maritbet girişmaritbet
Dünyanın ilk duble yolu için kazılara başlandı!

Dünyanın ilk duble yolu için kazılara başlandı!

Adana Kozan'da Anadolu'nun en büyük antik kenti olma özelliği taşıyacak Anavarza Antik Kenti'ndeki kazılara 70 kişilik ekiple başlandı

Adana'nın Kozan ilçesinde tamamı ortaya çıkarıldığında Anadolu'nun en büyük antik kenti olma özelliğini taşıyacak olan Anavarza Antik Kenti'ndeki kazılara 70 kişilik ekiple başlandı.

Kazılarda ilk etapta, 2 bin 700 metre uzunluğunda 34 metre genişliğindeki dünyanın ilk ve en uzun duble yolu ortaya çıkartılacak. Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Fatih Gülşen, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in kazılar için 1 milyon lira ödenek çıkarttığı Anavarza Antik Kenti'ne gelerek incelemelerde bulunduğunu hatırlatarak Bakan Çelik'in antik kentin ayağa kaldırılarak turizme kazandırılmasına çok büyük önem verdiğini ifade etti.

Anavarza Antik Kenti'nde 2 bin 700 metre uzunluğunda 34 metre genişliğinde bulunan dünyanın ilk ve en uzun duble yolunun kazı çalışmalarının bugün itibariyle başladığını söyleyen Yrd. Doç. Fatih Gülşen, “İsa'dan sonra 3. Yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun Perslere karşılık kazanmış olduğu zaferin anısına yapılmış olan bu zafer takı 22.5 metre uzunlukta ve 10.5 metre yüksekliktedir. Üç kenarlı olarak düzenlenmiş olan bu zafer takı 8 ayak üzerine oturtulmuştur. Bundan önceki yapmış olduğumuz çalışmalarda belgeleme çalışmalarımızı bitirdik ve taş planları çizildi.

Yaklaşık 500 adet blok taş, taş parkına kaldırıldı ve çizim çalışmalarına şu an itibariyle geçilmiş durumda. Önümüzdeki süreçte 2015 yılındaki ilk hedefimiz belgeleme çalışmalarını tamamladıktan sonra ilkin görmüş olduğunuz zafer takının restorasyonu ve hemen bir sonraki etapta da sütunlu caddenin restorasyonunu hedefliyoruz. 50'si işçi, 20'si teknik olmak üzere 70 kişilik güçlü bir ekip oluşturuldu. 4 Aralık itibariyle çalışmalara bugün itibariyle başlamış bulunmaktayız. Bu güçlü ekiple hem zafer takının hem de sütunlu caddenin ayağa kaldırılmasını hedefliyoruz” dedi.

Anavarza Antik Kenti, kale mozaikler, hamamlar, kiliseler, zafer kapısı, su kemerleri, kaya mezarları, stadyum ve antik tiyatroyla bin 143 dönümlük bir alanda kurulmuş ve Anadolu'nun en büyük antik kenti olarak kabul ediliyor.

İHA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dünyanın ilk duble yolu için kazılara başlandı!
  • 05.12.2014 13:34

Dünyanın ilk duble yolu için kazılara başlandı!

Adana Kozan'da Anadolu'nun en büyük antik kenti olma özelliği taşıyacak Anavarza ...