maritbet girişmaritbet
Ev alırken asansöre dikkat!

Ev alırken asansöre dikkat!

Kristal Şehir’in asansör danışmanlığını yapan denetim uzmanı Elektrik Mühendisi Emrullah Nohut ile asansörle ilgili her şeyi konuştuk.

ESD - Asansör denetim uzmanı Emrullah Nohut, asansör kullanımından, düşmeyi engelleyici sistemlere kadar merak edilen tüm bilinmeyenleri sadece Emlaktasondakika.com'a anlattı.

‘Asansör şikayetlerini bildirin'

“Asansörle ilgili bir şikayet durumunda, Sanayi Bakanlığı'nın Çalışma İl Müdürlükleri'ne ve TSE (Türk Standartları Enstitüsü)'ye başvurulabilir. Herhangi bir sıkıntıda Sanayi Bakanlığı'na gönderilen dilekçe, her dilekçe gibi 15 gün içinde cevaplanır, bu zorunludur.” 

‘Denetim Şart'

Nohut'a asansör denetimlerini sorduğumuzda, ev ya da iş yerlerindeki asansörlerin denetimini yapan A sınıfı muayene kuruluşları (bilinen), şirketlerin denetimini yapanların ise akredite muayene kuruluşları olduğunu açıkladı. Ayrıca hizmete sunulmadan önce son kontrolün de yine akredite edilmiş muayene kuruluşların görev alanı içinde olduğunu söyledi.

Asansör kazalarını önlemenin en önemli yolunun denetimlerden geçtiğini söyleyen Emrullah Nohut, denetimin şart olduğunu ve bu konunun göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Yapan firmanın kaliteli malzeme kullanmasının, yapım esnasında kontrol edilmesinin, periyodik muayenelerinin yapılması ve şirketlerin makine, elektrik, elektronik ve mekatronik mühendisliği elemanlarının bu işlerle ilgileniyor olmasının gerekli olduğunu dile getiren uzman, asansör montajının da uzman kişiler tarafından yapılmasının öneminden bahsetti.

Apartman ya da sitelerde yeni yönetici göreve geldiğinde ; tasarruf sağlamak adına hiçbir belgesi olmayan kaçak asansör bakımı yapanlara asansörlerin emanet edildiğini belirten Nohut,bu gibi durumlarda asansörde oluşacak kazalarda önce yönetici, sonra asansörcü firmanın suçlu konumda olduğunu söyledi.

Ayrıca yöneticinin CE ve TSE'den Hizmet Yeterlilik Belgesi olan firma ile bakım sözleşmesi yapması ve belgelerin kopyasını saklamak durumunda olduğunun da altını çizen Elektrik Mühendisi Emrullah Nohut, asansörlerin muayenelerinin ve denetimlerin düzenli yapılmasının yanı sıra, kullanıcıların da asansörü kullanırken, kabini görmeden adım atmamaları gerektiğini belirtti.

‘Asansör anahtarı herkeste olmamalı'

Trabzon'da gerçekleşen ilginç ve üzücü bir olaydan bahseden Nohut olayı şöyle anlatıyor:

“Apartmana ziyarete gelen bir kadın asansörü çağırıyor. Asansör neden gelmiyor? diye kadın kendisinde bulunan ama bulunmaması gereken asansör anahtarı ile kapıyı açıyor. Kabinin üzerine düşüyor ve ölüyor. Burada dramatik olan anahtarın o kadında olması. Çünkü asansör anahtarının yöneticiye tutanakla teslim edilmesi gerekiyor. Ama bunu kimse yapmıyor.” 

‘Asansör ilgi ister'

Asansörün 1 yıl içinde her ay bakımının yapılması gerektiğini vurgulayan işinde uzman mühendis, ayrıca 3 ve 6 aylık bakımlarının da yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Asansörü kundaktaki bebeğe benzettiğini söyleyen Nohut, “Bebeğe ne kadar özen gösterirseniz o kadar sağlıklı büyüdüğünü görürsünüz. Asansörün de aynen bu şekilde ilgi istediğini belirtti. Asansörle ilgilenilmediği takdirde hastalıkların başladığını söyleyen yetkili, 3 ay bakımı yapılmamış asansörün kendini olumsuz anlamda göstereceğini dile getirdi.

