maritbet girişmaritbet
Dizdeki çapraz bağlardan ilham aldı, tuğlayı kutladı!

Dizdeki çapraz bağlardan ilham aldı, tuğlayı kutladı!

Adem Arıbaş, katlanabilir ahşap tuğlayla 44. Uluslararası Cenevre Buluş Fuarı'na davet edildi.

Türkiye'de bir ilkin altına imzasını atan Adem Arıbaş, dizdeki çapraz bağlardan ilham alarak katlanabilir ahşap tuğla üretti. Brick B. adına sahip ürünün tarihi 2006 yılına kadar gidiyor. Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz Arıbaş, ürünün detaylarını mikrofonlarımıza anlattı.

İşte o açıklamalar…

Katlanabilir ahşap tuğlanın çıkış öyküsü nedir?

"Katlanabilir tuğlanın tarihi 2006'dan başlıyor. İlk olarak bu tuğlanın katlanmayan versiyonu yapıldı ancak taşıma, depolama sırasında ürün çok yer kaplıyordu. Legoda parçalar küçük olduğu için çantaya atılabilir ancak burada ebatlar gerçek boyutlara ulaştığı için sıkıntı oldu. Taşıma ve depolama sıralama esnasında ürünün nakliyat hasarları çok fazlaydı. Ürün için patent almayı düşündük ancan daha sonra vazgeçtik. Ancak 2010'da yeniden ürün üzerinde çalışmaya başladım. Bugüne kadar 30'un üzerinde katlanabilir tuğla yaptık"

Ürün ne gibi özelliklere sahip?

"Nakliyat sırasında ürünün ne kadar az yer kaplaması çok önemli bir hale geldi. Tuğlanın katlanıyor olması ve 4 ile 10 kat arasında taşıma avantajı sağlıyor olması büyük bir kazanç. Sadece bu özellik bile bu ürünü benzersiz kılıyor. Emsal ürünlere göre, 3 ile 5 kat arasında ürünümüz hafif. Ürün katlandığı için ise nakliyat riskleri sıfıra indi. Dünyada molozu olmayan tek yapı elementi katlanabilir tuğlayı farklı yerlerde kullanmak mümkün. Ürünün ana teması, dizlerdeki çapraz bağlar. Brick B.'nin merkezini bu sistem oluşturuyor. Vücudun en güçlü bağlarından birisini bu ürüne monte etmeye çalıştık. Katlanabilir tuğlamızın montajında harç, yapıştırıcı, çivi, vida kullanmaya gerek kalmıyor"

Brick B. yurt dışına açılacak mı?

"Dünya daha farklı ürünleri vizyonuna koydu. Ahşap, geleceğin temel yapı malzemelerinden olacak. Çünkü ahşap, sürdürülebilir ve yenilenebilir tek yapı malzemesi. Ağaç kesmeyelim diyoruz ancak endüstriyel ağaç üretimleri var. Bunlar sadece sanayide kullanılıyor. Bazı ülkelerde bu anlamda fazlalık var, biz Türkiye olarak yeni başladık. Amerika'daki evlerin yüzde 90'ı ahşap konstrüksiyon. Bizim ürünümüze yurt dışından büyük talep var. 44. Cenevre Uluslar arası Buluş Fuarı'na ürünümüz sayesinde davet edildik. Biz, üretim ve satışlarımızın yüzde 80'ini yurtdışı olarak planlıyoruz"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dizdeki çapraz bağlardan ilham aldı, tuğlayı kutladı!
  • 31.03.2016 10:48

Dizdeki çapraz bağlardan ilham aldı, tuğlayı kutladı!

Adem Arıbaş, katlanabilir ahşap tuğlayla 44. Uluslararası Cenevre Buluş Fuarı'na ...

'En İyi Buluş Ödülü' katlanabilir ahşap tuğlanın!
  • 16.03.2016 13:28

'En İyi Buluş Ödülü' katlanabilir ahşap tuğlanın!

Uluslararası Buluş Fuarı’nın en dikkat çekici ürünü olan katlanabilir ahşap tuğl ...