maritbet girişmaritbet
Düzce depreminin 15. yılında depreme ne kadar hazırız?

Düzce depreminin 15. yılında depreme ne kadar hazırız?

Düzce Valisi Ali İhsan Su, Düzce depreminin 15. yıl dönümü adına mesaj yayınladı

Vali Ali İhsan Su, Düzce depreminin 15. yılına ilişkin, herkesin geçmişteki acı tecrübeleri unutmadan üzerine düşeni yerine getirmesi, acılardan ders çıkarması ve depreme karşı hazırlıklı toplum haline gelebilmek için daha hızlı hareket etmesinin zorunlu olduğunu bildirdi.

Su, yayımladığı mesajda, kentin 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999'da iki büyük depremi yaşadığını, Düzce'de 980 vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsattı.

Düzce'nin 1. derece deprem kuşağı üzerinde bulunduğuna işaret eden Su, "Bu gerçeği göz önünde tutarak, yasal, idari ve uygulamaya dönük kararlara ve tedbirlere uymak, toplumumuzun önümüzdeki süreçteki depremlerle ama sorunsuz yaşaması açısından hayati önemlidir. Herkesin geçmişteki acı tecrübeleri unutmadan, üzerine düşeni yerine getirmesi, yaşanan acılardan ders çıkartması, depreme karşı hazırlıklı toplum haline gelebilmek için daha hızlı hareket etmesi zorunludur" değerlendirmesinde bulundu.

Su, aradan geçen 15 yılda depremin yaralarının sarıldığını, özel sektör yanında kamu eliyle de 16'nın üzerinde konut ve bunun yanında iş yerleri yapıldığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Teşvik yasalarıyla ilimiz cazibeli konuma gelmiş ve birçok sanayi yatırımı gerçekleştirilmiştir. Deprem sonrası meydana gelen işsizlik büyük onda çözülmüştür. Halen de ilimiz 1 Ocak 2012'den itibaren yürürlüğe giren teşvik sisteminde dördüncü bölge teşvik kapsamında olup, yatırım açısından cazibesini devam ettirmektedir. Bütün bunların yanında İlimiz altyapıdan, üstyapıya, eğitimden sağlığa,  sosyal hizmetlerden, spor ve kültür hizmetlerine, her konuda önemli gelişmeler kaydetmiş, halen de birçok proje, yatırım sürmektedir. Önümüzdeki yıllarda da yapılacak yeni yatırımlarla Düzce, çok daha gelişmiş şehir haline gelecektir.  

Hepimizin bildiği gibi niteliksiz yapılaşmanın en vahim sonuçlarını depremlerde yaşadık. Afetler oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınması gerekir.  'Deprem öldürmez, bina öldürür' sözünü asla unutmamalıyız."

 Kentsel dönüşüm

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bina stokuna yönelik dönüşüm çalışmaların sürdürüldüğüne dikkati çeken Vali Su, şu bilgiyi paylaştı:

" Bu kapsamda İlimizde de çalışmalar yürütülmekte olup, vatandaşlarımızı binalarıyla ilgili gerekli risk analizlerini yaptırarak, yenilenmesi gerekenlerle ilgili bu kanunun getirdiği imkan ve kolaylıklardan istifade etmeye çağırıyorum. Bu kanun,  en başta canımızı, malımızı koruyan, can ve mal kaybını önleyen, sağlıklı ve güvenli kentler oluşturmaya yönelik çok önemli bir düzenlemedir. Bu açıdan tüm vatandaşlarımız mutlaka bu kanunun getirdiği kredi, kira desteği, taşınma yardımı gibi yardımlardan yararlanarak olası depremler öncesi binalarıyla ilgili gerekli işlemleri yapmalıdır. Böylece bina stoku sağlam, depreme hazır ve depremlerden korkmayan bir kent olabiliriz.

Güzel İlimizin, bir daha böyle felaketlerle karşılaşmamasını temenni ediyorum. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor, geride kalanlara hayatta olanlara, sağlıklı mutlu uzun ömürler diliyorum."
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Düzce'de depremde hasar gören yapılarla ilgili çalışmalar tamamlandı
  • 10.01.2023 16:34

Düzce'de depremde hasar gören yapılarla ilgili çalışmalar tamamlandı

Düzce'de 23 Kasım'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından hasar gö ...

Düzce'de depremin ardından başlatılan çalışmalar sürüyor
  • 16.12.2022 11:40

Düzce'de depremin ardından başlatılan çalışmalar sürüyor

Düzce'de 23 Kasım'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremden etkilenen ilçele ...

Düzce'de kurulan konteyner kentlere yerleşilmeye başlanıyor!
  • 06.12.2022 17:26

Düzce'de kurulan konteyner kentlere yerleşilmeye başlanıyor!

Düzce'de kurulan konteyner kentlere yarından itibaren yerleşilmeye başlanacak. ...

Bakan Kurum, depremin yaşandığı Düzce'de incelemelerde bulundu
  • 28.11.2022 10:39

Bakan Kurum, depremin yaşandığı Düzce'de incelemelerde bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremin yaşandığı Dü ...

Düzce'de kurulan çadırlarda 4 bini aşkın depremzede konaklıyor
  • 28.11.2022 09:13

Düzce'de kurulan çadırlarda 4 bini aşkın depremzede konaklıyor

Düzce'de depremin ardından evleri hasar gören veya korktukları için evlerine gir ...