maritbet girişmaritbet
Demiryolu yatırımları hız kesmiyor!

Demiryolu yatırımları hız kesmiyor!

Demiryolu yatırımlarına hızla devam eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 2015’te de yeni projelere imza atacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, demiryolu altyapısı için 2014 yılında 5,4 milyar liralık yatırım yaptıklarını, bu yıl bu rakamın 9 milyar liraya ulaşacağını söyledi.

Bakan Elvan, 5. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı'nın (Eurasia Rail) açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'a bakanlık olarak büyük önem atfettiklerini belirterek, bu çerçevede başlattıkları önemli mega projelerin bir kısmını tamamladıklarını söyledi.

Marmaray'ı tamamladıklarını anlatan Elvan, Avrasya Tüneli'ne yönelik lastik tekerlekli araçlar için Boğaz'ın altından geçen iki katlı tünel çalışmalarının sürdüğünü ve bu tünelle ilgili tüm kazı çalışmalarını bu yıl bitireceklerini ifade etti.

Elvan, 3. köprü ve Kuzey Marmara otoyoluna yönelik çalışmalarına değinerek, "29 Ekim 2015'te inşallah tüm İstanbullu hemşehrilerimizle birlikte hem Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü hem de Kuzey Marmara otoyolunu açacağız. Diğer taraftan İstanbul'u İzmir'e bağlayan otoyol proje çalışmalarımız da yoğun bir şekilde sürüyor. İnşallah 2015 sonu itibariyle de hem Körfez geçişini hem de Bursa'ya kadar olan otoyol kısmını tamamlamış olacağız" diye konuştu. 

Bakan Elvan, geçen hafta açıkladıkları "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli" projesine ilişkin şunları kaydetti:
"Dünyada yine bir ilki gerçekleştiriyoruz. Dünyada ilk kez 3 katlı bir tünel uygulamasını denizin altından geçirerek inşallah İstanbulumuza kazandıracağız. Bu tünelde, bir kat hem geliş hem de gidiş olmak üzere metro sistemleri için olacak. Diğer iki kat ise otomobiller için kullanılacak. Otomobiller için kullanılacak güzergah 16,1 kilometre olacak. Asya'dan Avrupa'ya Boğaz'ın altından geçerek TEM otoyoluna kavuşacak.

Metro sistemimiz ise Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'den çıkacak, Boğaz'ın altından geçecek ve İncirli'ye kadar uzanacak. Toplam uzunluğu 31 kilometre olacak. İstanbul'da omurga niteliğinde olan bir metro sistemi kuruyoruz. Bu proje çevre dostu. İstanbul'un silüetine dokunmayan, havaya yayılan karbondioksit emisyonunu azaltan çok önemli bir proje."

"Demiryolu yatırımlarına hızla devam ediyoruz" 

Lütfi Elvan, İstanbul için bir başka önemli projeleri olan, Köseköy'den Kocaeli'ne, oradan da 3. köprü, 3. havalimanı ve Halkalı'ya kadar uzanan yüksek hızlı tren hattı altyapısı için projelendirme ihalesine çıktıklarını anımsattı.

Kesin proje çalışmaları tamamlandıktan sonra Bakanlık olarak kendi bütçelerinden ayırdıkları kaynakla bu projeyi gerçekleştireceklerini belirten Elvan, "Ankara Sincan'dan Köseköy'e kadar olan kesimi yap-işlet-devret modeliyle yaptırmayı düşünüyoruz. O güzergaha bu yatırımı yapacak olan firmaya imtiyaz hakkını vereceğiz. Köseköy'den itibaren ise imtiyaz hakkını verdiğimiz firmaya hem bizim kendimizin inşa etmiş olduğu hem 3. köprü hem 3. havaalanı hem de Halkalı'ya kadar uzanan demiryolu hattının da kullanılmasına imkan sağlayacağız" diye konuştu. 

Tüm ülke genelinde demiryolu yatırımlarına hızla devam ettiklerini aktaran Elvan, şöyle konuştu: 
"Ankara-İzmir, Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattımızdaki çalışmalarımız sürüyor. Bursa'yı Eskişehir İstanbul güzergahındaki yüksek hızlı tren hattına bağlayan 60 kilometrelik demiryolu hattımız devam ediyor. Orta Anadolu'yu Akdeniz'e, Adana ve Mersin'e bağlayacak olan, Konya'dan Karaman'a, oradan Ulukışla'ya ve oradan da Adana ve Mersin'e uzanacak olan hatta çalışmalarımız devam ediyor. Bir anlamda Orta Anadolu'daki vatandaşlarımızı ve sanayicilerimizi Akdeniz'le ve limanla buluşturacağız.” 

Bakan Elvan, açılış konuşmasının ardından fuar açılışını gerçekleştirerek stantları ziyaret etti.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gelecek yıl ulaştırma yatırımlarının yüzde 64'ü demir yoluna yapılacak
  • 12.12.2022 10:19

Gelecek yıl ulaştırma yatırımlarının yüzde 64'ü demir yoluna yapılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, gelecek yıl yatırım bütçesinin yaklaşık 3'te 2's ...

Banka kredilerinin yüzde 32.1’i ev almak için çekildi
  • 10.08.2021 10:21

Banka kredilerinin yüzde 32.1’i ev almak için çekildi

Vatandaş konut almaya devam ediyor. Yılın ilk çeyreği itibarıyla bankalardan 277 ...

Bakan Elvan faizsiz ev ve konut edindirme kampanyaları ile ilgili açıklama yaptı
  • 18.11.2020 09:07

Bakan Elvan faizsiz ev ve konut edindirme kampanyaları ile ilgili açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığın ...

"2023'te 16 bin 775 km demiryolu yatırımı hedefliyoruz"
  • 05.06.2021 14:15

"2023'te 16 bin 775 km demiryolu yatırımı hedefliyoruz"

Bakan Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile hızlı trenle geldi ...

Şehir hastanesine Thyssenkrupp Asansör imzası
  • 21.01.2021 07:30

Şehir hastanesine Thyssenkrupp Asansör imzası

Thyssenkrupp Asansör, Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nin asansör ve y ...