maritbet girişmaritbet
‘Erişilebilirlikte eksiği olmayan bina yok’

‘Erişilebilirlikte eksiği olmayan bina yok’

Gazi Alataş, AA muhabirine, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" öncesinde açıklamalarda bulundu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, 50 bin kamu binasının envanterini çıkardıklarını belirterek, "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları yaklaşık 3 bin rapor düzenlendi. Maalesef 3 bin raporda da eksik tespit edildi, eksiği olmayan bina yok" dedi. 

Alataş, engelliyi, fiziksel veya ruhsal engelinden dolayı eksik bir insan değil; tutum ve çevre koşullarındaki eksikliklerden etkilenen birey olarak tanımladıklarını, bunun da engelli bireylere bakış açısında çok önemli bir değişiklik olduğunu belirtti.

En önemli sorunun engellilere bakış açısı olduğuna dikkati çeken Alataş, bugün yetişkin olan engelsiz bireylerin, çocukluklarında engelli bireylerle çok az karşılaşmış olduğunu dolayısıyla bu konunun farkında olmadan büyüdükleri için engelli bireylere yaklaşımda sorun yaşayabildiklerini söyledi.

Engelliye bakışın normalleşmesi çabasının en büyük hedefleri olduğunu dile getiren Alataş, "Küçük yaştan itibaren engellilerle engelli olmayanlar birbirini tanısın ve kaynaşsın istiyoruz. Engelli bir öğrenci sınıfa gittiğinde diğer çocukların velileri 'bu çocuk bizim çocuklarımızla aynı sınıfta okumasın' şikayetinde bulunuyor. Bunu değiştirmenin tek yolu bu çocukların engellilerle aynı sınıfta okuması, böylelikle ilerde anne babalarının verdiği tepkiyi vermezler" diye konuştu.

"Kanunla engellilerin toplumsal hayata etkin ve tam katılımını hedefledik"

Engellilerin şehir içi ve şehir dışı yolculuklarında sorun yaşamaması için bazı düzenlemeleri içeren "Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un yürürlüğe girdiğini hatırlatan Alataş, kanunla engellilerin toplumsal hayata etkin ve tam katılımını hedeflediklerini belirtti.

Şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan piyasaya yeni çıkanlardan engelliler için erişilebilir olmayanlara yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyeceğini ifade eden Alataş, halen hizmet veren araçlar için Temmuz 2018'e kadar süre tanındığını kaydetti.

Alataş, "Kasım 2014'ten itibaren piyasaya çıkan minibüsler ve servis araçları erişilebilir olmak zorunda ancak 2018'den sonra taksiler hariç tüm şehir içi araçlar erişilebilir olacak" dedi.

Müsteşar Yardımcısı Alataş, şehirlerarası yolcu taşıma hizmeti yapan araçlar ile şehir içi servis ve turizm taşımacılığı hizmeti veren araçların erişilebilir hale getirilmesi için usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceğini söyledi.

"Engellinin şikayeti durumunda cezai yaptırım olacak"

Şehirlerarası yolcu taşıma hizmeti veren tüm araçların erişilebilir olmayacağını, sadece ulaşım hizmetinin erişilebilir olması gerektiğini ifade eden Alataş, "Otogarlarda ya da ara istasyonlarda tekerlekli sandalye kullanan bir kişinin otobüsten inmesini ya da binmesini sağlayan aparatların, düzeneklerin orada olmasını istiyoruz. Tekerlekli sandalyeye binip bir yerden bir yere giderken molalarda otobüsten inememesi gibi bir durumu asla kabul edemeyiz" diye konuştu.

Bunu her şirketin sağlamak zorunda olduğuna dikkati çeken Alataş, engellinin şikayeti durumunda cezai yaptırım olacağını söyledi.

Çevresel düzenlemelere ilişkin komisyonların çalıştığını belirten Alataş, "50 bin kamu binasının envanterini çıkardık, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları yaklaşık 3 bin rapor düzenlendi. Maalesef 3 bin raporda da eksik tespit edildi, eksiği olmayan bina yok. Komisyonla uzatılan süre Temmuz 2015'te bitecek ve gerekli düzenlemeleri yapmayanlara cezalar gelecek" ifadesini kullandı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

KTÜN, depreme karşı "çelik dikiş" tekniği ile bina güçlendirmesi üzerinde çalışıyor
  • 16.01.2024 11:34

KTÜN, depreme karşı "çelik dikiş" tekniği ile bina güçlendirmesi üzerinde çalışıyor

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"
  • 07.12.2023 15:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Dönüşüm çalışmalarında, pazartesi günü 5,1 ...

Deprem bölgelerindeki inşaat çalışmalarından son görüntüler!
  • 26.10.2023 15:16

Deprem bölgelerindeki inşaat çalışmalarından son görüntüler!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinin ...

Malatya'da ağır hasarlı 15 katlı 2 bina patlayıcılarla yıkıldı
  • 17.10.2023 11:52

Malatya'da ağır hasarlı 15 katlı 2 bina patlayıcılarla yıkıldı

Malatya'da, ağır hasarlı 15 katlı 2 bina patlayıcı kullanılarak yıkıldı. Yeşilyu ...

Kahramanmaraş'ta bina yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor
  • 02.06.2023 11:43

Kahramanmaraş'ta bina yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ile Dulkadiroğlu ilçelerinde acil yıkım kararı olan ...

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''
  • 09.05.2023 11:32

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar Belediyesi Me ...