maritbet girişmaritbet
Deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı!

Deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı!

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Erzurum'da deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün koordinesiyle düzenlenen tatbikata, Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, Türk Kızılayı, Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğünün de aralarında bulunduğu 26 hizmet grubu katıldı.

Senaryo gereği, saat 09.30'da merkez üssü Yakutiye ilçesi olan 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından kopan elektrik kabloları yangına yol açtı. Enkaz altında yaralıların bulunduğu ihbarlarıyla ekipler yola çıktı. İtfaiye ekipleri, yangınlara kısa sürede müdahale etti. Yanan binalarda mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı. Deprem nedeniyle aracı enkaz altında kalan bir sürücü sıkıştığı yerden kurtarıldı. Olay yerinde Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer ölçümü de yapıldı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) enkazda arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Ekiplere arama kurtarma köpeği de yardım etti. Yaralılar, ambulanslarla en yakın sağlık birimlerine nakledildi.

 AFAD Başkanı Fuat Oktay, tatbikatın ardından yaptığı değerlendirmede, TAMP kapsamında Türkiye genelinde ilk tatbikatın kentte düzenlendiğini belirtti.

Oktay, "Afete hazırlıklı olma konusunda Türkiye'de bir çalışma yapıyoruz. Bütün dünya tarafından da çok yakından izleniyor. Türkiye Afet Müdahale Planı hazırladık. Bu plan bir sonraki aşamaya geçti. Bir sisteme dönüştü. Türkiye'nin herhangi bir afet ya da acil durumunda nasıl hareket edeceği netleştirilmiştir" dedi.

Tatbikatların, afetler meydana geldikten sonra yapılacakların provası olduğunu vurgulayan Oktay,  afetlere hazırlıklanmanın önemine dikkati çekti. Tatbikata 26 kuruluşun ve ilgili kurumların destek verdiğini ifade eden Oktay, şunları kaydetti:

"Burada bir senaryo gereği depremde arama kurtarma çalışması yaparken tüm Türkiye'de de habersiz bir tatbikatı başlattık. Türkiye Afet Müdahale Sisteminin lojistik altyapısını da oluşturduk. 27 bölgede lojistik merkezleri oluşturduk. 22'si fiilen faaliyette. Habersiz şekilde bütün buralara tatbikat başladığı anda Erzurum'da bir depremin olduğu bilgisi geçilmiş, ikinci bir talimata gerek olmadan anında harekete geçiyorlar. Tüm lojistik merkezlerinden tırlarımız yola çıkmış durumda. Hepsinin nerede olduğunu birebir takip ediyoruz. Erzurum'a ne zaman geleceklerini de biliyoruz. Bu bir tatbikat olduğu için hepsini yoldan döndüreceğiz. Hepsini de test etmiş olduk."

Kentsel dönüşümün önemine de değinen Oktay, "Afet olmadan önce afetin engelleniyor, önleniyor olabilmesi en büyük hazırlığımız. Bunun için kentsel dönüşümönemli. Bunun için belediyelerimizin, bütün kurum ve kuruluşlarımızın her türlü alt ve üstyapısını bölgenin afetselliğine dayanacak şekilde hazır tutması önemli" diye konuştu.

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Megakentte depreme karşı en büyük tıbbi tahliye tatbikatı yapıldı!
  • 25.06.2022 00:26

Megakentte depreme karşı en büyük tıbbi tahliye tatbikatı yapıldı!

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Doç. Dr. Türkdoğan, ...

İstanbul'da deprem tatbikatı yapıldı
  • 17.08.2021 16:05

İstanbul'da deprem tatbikatı yapıldı

İBB Akom ekipleri İstanbul İtfaiyesi, Beşiktaş Belediyesi ve Toplumsal Afet Plat ...

"Mega projeler, olabilecek en büyük depreme göre projelendirildi"
  • 06.03.2018 16:06

"Mega projeler, olabilecek en büyük depreme göre projelendirildi"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim ...

Erzincan, büyük depremin yıl dönümünde sallandı
  • 28.12.2018 09:18

Erzincan, büyük depremin yıl dönümünde sallandı

Erzincan'da 7.9 büyüklüğündeki depremin 79'uncu yıl dönümünde 4.1 büyüklüğünde d ...

Yıkım kararı verilen okulda deprem tatbikatı
  • 08.11.2018 09:23

Yıkım kararı verilen okulda deprem tatbikatı

Sivas'ta, depreme dayanıksız olması nedeniyle yıkım kararı verilen okul binasınd ...