maritbet girişmaritbet
Dev oyuncakçı FAO Schwarz kapanıyor!

Dev oyuncakçı FAO Schwarz kapanıyor!

New York’un sembollerinden kabul edilen ünlü 5. Cadde üzerindeki FAO Schwarz oyuncakçısının 15 Temmuz’da kapanacağı belirtildi.

Konuyla ilgili hurriyet.com.tr'ye açıklama yapan yazar Sunay Akın, "Dünya bir hayal ve düş kalesini kaybetti" sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

ABD'yi ziyaret eden Türklerin de uğrak noktalarının başında gelen mağaza 145 yıldır hizmet veriyordu. FAO Schwarz'ın kapanmasına gerekçe olarak da yüksek kira giderleri ile internet üzerindeki rekabet ortamı gösterildi. Kapanma kararının ardından ikonik oyuncakçıdan alışveriş yapan müşterilerin hatıra fotoğrafı çektikleri gözlendi.

FAO Schwarz

'NEW YORK'TA GİDECEĞİM BİR YER KALMADI'

FAO'nun sıkı ziyaretçilerinden biri olan İstanbul Oyuncak Müzesi'nin kurucusu Sunay Akın, efsane oyuncakçının kapanmasıyla ilgili hurriyet.com.tr'ye şunları söyledi;

Çok üzüldüm, çok eski bir oyuncakçıydı. Ben ilk kez İstanbul Oyuncak Müzesi'nin kuruş aşamasında gittim. İkinci katındaki bir odada antika oyuncaklar satılıyordu. Oradan müze için birçok oyuncak aldım. 7-8 yıl önce orayı kapattılar.

Bebek evi (dollhouse) kültürünün sürdürüldüğü bir bölüm vardı. yeni yapılan küçük bir bölümü vardı. Eski tarz bebek evlerinin yapıldığı bir bölümdü. 

En son kasım ayında oradaydım, bütün oyun ve hayal kültürünü anlatan bir mekandı, gerçekten çok üzüldüm. New York'ta gideceğim bir yer kalmadı diye bilirim. 

FAO Schwarz

FAO'da çeşitli etkinlikler düzenlenirdi, çocuklar oradan hiçbir şey almadan da mutlu olabilirdi. Çünkü oyuncaklarla oynamalarına izin verilirdi, ziyaret amaçlı gidilirdi.

Ama oradan aldığım oyuncaklar hâlâ bizde, FAO'nun bir ayağı İstanbul Oyuncak Müzesi'nde.

Kapısındaki asker kostümlü görevliler çok önemliydi, milyonlarca çocuğun onlarla çekilmiş fotoğrafları vardır.

New York'un hayal dünyasıydı. 5. Cadde'nin o itici tüketim toplumu dünyasında çok farklı bir yerdi. Central Park'taki sincapları üzülmüştür, Daniel heykeli ağlıyordur. Orayla bütünleşmişti.

Dünya bir hayal ve düş kalesini kaybetti, ama yıllarca direndi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dev oyuncakçı FAO Schwarz kapanıyor!
  • 19.05.2015 16:43

Dev oyuncakçı FAO Schwarz kapanıyor!

New York’un sembollerinden kabul edilen ünlü 5. Cadde üzerindeki FAO Schwarz oyu ...