maritbet girişmaritbet
Doğu Karadeniz'in zorlu yollarına beton yol önerisi!

Doğu Karadeniz'in zorlu yollarına beton yol önerisi!

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin gerçekleştirdiği seminerde Doğu Karadeniz’in zorlu yol ve iklim koşullarına beton yol önerisi sunuldu.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından 23 Kasım'da Trabzon'da düzenlenen Beton Yollar Semineri'nde Doğu Karadeniz Bölgesi belediyeleri için beton yolların önemi, can ve mal güvenliği konuları konuşuldu. 

Zorlu yol şartlarının ve sert iklim koşullarının hüküm sürdüğü bölgede, beton yolların özellikle can güvenliğine olan etkileri üzerinde duruldu. Ülkemizde son yıllarda iklim ve zemin koşulları nedeniyle beton yolların uygulamalarının arttığı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde uygulayıcılara, beton yolların tasarımı, yapımı, performansı ve gelişen teknoloji ile birlikte yeni uygulama teknikleri hakkında hakkında bilgiler verildi. 

Beton Yollar maliyet açısından sathi kaplamadan daha ucuz 

Aşkale Çimento Genel Müdür Yardımcısı Mürsel Kaya ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Hüseyin Türker'in  açılış konuşmaları ile başlayan seminerde ODTÜ  İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Yaman, Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda uygulamaları yaygınlaşan silindirle sıkıştırılmış beton (SSB) yollar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Özgür Yaman; SSB yolların klasik beton yolların aksine asfalt yolların yapımında kullanılan ekipmanlarla yapılabildiğini, hızlı bir biçimde taşıt trafiğine açılabildiğini ve maliyet bakımından sathi kaplamalarla yarışabildiğinin altını çizdi. Yaman ayrıca beton yollarda uygulama kalitesini arttırmak için uygulanan kalite kontrol testleri hakkında yakında çıkacak olan beton yollar şartnamesinden de örnekler sunarak bilgiler verdi. 

KATÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. M. Vefa Akpınar, beton yolların yapımında yapılan yanlışlar ve bunların yarattığı performans problemlerinden örnekler verdi. Akpınar, beton yollarda uygulamaya dayalı bozulmaların çözümleri için izlenebilecek adımlar konusunda uygulayıcılara önerilerde bulundu. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hande Işık Öztürk  ise “Beton Yol Tasarımında Yeni Yaklaşımlar” başlıklı konuşmasında ise kaplama tasarımında yeni bir teknoloji olan mekanistik-ampirik tasarım prensipleri hakkında bilgilendirme yaptı. Konuşmasında beton yolların tasarımında klasik ampirik metotlarla mekanistik-ampirik metodu karşılaştıran Öztürk, mekanistik ampirik metotta beton yolların trafik, iklim, zemin, malzeme ve yapım koşullarının daha gerçekçi modellenebilmesi nedeniyle mekanistik ampirik metodun kullanımının yaygınlaşmasıyla daha ekonomik ve daha uzun hizmet veren beton yollar tasarlanabileceğini belirtti. Son olarak Yüksek İnşaat Mühendisi, Muhammet Çelik asfalt ve beton yolları karşılaştırdığı sunumunda beton yolların avantajlarından söz etti. 

Zorlu iklim ve yol koşullarında Beton Yol ve Beton Bariyer şart

Kapanış konuşmasında Beton Yolların can güvenliğine olan etkilerine değinen TÇMB CEO'su İsmail Bulut; Yaşamımızın her alanında güvenliği önceliklerimiz arasına alarak, güvenli seyahat için alınacak önlemlerin başında gelen iyi bir yol ile birlikte beton bariyerlerin yaygınlaşmasının ve bununla birlikte daha güvenli yolların oluşması TÇMB' nin öncelikli hedefleri arasındadır. Metrobüs kazasıyla tekrar gündeme gelen trafikte yol ve can güvenliği problemini CE belgeli beton bariyerlerin artmasıyla yol güvenliğinin sağlanacağına, İngiltere, İrlanda'da orta refüjlerde beton bariyer kullanımı yasal bir zorunluluk, Avrupa ülkelerinde yasal zorunluluk olmamasına rağmen beton bariyerlerin yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ülkemizde de benzer yasal yaptırımların uygulanmasının zamanının geldiğini düşünüyoruz. Beton bariyerler alternatif sistemlerle karşılaştırıldığında dayanıklılık, estetik, sürüş konforu ve can güvenliğine olan etkilerini hepimiz yakından takip ediyoruz.  Can ve mal güvenliği için; özellikle zorlu ilkim ve coğrafi koşulların hakim olduğu bölgelerde beton yol ve beton bariyer konusuna daha fazla odaklanmamız gerekmektedir. Düzenlediğimiz eğitim ve seminerlerle biz de elimizden geleni yaparak yol ve yolcu güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz.” dedi. 

Etkinliğe; Trabzon, Artvin, Rize ve Gümüşhane illerinin belediye ve diğer kamu kuruluşları yetkilileri ile beton yol uygulayıcıları, çimento ve hazır beton üreticilerinin bulunduğu  çok sayıda davetli katıldı. 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gaziantep Gaziray elektrikli tren seti için imzalar atıldı!
  • 23.01.2021 09:42

Gaziantep Gaziray elektrikli tren seti için imzalar atıldı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Gaziantep Gaziray Banliyö projesinde imzaları at ...

TÇMB yoluna Türk Çimento olarak devam edecek!
  • 19.12.2020 09:52

TÇMB yoluna Türk Çimento olarak devam edecek!

Çimento sektörünün birleştirici sivil toplum kuruluşu Türkiye Çimento Müstahsill ...

"Deprem Hazırlık Yol Haritası" için iş dünyası birleşti!
  • 02.12.2020 07:45

"Deprem Hazırlık Yol Haritası" için iş dünyası birleşti!

TÇMB'nin sivil inisiyatif çağrısı karşılık buldu. Lider iş dünyası örgütleri "De ...

Kemerlife XXIII
  • 27.11.2020 00:08

Kemerlife XXIII

...

5 yılda 1,5 milyon konutun dönüşümü planlanıyor
  • 18.11.2020 11:14

5 yılda 1,5 milyon konutun dönüşümü planlanıyor

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu, "Kentsel dönüşüm eylem planına göre önüm ...