maritbet girişmaritbet
Evinin bahçesini arkeoloji müzesine dönüştürdü!

Evinin bahçesini arkeoloji müzesine dönüştürdü!

Adana'nın Dilekkaya köyünde yaşayan Hatun Dilci'nin evinin bahçesi, Roma dönemine ait tarihi eserlerle adeta açık hava müzesini andırıyor.

Adana'nın Dilekkaya köyünde yaşayan Hatun Dilci, Roma dönemine ait paha biçilmez onlarca arkeolojik eseri, müze müdürlüğünün izniyle evinin bahçesinde sergiliyor.

Anavarza Kalesi eteklerine kurulan Dilekkaya köyündeki adeta açık hava müzesini andıran evin bahçesinde, Roma dönemine ait lahit, heykel, sütun başlıkları ve kabartmalardan oluşan çok sayıda arkeolojik eser bulunuyor.

Hatun Dilci (72), AA muhabirine, 8 çocuğu bulunduğunu, 1966'da başladığı Anavarza Antik Kenti'ndeki bekçilik görevini 2005'te emekli olana kadar sürdürdüğünü, bu sürede güvenlik amacıyla Adana Müze Müdürlüğünün izniyle tarihi eserleri evinin bahçesine getirdiğini söyledi.

Evinin temelini kazarken mozaik buldu

Ev yapmak için temel kazarken tesadüfen rastladıkları mozaik zeminin, antik kentte bekçilik görevine başlamalarına vesile olduğunu anlatan Dilci, şöyle devam etti:

"Başımızı sokacak bir ev yapmaya karar verdik. Köyde bulduğumuz araziyi temizlerken 'Balıklı Mozaik'i bulduk. Durumu yetkililere bildirdik. Bize mükafat olarak 500 lira verip, evi biraz ileri yapmamızı istediler. İkinci yere evin temelini kazarken bu kez de başka bir mozaik zeminle karşılaştık. İki tavuk satıp yol parası yaparak Adana'ya valiliğe gittik. Valiyle görüştük. Vali, müze müdürüne telefon edip çağırttı. Hep beraber valinin pikabıyla mozaiği bulduğumuz yere geldik. Yetkililer, bir süre inceleme yaptıktan sonra bize 'Kral Kızı Mozaiği'ni bulduğumuzu söyledi. Vali, kocamı alnından öptü, burada bekçilik teklif etti. Devlet üniforma ve silah verdi, o günden sonra geçim sıkıntımız azaldı."

Tarihi eser kaçakçılarına karşı amansız mücadele

Birkaç yıl sonra kendisini de bekçi olarak işe aldıklarını ifade eden Dilci, göreve başladıktan sonra tarihi eser kaçakçıları ve definecilere karşı mücadele ettiklerini vurguladı.

"Bir yandan uçsuz bucaksız antik kenti koruyor bir yandan da ortalıkta bulunan eserleri, başına bir şey gelmemesi için birer birer evimizin bahçesine getirmeye çalışıyorduk" diyen Dilci, kaçakçı ve definecilerle birçok kez karşı karşıya geldiklerini söyledi.

Dilci, "Vazife kutsal, devletin bize güvenini sarsmamamız lazım. Aldığımız maaşın helal olması için hiçbir kaçakçı ve defineciye göz yummadık. Nerede değerli bir eser varsa varsa getirdik, kaçakçıdan kazıcıdan aldık, getirdik, bahçemize koyduk" bilgisini verdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Evinin bahçesini arkeoloji müzesine dönüştürdü!
  • 28.05.2015 12:13

Evinin bahçesini arkeoloji müzesine dönüştürdü!

Adana'nın Dilekkaya köyünde yaşayan Hatun Dilci'nin evinin bahçesi, Roma dönemin ...

İstanbul'un müzeleri engellilere uygun hale getiriliyor!
  • 10.09.2012 14:44

İstanbul'un müzeleri engellilere uygun hale getiriliyor!

İstanbul’un en önemli müzelerinin dahil olduğu projeyle, müzelere gelen yerli ve ...

Yıldız Sarayı Has Bahçe'deki kahvaltıda caz, 24 Haziran'da!
  • 19.06.2012 12:40

Yıldız Sarayı Has Bahçe'deki kahvaltıda caz, 24 Haziran'da!

Yaz aylarının vazgeçilmez etkinliklerinden Kahvaltıda Caz, bu yıl 24 Haziran-8 T ...