maritbet girişmaritbet
Doğa dostu kent bahçeleri ekolojik sorunlara çare olacak

Doğa dostu kent bahçeleri ekolojik sorunlara çare olacak

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin “Doğa Dostu Kent Bahçeleri” (DDKB) projesi, üretimini şehirlere taşımaya başlıyor.

Buğday Derneği, Doğa Dostu Kent Bahçeleri ile şehirde ekolojik yaşam için duyarlılığın artırılmasını; yerel tohumların öneminin anlaşılmasını; sağlıklı gıda üretimi ve doğa dostu bahçelerin kurulmasını hedefliyor.

Proje ile tüketimin yoğun olduğu şehirlerde tüketicinin dahil olduğu ekolojik çözümler üretilmesini; modeller oluşturarak şehirde de ekolojik yaşam için duyarlılığın arttırılması hedeflenirken yerel tohumların önemi de ele alınıyor. Ayrıca kentlerde yaşayanlar arasında sağlıklı gıda üretimi için doğa dostu bahçelerin kurulması sağlanırken bu bahçeler için sorumluluk alacak toplulukların da temeli atılacak. 

Devlet üniversitelerinden işe başlanacak

Projenin ilk ayağı devlet üniversiteleri olacak. Yerel tohumlar, üniversitelerden gelecek talep doğrultusunda, kampüslerde yapılacak bahçe ve bostanlarda toprakla buluşacak.

Devlet üniversitelerinden gelecek talepler doğrultusunda ve üniversite yönetimlerince uygun görülmesi halimde, üniversitelerin ilgili kulüpleri veya projenin sürdürülebilirliğini takip etme niyetinde olan öğrenciler de projeye dahil olabilecek.

Üniversitelere hiçbir mali sorumluluk getirmeyecek şekilde hayata geçirilecek olan proje, ilk etapta Buğday Derneği'nin, devlet üniversitelerinin kampüslerinde bahçe kurulumu ve kompost üretimi (organik atıklardan doğal gübre elde edilmesi), ekolojik yaşama giriş eğitimleri vermesi şeklinde gerçekleşecek.

Yerel tohumları toprakla buluştururken hep beraber ‘Kurda, Kuşa, Aşa' diyebilmeyi ümit eden Buğday Derneği, planlama aşamasında olduğu bu proje için paydaşlar aramaya devam ediyor.

Proje kazanımları Buğday Derneği, projenin kazanımlarını şöyle sıralıyor:

• Doğa dostu üretim pratiğini okula kazandırmak ve toprak/tohum döngüsü üzerinde bireylerin bir arada iş yapmasına ve farklı bir sosyal beceri kazanmalarına ön ayak olmak.
• Yerelde üniversite tarafından pilot uygulaması yapılacak bu projenin çevre etkisiyle mahalle, belediye ve diğer kurum ve kuruluşlara örnek oluşturması.
• Uygulama eğitimlerinde çekilen görsellerle, eğitim video ve kitapçıklarının hazırlanması.

Organik tarımda umut verici gelişmeler

Bu arada, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı 2014 yılı organik tarım faaliyetlerine dair rakamlar oldukça umut verici:
• 2013 yılı itibariyle Türkiye'nin organik ürün ihracat rakamı 46 milyon dolar.
• Organik üretim yapan 164 ülke içinde üretim alanı olarak Türkiye 15. sırada
• Türkiye'de toplam tarım alanlarının yüzde 2 sinde organik tarım yapılıyor.
• 2000'lerin başında Türkiye'de üretilen organik ürünlerin yüzde 96'sı ihraç olurken bu oran şimdi yüzde 75. Yani artık daha fazla organik ürün tüketiyoruz.
• 2002'de organik bitkisel üretim yapan çiftçi sayısı 12 bin 428 kişi iken; 2013'te bu rakam 60 bin 797'ye ulaştı.
• 2005 yılında sayısı 6 olan hayvansal üretim yapan üretici sayısı 2013'te 3 bin 270'e yükseldi. Bakanlığın verilerine göre organik arıcılık ve bal üretiminde de yüzde 103'e varan bir artış söz konusu.
• 2005 yılında üretici sayısı 370 iken; 2013'de 750'ye yükseldi. Kovan sayısı da 50.486'dan 95.178'e çıktı.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Doğa dostu kent bahçeleri ekolojik sorunlara çare olacak
  • 15.12.2014 11:26

Doğa dostu kent bahçeleri ekolojik sorunlara çare olacak

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin “Doğa Dostu Kent Bahçeleri” (DDKB) ...

Küçükçekmece’de yüzde 100 ekolojik pazar açıldı
  • 23.04.2014 10:16

Küçükçekmece’de yüzde 100 ekolojik pazar açıldı

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, yüzde 100 Ekolojik Pazar projelerine ...

ArenaPark’a organik pazar kuruluyor
  • 03.04.2014 12:14

ArenaPark’a organik pazar kuruluyor

ArenaPark’ta Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin katkılarıyla ve Küçük ...