maritbet girişmaritbet
“En büyük hocalarımın arasında İstanbul var”

“En büyük hocalarımın arasında İstanbul var”

Geleceğin Şehri Sempozyumu’na katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul şehrinin ruhuna dair duygularını dile getirdi.

Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi'nin Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte düzenlediği "Geleceğin Şehri Sempozyumu"nun Gala Yemeği'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu da katılarak bir konuşma yaptı. YTÜ Davutpaşa Kampüsü 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra; AB Bakanı Volkan Bozkır, T.B. M. M. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Osman Aşkın Bak ile Nurettin Nebati, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek başta olmak üzere çeşitli üniversite rektörleri ve öğretim üyeleri, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Ak Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Esenler Belediye Başkan Yardımcıları ile gazeteciler katıldı. 

Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek'in selamlama konuşmalarıyla başlayan gecede Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da bir konuşma yaptı.

ÖNCELİĞİMİZ İNSAN

Şehir Düşünce Merkezi'nde yaptıkları çalışmalarda önceliği insana verdiklerini belirten Başkan Göksu, "Estetiğin tecellisi İstanbul'un bir parçası olarak o tecelli edilen estetiğe bir katkı üretmek adına şehrin 2 temel gri tonu olan beton ve insana, hangisini öncelikle bakacağımızı öğrenmek adına geleceğin şehrini bu işin uzmanlarıyla masaya yatırıp önceliğimizin insan olduğunu bilerek, bu şehri insanın ruhuna, medeniyet değerlerine ve en önemlisi insanın kadim kültürüne nasıl hizmetkâr kılabiliriz? Buna bakıyoruz" dedi. 

ÜZERİNDE DEĞİL İÇİNDE YAŞANAN MEKÂN

"Şehir üzerinde yaşanılan değil, içinde yaşanılan mekândır" diyen Göksu, "Şehrin bir ruhu vardır. Biz şehrin ruhuyla yaşayan insanın ruhunu nasıl bütünleştirip de hem fiziki estetiği hem de metafizik estetiği birlikte nasıl inşa edebiliriz gayretleriyle geleceğin şehirleri üzerine kafa yormaya başladık" şeklinde konuştu.

3 EVRE ÖNEMLİ

Gecede son konuşmayı Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptı. Davutoğlu, bütün kadim kültürlerin, mekânla insanın buluştuğu yerde varoluşun idrak ve tarihi yansıması anlamında şehirleri kurduklarını belirterek şunları kaydetti:
"Zamanda özellikle şehirlerin tarihi akışı bakımından 3 evre olduğunu düşünüyorum. Kadim, modernite ve küreselleşme. Şehrin geleceği dediğimizde aslında bu üçü arasındaki sürekliliği nasıl anladığımızı, nasıl yorumlamaya çalıştığımızı ifade etmeye gayret ettiğimizi düşünüyorum. Ama önce bu mekânla ilgili boyutu ve kadimle ilgili yaklaşımı ele almakta fayda var. Hem de tam da İstanbul'da ele almakta fayda var. Bütün güzel şehirlere bakın büyüleyici güzellikleri, doğal mekân ile ümran içinde oluşan şehir mekânı arasında kurduğu uyumlu ilişkide görülür."

EN BÜYÜK HOCAM İSTANBUL

"Kadimden moderniteye, moderniteden küreselleşmeye geçişin imtihan yeridir İstanbul" diyen Davutoğlu, "Benim hocalarımı sıralasam, hocaya sahip olmak illa birbirini görerek aynı salonda ders okumak anlamına gelmez, en büyük hocalarımın arasına İstanbul'u yazardım. En çok ders aldığım, sokağında yürürken insanlığı öğrendiğim, doğasını, mimarisini, estetiğini, bütün güzel zevkleri öğrendiğim şehir İstanbul" şeklinde konuştu.

BELEDİYE BAŞKANLARINA SESLENDİ

Kadim ve köklü her şehrin bir hoca olduğunu dile getiren Davutoğlu, talebe olmanın, şehre hükmetmeye ve otorite kullanmaya kalkmamanın bilinmesinin yeterli olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Özellikle belediye başkanlarımız için söylüyorum. Önce şehrin talebesi olalım, diz çökelim şehrin önünde. Özellikle İstanbul gibi bir şehrin. Bu çağrıyı Esenler Belediyesi'nden başlamak üzere alalım bütün imar daireleri ve diğer birimlerde çalışan herkesi İstanbul derslerine tabi tutalım ve bu dersi de İstanbul sokaklarında yapalım" diye konuştu.

ŞEHİR ŞİİRLERİ ANTOLOJİSİ'Nİ TAKDİM ETTİ

Konuşmasının ardından Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na şehre dair yazılan seçkin şiirlerin yer aldığı Şehir Şiirleri Antolojisi'ni ve Şehir Düşünce Merkezi'nce yayımlanan kitapları hediye etti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: "Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"
  • 08.11.2022 17:11

Bakan Kurum: "Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve ...

"Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"
  • 08.11.2022 15:17

"Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"

Bakan Kurum, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Esenler Belediyesince YTÜ Davut ...

Mehmet Tevfik Göksu, Esenler'i anlatıyor!
  • 25.08.2015 15:55

Mehmet Tevfik Göksu, Esenler'i anlatıyor!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler bölgesinde yapılan yatırım ...

İdris Güllüce, şehir vizyonunu anlattı!
  • 07.03.2015 18:34

İdris Güllüce, şehir vizyonunu anlattı!

Esenler Belediyesi ile İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği’nin (AY-B ...

Başkanın gözünden Esenler Emlak Konutları!
  • 13.10.2014 17:05

Başkanın gözünden Esenler Emlak Konutları!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, emlaktasondakika.com'dan Uğurcan T ...

Tevfik Göksu Esenler'de kentsel dönüşümü anlatıyor
  • 05.11.2013 16:57

Tevfik Göksu Esenler'de kentsel dönüşümü anlatıyor

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını an ...