maritbet girişmaritbet
Ehliyet alacakları sevindirecek bir yenilik...

Ehliyet alacakları sevindirecek bir yenilik...

Ehliyet almayı her geçen gün zorlaştıran Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’ndan bu kez acemi sürücülere kolaylık sağlayacak bir haber geldi.

Türkiye Gazetesi'nden Gökhan Kaya'nın haberine göre artan trafik kazalarına paralel olarak her geçen gün ehliyet almayı zorlaştıran Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) bu defa ehliyet alacakları sevindiren bir haber geldi. Bakanlık, yokuş kalkış destek sistemine ve park sensörüne sahip araçların sürücü kurslarında kullanımına vize verdi.

Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden iki il maarif müfettişi, yokuş kalkış destek sistemli araçların özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarında kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin Bakanlığa görüş sordu. Konuyla ilgili olarak yazıya cevap veren MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, mevzuatta araçlarda park sensörü ve yokuş kalkış destek sistemi bulunmasını engelleyecek bir hüküm bulunmadığını kaydetti. 

Sürücü adaylarının işi kolaylaşacak!

Genel Müdür Yelkenci, yeni nesil araçlarda bu sensörlerin yaygın bir şekilde kullanıldığının altını çizdi. Yokuş kalkış destek sistemi ile ilgili olarak 'Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitim Dersi Sınav Yönergesi'ndeki ilgili maddeye dikkat çeken Yelkenci, yönergedeki “Eğimli yolda aracı hareket ettirme: “A1”, “A2” ve “H (motosiklet)” sınıfı araçlar hariç en az yüzde 7 çıkış eğimli yolda aracı durdurup, 30 saniye bekledikten sonra el freni kullanmaksızın aracı geriye kaçırmadan tekrar ileri hareket ettirmeyi ifade eder” maddesine göre işlem yapılmasını istedi. Böylelikle hem aracı yokuşta kaldırmakta zorlanan hem de sadece aynalarla aracı park etmekte problem yaşayan sürücü adaylarının işi daha da kolaylaşmış oldu.

3 kez yayaya yol vermeyen ehliyet alamayacak

MEB'in sürücü adayları için verdiği sevindirici haberin yanında bir de kötü habe var. Yapılan değişiklik ile 1 Ocak 2016'dan itibaren, stajyerlik döneminde 3 kez yayaya yol vermediği tespit edilen aday ehliyet alamayacak.

2 yıllık stajyer sürücü belgesinin iptal edilmesini gerektiren kural, yönetmelikle şöyle yer alacak: "Stajyer sürücüler, kurallara uygun olarak sağa ve sola dönüşlerde, yoldan geçiş yapan yayalara, varsa bisiklet yolundaki bisikletlilere geçiş hakkı vermek zorundalar. Bu kuralın 3 kez ihlali durumunda stajyer sürücü belgesi iptal edilecek."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ehliyet alacakları sevindirecek bir yenilik...
  • 04.05.2015 10:45

Ehliyet alacakları sevindirecek bir yenilik...

Ehliyet almayı her geçen gün zorlaştıran Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’ndan bu ke ...