‘Asansörlerin ömrü 20-25 yıl'

Periyodik bakımı düzenli yapılsa da bir asansörün ömrünün 20-25 yıl olduğunu söyleyen Emrullah Nohut, 25 yıl sonra asansörün yeniden yapılmasının gerekli olduğunun da altını çizdi.

‘Asansörün düşmesini engellemek mümkün'

Asansörün düşmesini engelleyen ‘paraşüt' denilen fren sisteminin mevcut olduğunu söyleyen uzman, rayların üzerinde çalışan bir fren sistemi olan paraşütün yaptığı görevi şöyle açıkladı: 

“Asansör kabinin hızı, nominal hızın %20 üzerine çıktığında kabinin üzerindeki paraşüt freni devreye girer ve böylece asansörün düşmesi engellenir.”

‘Elektrik süpürgesinden bile tehlikesizdir'

Uzman Nohut, asansörlerin asansör olarak yapıldığı takdirde en tehlikesiz alet olduğunu söyledi ve asansör için “Elektrik süpürgesinden bile tehlikesizdir” diye emin konuştu.

‘Korku hissettiğiniz an binmeyin'

Asansörün sağlam olup olmadığını vatandaş olarak anlamanın mümkün olmadığını söyleyen mühendis, “Anlaşılması çok zordur. Fakat içinizde bir korku hissettiğiniz an asansöre binmeyin diyebilirim” dedi.

Ev alırken asansöre dikkat!

 “Bir ev alırken önce salonu geniş mi, yok manzara görüyor mu, mutfağı aydınlık mı diye bakılır. Ama bu binada asansör nasıl, elektrik tesisatı nasıldır diye hiç bakılmaz.”  diyen Nohut, ev alacaklara tavsiye olarak, asansörü kimin yaptığının sorulması, markası, hatta markası olup olmadığının kontrol edilmesinin yanı sıra, asansörde asılı olan kullanma talimatlarında firma iletişim bilgilerinin, CE işareti ile nobo numarası varlığının bakılmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Ne varsa kalitede var

Eski asansörlerin mi yoksa yeni dijital asansörlerin mi daha sağlam olduğunu sorduğumuzda, eski asansörlerle, dijital yani yeni asansörlerde önemli olanın kaliteli malzeme kullanılmasını, kalitenin de sağlamlık, dayanıklılık, daha az arıza, daha az risk demek olduğunu altını çizerek belirtti.             

Asansör kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar

“Kabinde yazılan kişi sayısının üzerine çıkılmamalı, üzerine çıkıldığı takdirde asansöre zarar verir. Örneğin; 10 kişilik bir asansör 12 kişiyi taşır, ama zamanla asansörde zarar oluşabilir. Yine 10 kişilik bir asansöre 9 kişi binildiğinde bu durumun asansöre faydası olur. Az yükle çok kullanım olabilir.”

‘Afet halinde asansöre binmeyin'

“Yangın, deprem gibi pek çok afet anında hatta binadan kaçmak durumunda olsanız bile asansör kullanımından kaçınılmalı” diyen Emrullah Nohut, herhangi bir kaçış anında merdivenin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Ayşe Özlem Kuruca/Emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

thyssenkrupp Asansör, hedeflerini açıkladı
  • 25.11.2016 12:53

thyssenkrupp Asansör, hedeflerini açıkladı

Yük asansörleri, yürüyen merdivenler ve yürüyen bantların yer aldığı thyssenkrup ...

Ev alırken asansöre dikkat!
  • 30.07.2015 13:16

Ev alırken asansöre dikkat!

Kristal Şehir’in asansör danışmanlığını yapan denetim uzmanı Elektrik Mühendisi ...

Binalarda enerji tasarrufuna eski asansörlerden başlanabilir!
  • 22.07.2015 12:18

Binalarda enerji tasarrufuna eski asansörlerden başlanabilir!

ThyssenKrupp Asansör Genel Müdürü Turgay Şarlı, yeşil bina konsepti ve binalarda ...

Apartmanlardaki büyük tehlikenin farkında mısınız?
  • 10.11.2014 13:40

Apartmanlardaki büyük tehlikenin farkında mısınız?

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamında 2012'den beri ülke genelinde per ...

Asansörlerde 'kimlik kartı' dönemi başlıyor! Nasıl mı?
  • 21.10.2014 13:47

Asansörlerde 'kimlik kartı' dönemi başlıyor! Nasıl mı?

Ülke genelinde kayıtlı 431 bin asansöre "kimlik kartı" numarası verilerek asansö ...