maritbet girişmaritbet
En büyük miras 'sürdürülebilir enerji'

En büyük miras 'sürdürülebilir enerji'

Dünya Sürdürülebilir Enerji Enstitüsü (WSEIN) Başkanı Gökhan Yıldırım, gelecek nesillere sürdürülebilir enerji ve çevre bırakmanın önemine işaretti.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nü bitirdikten sonra Viyana Teknik Üniversitesi'nde şehircilik ve belediyecilik alanlarında yüksek lisansını tamamlayan ve 15 yıldır Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaşayan Gökhan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Viyana'da kurulan WSEIN'ın 2 yıl önce başkanı seçildiğini söyledi.

Viyana'da yüksek lisans eğitimi sırasında bütünleştirici trafik ve ulaşım planlaması, belediye yönetimleri alanlarında çalışmalar yaptığını anlatan Yıldırım, dünyanın en akıllı şehri seçilen Viyana'nın sürdürülebilir enerji konusunda iyi tecrübeleri olduğunu kaydetti.

Yıldırım, Viyana'nın her sene birçok platformda dünyanın en yaşanılabilir, en akıllı, en yeşil şehri seçildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"BM-Habitat tarafından 2014'te 5. kez dünyanın en yaşanabilir şehri Viyana seçildi ve dünyanın en akıllı şehrinin de Viyana olduğu açıklandı. Biz de bu bağlamda bir inisiyatif oluşturarak, 'Viyana'nın ulaşımını, enerjisini, çevre ve atık problemlerini, toplumun çevreye iştirakini sağlayan hocaları toparlayabilir miyiz, bunu da İstanbul ve Viyana arasında köprü yapabilir miyiz?' şeklinde bir konsept içerisine girdik. Yaklaşık iki yıl önce de Dünya Sürdürülebilir Enerji Enstitüsü'nü kurduk. Kendi alanlarında başarıları 16 hocamızın desteğiyle de enstitünün başkanı seçildim. Türk mühendis olarak bu alandaki tecrübeleri öncelikle Türkiye'ye aktarmayı planlarken, başka ülkelere de aktarabileceğimizi keşfettik."

"Ekimde Dünya Sürdürülebilir Enerji Forumu yapılacak"

Gökhan Yıldırım, sürdürebilir enerjiyle alakalı Meksika, Güney Kore ve Güney Afrika'nın da bulunduğu 80 ülkeye açılarak, dünyayı sürdürebilir yapmak için çalıştıklarını, birlikte projeler geliştirmeye başladıklarını ifade etti.

Enstitü bünyesinde görev yapan 16 uzmanın da bilgi birikimini ülkelere aktarmaya hazır olduğunu belirten Yıldırım, yeni gelişimi ve fikirleri önemsediklerini, ülkelerle iş birliğine hazır olduklarını anlattı.

BM verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 54'ünün şehirlerde yaşadığını, 2050 projeksiyonuna göre bunun yüzde 70'lere çıkacağını belirten Yıldırım, dünyayı sürdürülebilir yapmak için şehirlerden başlanılması gerektiğini kaydetti.

Yıldırım, şehirlerin sürdürülebilir hale gelmesi için 4 önemli faktör gerektiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"En önemli faktör trafik. İkincisi enerji, üçüncüsü çevre ve atık sorunu, dördüncüsü de şehirdeki çevre ve insanlar. Bu dört kolon aynı yükseklikte ve aynı ölçüde sağlam olsun. Biz de bununla alakalı gerek kurumlara gerekse firmalara danışmanlıklar, eğitimler vererek, bu bilgiyi aktarmaya çalışıyoruz. Bu sene de 27-29 Ekim arasında Viyana'da altıncısını düzenleyeceğimiz Dünya Sürdürülebilir Enerji formumuzu yapacağız. Amacımız da sadece bir şehrin enerjisinin çözülmesi değil, birçok alanda şehirlerin tüm sorunlarını çözüme kavuşturmak. Örneğin Viyana çevre problemlerini çözerken günlük 350 bin hanesinin ısı enerjisini de çözüyor. Bu Viyana'nın 1/3'üne tekabül ediyor. Dolayısıyla bizler çöpü bir atık ya da çevre problemi olarak görürken, bazıları da bunu şehrin enerji problemini çözmekte kullanıyor. Bunun gibi farkındalık sağlayan çözümlerimiz var. Bunların uygulanabilirliği konusundaki bilgileri aktarabilirsek, bu bizler için çok önemli bir hale geliyor."

