam eder diye düşünüyoruz. Bize nasip oldu, büyük bir mutluluk. Tabii ki insanlarımız heyecanla bekliyor, 'Ne zaman bitecek?' deniyor. Gerçekten şehrimizin manevi bekçisi olarak gördüğümüz Resul-ü Ekrem Efendimiz'in müjdelediği bir şehrin şu anda manevi bekçisi ve bu şehri fethetmek üzere 90 yaşında surların önüne kadar gelmiş ve şehit düşmüş bir sahabeden bahsediyoruz ki, Peygamber Efendimizi evinde misafir etmişti."
7 bin çini tek tek temizlendi
Bu anlamlı restorasyonu yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Topbaş, "Sıradan, sadece basit bir onarımla geçemezdik. Tek tek çiniler sökülerek, temizlendi. 7 bin 678 çiniden bahsediyoruz. Bunlar kimyasallardan geçiriliyor, asitten geçiriliyor tekrar orijinal haliyle kullanılmak üzere.”
Türbenin bir noktaya kadar beden duvarı çini kaplamalarının bitmiş duruma geldiğini ve diğer çalışmaların da sürdüğünü dile getiren Topbaş, “Restorasyonun başında olan mimar arkadaşım Dr. Hilmi Şenalp'a teşekkür ediyorum. Gerçekten başarılı bir uygulama yapmakta. İğne ucuyla kuyu kazar gibi görseniz her çini arkasındaki harçları temizlerken nasıl bir işlem yaptıklarını... Gerçekten tebrik ediyorum. Biraz gecikti ama doğru bir iş yaptık. 4. Murat Han'dan sonra bize nasip oldu böyle güzel bir hizmet” ifadelerini kullandı.
Tokihaber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İBB şubat sonunda hizmete girecek ilk taksi prototipini tanıttı
  • 12.01.2023 16:15

İBB şubat sonunda hizmete girecek ilk taksi prototipini tanıttı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) İstanbul trafiğine çözüm bulmak amacıyla ...

İBB, Beşiktaş'ta kentsel dönüşüm kapsamında 12 yapıyı yıktı
  • 27.12.2022 17:02

İBB, Beşiktaş'ta kentsel dönüşüm kapsamında 12 yapıyı yıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, kentsel dönüşüm projesi ka ...

İBB'nin ulaşım ücretlerine yüzde 24,79 zam teklifi reddedildi
  • 27.10.2022 09:34

İBB'nin ulaşım ücretlerine yüzde 24,79 zam teklifi reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplant ...

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak
  • 26.10.2022 14:26

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak

Beşiktaş ile Zeytinburnu'nda 30 Ekim Pazar günü yapılacak koşu etkinlikleri nede ...

İstanbul toplu ulaşımında Mastercard ile yeni dönem!
  • 25.10.2022 16:36

İstanbul toplu ulaşımında Mastercard ile yeni dönem!

BELBİM-Mastercard iş birliği kapsamında İstanbul toplu ulaşımında İstanbulkart'ı ...