maritbet girişmaritbet
Dünyanın en büyük radyo teleskobu faaliyete başladı

Dünyanın en büyük radyo teleskobu faaliyete başladı

Çin, uzaydaki yaşamı araştırmak amacıyla yaptığı dünyanın en büyük radyo teleskobunun faaliyete başladığını açıkladı.

Ülkenin resmi haber ajansı Şinhua, 500 metre çapındaki Küresel Diyafram Radyo Teleskop'un, (FAST) Guicou eyaletindeki Pingtang kasabasında göreve başladığını duyurdu.

"Tienyen" (Gök Gözü) adı verilen ve yapımı bir milyar 200 milyon yuana (yaklaşık 180 milyon dolar) mal olan radyo teleskobun, uzaydaki yaşam bulgularını saptamak için çalışmalar yapacağı bildirildi.

Yapımına 2011 yılında başlanan Gök Gözü'nün, daha doğru ve sağlıklı radyo sinyali alabilmesi için bulunduğu bölgenin beş kilometre civarında yaşayan yaklaşık 8 bin kişinin başka bölgelere tahliye edildiği belirtildi. Taşınmaları istenilen halkın zararını karşılamak amacıyla 269 milyon dolarlık devlet fonu ayrıldığı kaydedildi.

Tienyen, Porto Riko'da bulunan 300 metre çapındaki Arecibo'yu geçerek dünyanın en büyük radyo teleskobu olurken, ölçüm hızının da Arecibo'dan 10 kata kadar daha hızlı olduğu vurgulandı.

Pekin yönetimi, 2022 yılına kadar yörüngede kalıcı bir uzay istasyonu kurmayı hedefliyor. Çin, bu hedefine ulaşması durumunda ABD ve Rusya'nın ardından uzay istasyonu kuran üçüncü ülke olacak. Pekin yönetimi, bu hedefi doğrultusunda 15 Ekim'de uzay modülü Tiengong-2'yi (Gök Saray-2) yörüngeye fırlatmıştı. Gök Saray-2, gelecek ay fırlatılması planlanan insanlı uzay mekiği, Şıncou-11 ile yörüngede kenetlenecek.

Çin, uzay projesi kapsamında gelecek iki yıl içinde Mars'a da bir misyon göndermeyi planlıyor. 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dünyanın en büyük radyo teleskobu faaliyete başladı
  • 26.09.2016 08:36

Dünyanın en büyük radyo teleskobu faaliyete başladı

Çin, uzaydaki yaşamı araştırmak amacıyla yaptığı dünyanın en büyük radyo telesko ...