WSEIN Başkanı Gökhan Yıldırım, gelecek nesillere olan asıl sorumluluğun sürdürülebilir enerji ve çevre bırakmak olduğunu belirterek, "Benim vizyonum, gelecek nesillerin Viyana gibi sürdürülebilir şehirlerde büyümesidir. İnsanların da çevre konusunda farkındalık yaratması için 'Yaşadığım şehirden memnunum ya da değilim' şeklinde görüşlerini bildirmesi gerekir." dedi.

"Kadim şehirler projesi"

Yıldırım, projelerine ilişkin de şunları söyledi:

"Türkiye'deki şehirlerin mimarisinde Mimar Sinan gibi büyük mimar ve sanatçıların kullandığı çözümleri de dikkate alarak, kadim şehirlerle sürdürülebilir şehirleri birleştirerek genel bir çatı altında bir proje hazırlıyoruz. Amacımız, geçmişten günümüze tarih, bilim, hukuk, inanç, kültür, sanat, edebiyat, medeniyet gibi insanlık kültürünün oluşumuna ve gelişimine mekan olmuş önemli merkezlerdeki gibi üst çatı altında sürdürülebilir şehirler ortaya çıkarmak. Bu da geçmiş dönemlerdeki gelişmiş medeniyetlerde olduğu gibi Osmanlı, Atina, Roma ve İskenderiye gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış modelleri baz alarak yapılabilir. Bu konuda değişik çalışmalarımız var. En kısa zamanda hayata geçireceğiz. Yani önemli olan marka şehirleri daha komplike, entegre edilmiş, yaşanılabilir ve sürdürülebilir hale getirmektir. Buradaki amaç toplum için enerji ve ekolojik anlamda bir şehri daha yaşanılabilir hale getirmektir. Yerel yönetimlerin de bu konuda değişim ve yenilikleri takip ederek, değişimlerden faydalanması şarttır. Bunun için Danimarka, İsveç, ABD gibi gelişmiş ülkelerin sürdürülebilir enerji deneyimlerinden de faydalanmak gereklidir. Çünkü Avrupa'da bu konuda büyük rekabetler söz konusudur. Şehirlerin birbirinden bu manada alacağı örnek ve modeller vardır. Bunlar öğrenilerek başka şehirler için rol model olabilir."

Gökhan Yıldırım, sürdürülebilir şehirleri ortaya çıkararak farkındalık yaratan soruları ortaya koyup insanlara daha reformcu ve yaşanılabilir şehirler oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

En büyük miras 'sürdürülebilir enerji'
  • 14.09.2016 11:10

En büyük miras 'sürdürülebilir enerji'

Dünya Sürdürülebilir Enerji Enstitüsü (WSEIN) Başkanı Gökhan Yıldırım, gelecek n ...

Dünyanın en yaşanılabilir şehri yine Viyana seçildi!
  • 24.02.2016 09:53

Dünyanın en yaşanılabilir şehri yine Viyana seçildi!

Uluslararası danışmanlık şirketi Mercer'in yaşam kalitesi araştırmasına göre Viy ...

Dünyanın en yaşanabilir kenti seçildi!
  • 05.03.2015 17:39

Dünyanın en yaşanabilir kenti seçildi!

2015 Küresel Yaşanabilirlik ve Yaşam Kalitesi Raporu'na göre, dünyanın en yaşana ...

Melbourne dünyanın en yaşanabilir kenti seçildi!
  • 29.08.2013 11:35

Melbourne dünyanın en yaşanabilir kenti seçildi!

The Economist Intelligent Unit’in yayımladığı "Dünyanın en yaşanabilir şehirleri ...

Travel and Leisure'a göre İstanbul, turizm kenti yarışında Avrupa birincisi!
  • 19.08.2013 09:34

Travel and Leisure'a göre İstanbul, turizm kenti yarışında Avrupa birincisi!

Travel and Leisure'a göre İstanbul turizm açısından Avrupa'nın 1. dünyanın 2. ke ...

İstanbul Marriott Oteli Şişli’nin Genel Müdürlüğü’ne Thomas Eder atandı!
  • 17.06.2013 12:17

İstanbul Marriott Oteli Şişli’nin Genel Müdürlüğü’ne Thomas Eder atandı!

İstanbul Marriott Oteli Şişli’nin Genel Müdürlüğü’ne Thomas Eder atandı. Yılsonu ...