maritbet girişmaritbet
Edirne’de Tunca ve Meriç köprüleri trafiğe kapatıldı!

Edirne’de Tunca ve Meriç köprüleri trafiğe kapatıldı!

Tunca ve Meriç nehirlerinin debisinde yaşanan ani yükseliş nedeniyle nehirlerin üzerindeki tarihi taş köprülerin araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

Yunanistan sınırında bulunan ve 5 binin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi ile bağlantıyı sağlayan Tunca ve Meriç köprülerinin kapatılmasıyla ulaşımın askeri araçlarla sağlanacağı belirtildi. 

Pazarkule Sınır Kapısı'nın da bulunduğu uluslararası nitelikteki yolun trafiğe açılıp açılmayacağı, nehirlerdeki su seviyesinin durumuna göre karar verilecek. Yunanistan'a gitmek isteyenler ise İpsala Sınır Kapısı'ndan ulaşımlarını sağlayabilecek.

Meriç Nehri'nin durumu

Kentteki Tunca Nehri'nin ardından Meriç Nehri'nin de debisi arttı. Meriç, Arda Nehri'nin getirdiği yoğun su hacmine bağlı olarak Bosna köy civarında taştı. Nehrin tarım arazilerine yayılışı devam ediyor. Bu arada, nehir yatağı yakınındaki pek çok işletme ve balıkçı barınağına da su girdi.

Evliya Kasımpaşa Camisi yakınındaki bir balıkçı barınağında mahsur kalan kişi, polisi arayarak yardım istedi. AFAD ekipleri, vatandaşı kurtarmak için harekete geçti. 

Yetkililer, Arda ve Tunca'yla Edirne'de birleşen Meriç Nehri'nin debisinin daha da artması bekleniyor.Tunca Nehri'nin son ölçüm değeri 370 metreküp/saniye, Meriç ise 1415 metreküp/saniye seviyesinde akıyor.

Arda Nehri, Meriç'e yoğun su getiriyor

DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son ölçümler değerlendirildiğinde, öngörülen senaryonun Meriç'in debisinin 1700-1800 metreküp seviyelerine ulaşacağı yönünde olduğunu söyledi.

Bulgaristan'daki aşırı yağışlar nedeniyle Arda Nehri'nden Meriç Nehri'ne yoğun su akışı sağlandığını vurgulayan Sabancı, taşkın bölgesindeki seddelerin sıklıkla gözlemlendiğini ve herhangi bir sedde hasarı durumunda, ekiplerin müdahale için teyakkuzda tutulduğunu kaydetti.

Birçok kişi sabah, suları kepçeyle aşarak işe gitti

Edirne'deki, nehir taşkını nedeniyle Karaağaç Mahallesi sakinleri kent merkezine ulaşımda zorlanıyor. Tunca'nın suları Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı er meydanı, Adalet Kasrı, Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu saray kalıntıları, Kanuni ve Fatih köprüleri ile Balkan Şehitliğini sular altında bıraktı.

Tunca Nehri üzerindeki, yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'ne bağlantıyı sağlayan TuncaKöprüsü'nün girişlerine de su birikti. Mahalleden kent merkezine geçişler askeri araç ve kepçelerle sağlanıyor. Birçok kişi sabah, suları kepçeyle aşarak işe gitti. 

"Bu seferki taşkın tehdidi daha ciddi"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,  Meriç Nehri kıyısında yaptığı açıklamada, aralık ayında ciddi bir taşkın tehlikesi atlatan Edirne'nin yine aynı durumla karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Bu seferki taşkın tehdidinin daha ciddi olduğunu ifade eden Gürkan, " Tunca veMeriç nehirlerinin debisi hızla yükseliyor. İlk aldığımız bilgilere göre bu sefer saniyede 2 bin metreküp su bekleniyor. İnşallah bu gerçekleşmez" diye konuştu.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kanal Edirne, Meriç Nehri'ndeki taşkınları önlüyor
  • 09.12.2021 16:32

Kanal Edirne, Meriç Nehri'ndeki taşkınları önlüyor

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Meriç Nehri'ndeki taşkınları önlemek amacıyla yapıla ...

Tunca Nehri'nde kuraklığın etkisi görülüyor
  • 30.09.2021 11:47

Tunca Nehri'nde kuraklığın etkisi görülüyor

Edirne'de Tunca Nehri'nin debisinde kuraklığa bağlı olarak düşüş yaşanıyor. ...

Bakan Kurum: "3 Nehir, 1 Şehir" projesi  Edirne'nin güzelliğine güzellik katacak"
  • 11.03.2021 11:53

Bakan Kurum: "3 Nehir, 1 Şehir" projesi Edirne'nin güzelliğine güzellik katacak"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Meriç Nehri kenarına yapılması planlanan ...

Tunca ve Meriç nehirlerinde düşüş başladı!
  • 29.03.2018 11:24

Tunca ve Meriç nehirlerinde düşüş başladı!

Sabah saatlerinde 308 metreküp/saniye seviyelerine yükselen Tunca'nın debisi son ...

Edirne'de nehir taştı!
  • 24.03.2018 14:35

Edirne'de nehir taştı!

Edirne'deki sağanaklar nedeniyle Tunca Nehri'nin debisi yeniden yükselişe geçti. ...

"Atık sular arıtılarak Meriç Nehri'ndeki kirliliğe son verilecek"
  • 10.03.2021 17:30

"Atık sular arıtılarak Meriç Nehri'ndeki kirliliğe son verilecek"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Edirne'nin atık sularını arıtılarak Meri ...