maritbet girişmaritbet
En çok parayı İstanbullular harcıyor!

En çok parayı İstanbullular harcıyor!

Araştırma şirketi IPSOS işbirliğinde yapılan araştırmaya göre Türkiye, ev dışında yılda 50 milyar TL harcıyor

Ev dışı tüketim sektörünün ölçülebilirliğini ispatlamayı ve sektörde farkındalık sağlamayı hedefleyen ETÜDER, 3. kez düzenlenecek EDT Expo Fuarı öncesi, araştırma şirketi IPSOS işbirliğinde ‘Foodservice Monitor' araştırmasını hayata geçirdi.

Türkiye'de sektörün 50 milyar TL büyüklüğe ulaştığını ortaya koyan araştırma ile ilgili olarak ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, “Tüketicinin, ev dışı tüketim alanlarını kullanma ihtiyaçları giderek artıyor” dedi. 

Ev dışı tüketimini ölçen ilk ve tek çalışma özelliğini taşıyan ‘Foodservice Monitor' araştırması, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER)  ile IPSOS Araştırma Şirketi işbirliğinde gerçekleştirildi. Türkiye'nin 7 büyük ilinin 81 ilçesinde, 2 bin 751 sokağında gerçekleştirilen araştırma ile ev dışında otel, hastane, okul, pastane, restoran gibi mekanlarda yiyecek-içecek tüketiminin büyüklüğü gözler önüne serildi. Sektöre referans olaracak araştırmanın sonuçları düzenlenen lansman toplantısında sektör temsilcileri ile paylaşıldı.

 Ev dışı alanlarda tüketici istatistikleri ve gelecekteki vizyonun paylaşıldığı toplantıda tüketici alışkanlıkları ile ilgili çarpıcı detaylara ulaşıldı..

Pazarın 30-35 milyar TL'sini 7 il kapsıyor

Araştırmanın sonuçlarına göre, Amerika'nın 37'de biri, Avrupa'nın ise 29'da biri olan Türkiye'de ev dışı tüketim pazarı 50 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Ev dışı toplam tüketim harcamasının yüzde 41'i İstanbul'da, yüzde 19'u Antalya'da, yüzde 13'ü İzmir'de ve yüzde 11'i Ankara'da yapılıyor. Araştırmanın yapıldığı Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya, Adana'nın, ev dışı tüketim pazarının 30-35 milyar TL'sini kapsadığı belirlendi. 
Ev dışı tüketim harcamalarının neredeyse yarısı restoranlar ve fast food mekanlarında yapılıyor. İstanbul gıda ve alkolsüz içeceklerde ev dışı tüketim pazarının yaklaşık yarısını oluştururken, alkollü içeceklerde yaklaşık üçte birini kapsıyor.

Alkol tüketiminin yüzde 80'ini bira, rakı ve viski oluşturuyor

Gıda Ürünleri ev dışı tüketim harcamalarını yarısını oluştururken, taze ve donuk etler cirosal büyüklükte en fazla katkıda bulunan kategori oluyor. Araştırmanın yapıldığı 7 ilde alkol tüketiminin yüzde 80'ini bira, rakı ve viski oluşturuyor. Alkolsüz içecekler ev dışı tüketim harcamalarının yaklaşık beşte birini oluştururken, bu büyüklüğe en fazla katkıda bulunan kategori gazlı meşrubatlar. 

Çiğ köfteci sayısı 4 bine ulaştı

Araştırma ile iller bazında da bazı spesifik bilgilere ulaşıldı. Onlardan bazıları ise şöyle; Bir çay bahçesinde günde ortalama 302 bardak çay içiliyor. Hafta içi yeme-içme mekanlarına günlük ortalama 140-150 kişi uğruyor, haftasonu bu rakam yüzde 25 artıyor. Araştırmanın gerçekleştiği 7 il arasında,  Adana'nın ev dışı mekanlarda içilen su fiyatları açısından en ucuz; Muğla'nın ise en pahalı kent olduğu gözleniyor. Son yıllarda hızla artış gösteren çiğköfteci sayısı da 7 ilde 4 bine ulaştı.

Fast Food'lar en hızlı artan ev dışı tüketim mekanları

Araştırmada, 2014 yılında da önceki yıllara benzer şekilde ev dışı tüketim alanlarında çalışan müşteri temsilcilerinin yüzde 65'inin  kadın olduğu görülüyor. Yaklaşık yüzde 80'ini yeme-içme mekanlarının oluşturduğu çalışmada, gıda kategorisinde Fast Food'ların sayıca en hızlı artan ev dışı tüketim mekanları olduğu  tespit edildi.

Sektör ölçülebilirliliğini ispatladı

ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz toplantıda yaptığı konuşmada, dernek olarak ev dışı tüketim sektörünün varlığını ispatlamak için var güçleri ile çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu; “Dernek olarak yaptığımız çalışmalar ile hızla büyüyen sektörümüzün nabzını tutmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla IPSOS işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz araştırma, Türkiye ev dışı tüketim sektörünün mevcut durumunu tüm gelişimi ile ortaya koyan ve gelecek ile ilgili öngörüleri gösteren kapsamlı tek araştırma olma özelliğini taşıyor.” 

EDT Expo Fuarı öncesi sektör masaya yatırıldı

Şahinöz, araştırmanın, CNR Holding şirketlerinden ITF Fuarcılık işbirliğinde 25-28 Mart 2015 tarihleri arasında, CNR EXPO Yeşilköy'de düzenlenecek EDT Expo Fuarı'na katılacak sektör temsilcileri için de büyük bir referans olacağını vurgulayarak, “Araştırmadan görülüyor ki ev dışı tüketim harcamaları gelişen ve değişen hayat şartlarına bağlı olarak giderek artacak. Buna bağlı olarak da sektörümüz de ev dışının tek fuarı olan EDT Expo Fuarı da her geçen yıl büyüyecek” dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

En çok parayı İstanbullular harcıyor!
  • 08.12.2014 11:31

En çok parayı İstanbullular harcıyor!

Araştırma şirketi IPSOS işbirliğinde yapılan araştırmaya göre Türkiye, ev dışınd ...

Simit Sarayı en yüksek bilinirliğe sahip marka oldu
  • 07.03.2014 11:26

Simit Sarayı en yüksek bilinirliğe sahip marka oldu

Ipsos tarafından“Yeme İçme Davranışları Araştırması” sonuçlandı ...