maritbet girişmaritbet
Diyanet'ten Yalova'ya dev proje!

Diyanet'ten Yalova'ya dev proje!

Yalova'nın Çiftlikköy ilçesinde Diyanet İşleri Başkanlığınca kurulması planlanan Dini Yüksek İhtisas Merkezi Projesi"nin hayata geçirilmesi bekleniyor

Yalova Üniversitesi öğretim görevlisi ve Çiftlikköy Belediye Başkanı Başdanışmanı Yahya Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çiftlikköy'ün içinde "Eski Etibank Tesisleri" olarak adlandırılan ve şuan Milli Emlak Genel Müdürlüğünde, maliye hazinesine bağlı 69 dönümlük yerin, uzun yıllar atıl durumda kaldığını söyledi.

Özdemir, Yalova'ya değer katmak için yaptıkları çalışmalar çerçevesinde bu alanın değerlendirilmesine yönelik projeler geliştirdiklerini dile getirerek, "Denize sıfır olan bu alana acaba ne tür bir uluslararası çapta proje yapabiliriz' diye bir beyin fırtınası yaptık. Burasının bir ihtisas ve kongre merkezi şeklinde değerlendirilebileceği aklıma geldi. Diyanet İşleri Başkanlığına ilettik." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının söz konusu alana Dini Yüksek İhtisas Merkezi yapılmasına ilişkin proje hazırladığını anlatan Özdemir, şöyle konuştu:

"Tam onaylanacakken proje, muhalif kesimlerin karşı çıkmaları ve kara propaganda yapılması sonucu beklemeye alındı. Burasının bir tatil köyü yapılacağını iddia ettiler. Halbuki Diyanet İşleri Başkanlığımız kesinlikle burada öyle bir proje yürütmeyecek. Zaten Maliye Bakanlığı ile olan yazışmalarda burası, İslam'ın daha güzel anlatılacağı projeler üzerinde, Diyanet personelinin eğitileceği bir merkez olarak düşünüldü. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığına kadar ulaşan proje onay almıştı ama şu anda beklemede." 

"Burası bir manevi kalkınma hamlesi olacak proje"

İslam alimlerinin yetiştirileceği Türkiye'nin önemli bir merkezinin kurulacağı projenin "manevi kalkınma hamlesi" olabileceğine inandıklarını vurgulayan Özdemir, "Türkiye'ye özgü bir proje. Karşısında Gebze var, Orhangazi İzmir Otoyolu'na çok yakın, aynı zamanda Sabiha Gökçen Havaalanı 25-30 dakika gibi bir mesafede. Kongre bazlı eğitim tesisi yapıldığı takdirde uluslararası iş birliği çerçevesinde bir bağlantı noktası olacak. Türkiye'deki bütün illerdeki müftülerin, imamların burada eğitileceği ihtisaslaşmaları konusunda bir model olmasını hedefliyoruz." dedi.

Yalova Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (GÖNÜLDER) Başkanı Hacı Ömer Anlayışlı ise Yalova'da 30 sivil toplum kuruluşu ile beraber çalıştıklarını anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığının burada yapacağı projeyi duyduklarında heyecanlandıklarını dile getiren Anlayışlı, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 20 yıldır atıl şekilde bekliyor. Biz 2 yıl önce buraya Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bir yüksek ihtisas merkezi yapılacağını duyunca heyecanlandık. 30 dernek gerçekten çok mutlu olduk. Bölgede din görevlilerinin yetiştirildiği bir alan yok. Burası, İstanbul, Kocaeli ve Bursa'nın tam ortasında 30 milyon kişiye hitap ediyor. Burada, Türkiye'nin, memleketin, binlerce cami görevlisi, müftüleri, din alimleri eğitim görecek."

"Ne zaman halkın yararına, hayrına bir iş yapılsa..."

Ses getirecek bir projenin bazı kesimlerce engellenmesine anlam veremediğini anlatan Anlayışlı, "Maalesef Türkiye'de ne zaman halkın yararına, hayrına bir iş yapılsa muhalif kanat devreye giriyor engellemek için mücadele ediyor. Burada da böyle bir şey oldu. Burada Türkiye halkına eğitim veren insanlara dinini öğreten müftüler gelse, doğru, gerçek İslam'ı öğretse dolayısıyla insanlar gençlerimiz, cahil kalmazsa, uyuşturucu kullanımının ilkokul seviyelerine düştüğü memleketimizde insanlar uyuşturucudan uzak kalsa, terör odaklarından uzak kalsa, doğru gerçek İslam'ı öğrense ne zararı olur." ifadesini kullandı.

Muhalif kesimin karşı çıktığını ve bazı yayın organlarının kara propagandaya destek verdiğini dile getiren Anlayışlı, Yalova halkının, sivil toplum kuruluşlarının bu projeye sahip çıktığını aktardı.

Termal ilçesinde faaliyet gösteren bir otelin üst yöneticisi Nail Uslu da 20 yıldır atıl duran alanın bir ana önce değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Bu bölgenin önemli özelliğinin olduğuna dikkati çeken Uslu, "Burası 69 dönümlük bir arazi. Mevcut yıkılabilir tesislerin haricinde ağaçlandırma, yeşillendirme ve peyzaj çalışmalarına hiç gerek kalmadan çok rahat bir şekilde tesis kurulabilecek bir alan." dedi.

Turizm kenti Yalova'ya bu merkezin kazandırılmasıyla bölgedeki turizm potansiyeline katkılar sağlanacağını vurgulayan Uslu, "Ulaşım kolaylığı bakımından dünyanın en güzel bölgelerinden birisi. Bir tatil köyünden, turistik tesislerden ziyade Yalova'nın bu kadar turizm potansiyelini bünyesinde barındırabilecek İstanbul'a nefes aldıracak bir kongre merkezine ihtiyacı var." diye konuştu.

Yorum Yaz