maritbet girişmaritbet
Deprem riski yüksek, Marmara'da kabuk çatırdadı!

Deprem riski yüksek, Marmara'da kabuk çatırdadı!

Deniz jeolojisi uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara'daki risk daha büyük. Buradaki kabuk çatırdadı” diye uyardı.

Deprem gerçeği önceki gece Yalova'da yaşanan 3.8 büyüklüğündeki sarsıntıyla bir kez daha kendini hissettirdi. Binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden olan 17 Ağustos 1999 depreminin 16. yıldönümüne 4 gün kala meydana gelen sarsıntı, ‘Olası İstanbul depreminin habercisi mi?' sorusunu akıllara getirdi. Marmara'nın dibinde gaz ve su sızıntıları olduğunu vurgulayan uzmanlar Marmara'yı bekleyen depremin çok da uzakta olmadığı görüşünde. 

naci görür

Yaptıkları bilimsel çalışmalarla Marmara'nın dibinde gaz ve su sızıntıları tespit ettiklerini belirten deniz jeolojisi uzmanı Prof.Dr. Naci Görür, İstanbul'u bekleyen depremin yeryüzü gerçeği olmasına gereken önlemlerin alınmamasına tepkili; “Türkiye'nin tamamında deprem riskinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Görür, “Marmara'daki risk ise çok büyük. Buradaki kabuk çatırdadı. Bilimsel araştırmalara göre; dayansa, dayansa 30 sene. Artı- eksi 15 sene ileri - geri diye söylenmektedir. 7 büyük depremle 100 binden fazla insanımız öldü. Hiçbirinden ders almadık. Marmara Depremi olduğu zaman koca Türkiye Cumhuriyeti'nde hiç kimsenin bu faylar hakkında bilgisi yoktu.”

‘Donmuş metan' bulundu

Marmara Denizi'nin dibinden çıkan bu gazların hidrokarbon gazları(doğalgaz) olduğunu kaydeden Görür, “Trakya'nın doğalgazı ve petrolü Marmara'nın dibinde telef oluyor. TPAO'ya bildirdik, ‘İlgilenmiyoruz' dediler. Marmara'nın tabanında gaz hidrat bulduk. Bu ‘Donmuş Metan' demek. Yaktığınız zaman yanıyor. Deniz tabanından kaya örnekleri aldık. Nabzı ölçebilmek izin deprem ölçer aletleri yerleştirdik. Sonuç şu; Marmara Denizi'nin tabanında İstanbul'u çok ciddi vuracak, binlerce insanımızın can ve mal güvenliğini tehdit edecek canlı bir fay sistemi var.”

Milliyet'e konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan da, Yalova'daki sarsıntıya ilişkin şu değerlendirmede bulundu; “17 Ağustos 1999 depreminde fay Gölcük'ten başlayıp Çınarcık Esenköy'e kadar kırıldı. Henüz kırılmayan kollar ise; İstanbul kolu, Tekirdağ kolu ve Selanik kolu. Biz hep İstanbul kolunun kırılmasını beklerken fayın 2013'te Saroz kolu kırıldı. Şu an ikilemimiz, büyük deprem Selanik kolunda mı yoksa İstanbul ve Tekirdağ kolunda mı olacak? Bence İstanbul ve Tekirdağ kollarından birini kıracak. İstanbul'da kırılacak kabuğun kalınlığı 29 kilometre. Bunu kıracak güç ise 6 milyar gigaton. Henüz o güç birikmedi, biriktirme eşik değerine ulaşmaya çalışıyor. Dün gece ki deprem Kuzey Anadolu kırığının diriliğini gösteren küçük bir depremdi. Ancak bundan daha büyük şiddette depremler beklenmeli. 6 büyüklüğünde öncü depremler olabilir. 2033'ten önce büyük deprem olursa şaşırtıcı olur. Gerginliğin birikmesi için yaptığım lineer regrasyon yöntemine göre 2045 ya da 2075'te büyük bir deprem bekliyoruz. Saroz depreminin İstanbul Tekirdağ koluna atlaması büyük depremin 2045'te olması ihtimalini artırıyor. 2033'ten sonra saymaya başlamalıyız.”

‘Bu yıllara denk geliyor'

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise Yalova'da gerçekleşen depremin küçük bir deprem olduğunu vurgulayarak, “17 Ağustos'a yakın bir tarihte olması insanları korkuttu ama bu deprem büyük depremin habercisi değil. Çok olağan bir yer hareketi. Ama Marmara'da büyük bir deprem bekliyoruz ve bu deprem bu yıllara denk geliyor” değerlendirmesini yaptı. 

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Marmara Denizi'nde 3.7 büyüklüğünde deprem!
  • 22.03.2021 09:13

Marmara Denizi'nde 3.7 büyüklüğünde deprem!

Marmara Denizi'nde 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Balık ...

Marmara Denizi'nde 3.0 büyüklüğünde deprem!
  • 11.11.2020 09:36

Marmara Denizi'nde 3.0 büyüklüğünde deprem!

Bugün saat 08.53 sıralarında merkez üssü Marmara Denizi, Yalova açıkları olan bi ...

İstanbul'da 3,5 büyüklüğünde deprem!
  • 05.11.2020 09:55

İstanbul'da 3,5 büyüklüğünde deprem!

Marmara Denizi Büyükçekmece açıklarında 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ...

Silestone Bianco Calacatta, modern ve klasiği buluşturuyor
  • 24.09.2020 17:15

Silestone Bianco Calacatta, modern ve klasiği buluşturuyor

Cosentino’nun yüzey endüstrisinde yenilik yapan Silestone markasının yenilikçi r ...

"Marmara'da her an 7'nin üzerinde deprem olabilir"
  • 28.06.2020 09:45

"Marmara'da her an 7'nin üzerinde deprem olabilir"

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Aykan "Marmara ile B ...

Marmara Denizi'nde deprem!
  • 09.12.2018 13:26

Marmara Denizi'nde deprem!

Marmara Denizi'nde bu sabah 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ...