maritbet girişmaritbet
Dask, sigorta havuzunda iddialı!

Dask, sigorta havuzunda iddialı!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Üyesi Can Akın Çağlar, dünyanın en büyük sigorta havuzlarından biri haline geldiklerini söyledi

Can Akın Çağlar, uluslararası finansman imkanlarını kullanarak bugün için toplam 12 milyar TL'lik hasarı bir seferde ödeyecek kapasiteye ulaştıklarını belirterek, şu açıklamaları yaptı: 12 milyar liralık kapasite demek aşağı yukarı iki tane Sivas'ı yeniden inşa edecek bir büyüklükte sigorta kapsamı anlamına geliyor. Eğer bu havuzumuzu büyütürsek ve 12 milyar rakamını biraz daha yukarı çıkartırsak, olası depremde devletin üzerinden bütün sorumluluğu alıp, dünya genelinde milletler üzerinde dağıtmış oluruz. Hedefimiz, 2017 yılında 10 milyon sigortalıya ulaşmak.

Sigortalılık oranı düşük

Sivas'ın ilçelerinin yarısı birinci ve ikinci derece deprem risk bölgesinde yer alıyor. Diğer ilçeler ise üçüncü ve dördüncü deprem risk bölgelerinde. Topraklarının büyük bir kısmının deprem riski barındırdığı Sivas'ta zorunlu deprem sigortasını yaptıranların oranı yüzde 29. Hem Türkiye'nin hem de İç Anadolu Bölgesi ortalamasının altında kalan Sivas'ta, sigortalılık oranlarının çok daha yüksek olması gerekiyor. Bu nedenle ev sahiplerini deprem riskine, alınması gereken önlemlere ve deprem sigortasının önemine ilişkin olarak daha çok bilinçlendirmemiz gerekiyor. Ülke geneline yönelik diğer faaliyetlere ek olarak DASK Anadolu Buluşmaları adı altında yaptığımız yerel faaliyetlerle bunu sağlamayı amaçlıyoruz.

Bölgeler olarak bakıldığında deprem yaşamış bölgelerimizde sigorta bilincinin daha yüksek olduğunu görüyoruz. Özellikle Batı bölgelerinde çok daha yüksek. Doğuya gittikçe bunun düştüğünü ama özellikle Van'da deprem öncesi ve sonrası çok ciddi bir sigorta bilincinin olduğunu görebiliyoruz. Sivas, merkez olarak bakıldığında 3. derece deprem bölgesi gibi görünse de Akıncılar ve Koyulhisar gibi 6 ilçe birinci derece deprem riski altında. 

Bu gerçekle Sivas'ın yüzde 29 olan sigortalılık oranını en azından yüzde 38'lik Türkiye ortalamasına çıkarmamız gerekir. Deprem yaşamış illere baktığımızda Çanakkale'de yüzde 48, Erzincan'da yüzde 43 oranlarını görüyoruz. Sivas'ta şu an 130 bin konutun 37 bin tanesi zorunlu deprem sigortalı.

Sivas'ta konutların yüzde 29'u deprem sigortalı

Sivas'ta konutların sadece yüzde 29'unun depreme karşı sigortalandığı ortaya çıktı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen ‘Anadolu Buluşmaları'nın Balıkesir ve Erzurum'dan sonraki durağı Sivas oldu. Sivas'ta toplam 130 bin konutun 37 binin zorunlu deprem sigortası yaptırdığı açıklandı.
Sivas'ta 130 bin konutun bin 800'e yakını deprem yönetmeliğinden sonra yapılmış konutlar. Ancak konutların yüzde 80'ini eski ve depreme dayanıksız konutlardan oluşuyor. Öte yandan Sivas'ın büyük bir kısmı 1. derece risk taşıması nedeniyle de Sivas, deprem açısından risk oranı yüksek iller arasında yer alıyor.

Binalarımızın yüzde 80'i riskli

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, binaların yüzde 80'inin eski ve riskli binalardan oluştuğunu söyledi. Sami Aydın, Sivas'taki yüzde 29 olan zorunlu deprem sigortalılık oranının yukarı çıkması gerektiğini belirterek, şu açıklamaları yaptı:
Sivas'ta bina olarak baktığımızda merkezimizde 130 bin bina ve 11 bin de iş yerinin varlığını görüyoruz. Bu binaların bin 872 tanesi, deprem yönetmeliğinden sonra yapılmış binalar. 2000 yılından sonra yapılan binaların standardının kısmen iyi olduğunu söyleyebiliriz ama binalarımızın maalesef yüzde 80'i eski binalardan oluşuyor. Bu binalar 30-40 hatta 50 yıllık binalar. Bu binaların her birinin risk teşkil ettiği görüşündeyim. 

Zorunlu deprem sigortasında, deprem başa geldikten sonra bunun ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Tıpkı araç sigortası gibi, ‘ben kaza yapmam, ne olur ki?' mantığıyla baktığınız zaman, geriye dönüşünüz söz konusu olmuyor. Küçük meblağlarla, en azından maddi-manevi risklerinizi bertaraf etmiş oluyorsunuz. Zorunlu deprem sigortası ile ilgili tanıtıcı faaliyetler artarsa ve Sivaslı vatandaşlarımız da bilinçlenirse yüzde 29 olan sigortalılık oranımızın artacağını düşünüyorum. Türkiye ortalamasının üzerine çıkabilecek potansiyelimiz olduğuna inanıyorum.

Sigortalılık oranını artırmalıyız

Sivas Valisi Alim Barut, afetlere karşı sorumluluğun vatandaşların kendisinde olduğunu söyledi. Barut, vatandaşların da bu sorumluluğu azaltmak için zorunlu deprem sigortasını yaptırması, Sivas'ta ise yüzde 29 olan sigortalılık oranının artırılması gerektiğini belirtti. Alim Barut, şu açıklamaları yaptı:
Ben kendi özel mülküm için zorunlu deprem sigortası yaptırıyorum. Anadolu coğrafyasında yaşıyoruz ve depreme her an maruz kalabiliriz. Vatandaş olarak bize görevler düşüyor. Coğrafyamızı değiştiremeyeceğimize göre binalarımızı sağlam yapmak ve o binaları da sigorta ettirmek gibi bir sorumluluğumuz var. ABD'de Katrina Kasırgası olduğunda devlet zarara ilişkin olarak sadece bazı reasürans şirketlerinin bir kısım zararını fonladı. Özel kişilerin muhatabı sigorta şirketleriydi. Dolayısıyla afetlere karşı artık sorumluluk vatandaşların kendisinde. Vatandaşlar da bu sorumluluğu azaltmak için zorunlu deprem sigortasını yaptırmalı. Sivas olarak da yüzde 29 olan sigortalılık oranımızı arttırmalıyız. Türkiye ortalamasının altında olmak kabul edilebilir bir durum değil. Mutlaka yaygınlaştırmamız lazım.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Depremler sonrası ödenen DASK tazminat tutarı 34 milyar liraya ulaştı
  • 20.10.2023 14:59

Depremler sonrası ödenen DASK tazminat tutarı 34 milyar liraya ulaştı

AFAD ve Gebze Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen "5. Uluslararası Afet ve ...

Türkiye geneli konutların sadece yüzde 58.7'si DASK'a sahip
  • 22.08.2023 11:52

Türkiye geneli konutların sadece yüzde 58.7'si DASK'a sahip

Ülke genelinde zorunlu deprem sigortasına sahip konut oranı en yüksek olan iller ...

DASK'ın hasar ödemesi 17 milyar TL'yi aştı
  • 10.04.2023 11:35

DASK'ın hasar ödemesi 17 milyar TL'yi aştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardında ...

"DASK’ta yeni uygulamaları devreye alacağız"
  • 07.04.2023 14:06

"DASK’ta yeni uygulamaları devreye alacağız"

SEDDK Başkanı Eroğlu, "DASK, deprem bölgesinde mevcut uygulama ile şu ana kadar ...

Sigorta sektörü, 76 milyar lira deprem hasarı ödemesi yapacak
  • 05.04.2023 12:09

Sigorta sektörü, 76 milyar lira deprem hasarı ödemesi yapacak

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı ve Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Ben ...

DASK'ın ödediği tazminat tutarı 10 milyar TL'yi aştı
  • 03.04.2023 11:08

DASK'ın ödediği tazminat tutarı 10 milyar TL'yi aştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) deprem bölgesindeki sigortalılara ödedi ...