maritbet girişmaritbet
Darbe girişiminde rütbelilerin kandırdığı erlere ne olacak?

Darbe girişiminde rütbelilerin kandırdığı erlere ne olacak?

Darbe girişiminde rütbelilerin, erleri 'tatbikat var', 'nöbet var', 'eğitim var' diye kandırdıkları ortaya çıkmıştı.

Şimdi herkes rütbeli komutanlar tarafından kandırılıp darbe girişimine sürüklenen erlere ne olacağı sorusunu merak ediyor. Hukukçular, "Savcı ve hakimler erlerin bu olaya iştirak ederken olayla ilgili bilgilerinin olup olmadığını tespit etmeye çalışır" diyor. Erlerin silah kullanıp kullanmadığı araştırılacak. Sosyal medyada ise polise ifade veren bir erin videosu damgasını vurdu. 4 gün sonra terhis olacağını söyleyen er "Mehmet Üsteğmen tatbikat var diye bizi topladı" diyor.

Gözaltına alınan erlerden birinin anlattıkları da yaşananları özetleyen türden. Polise yaşananları anlatan er "Terhisine 4 gün" kaldığını söylüyor, komutanlarının kendilerini 'tatbikat var' diye kandırdığını anlatıyor.

darbe girişimi

Sultançiftliği'nde görevli olduğunu belirten er "Saat 20.30 gibi Mehmet Üsteğmen geldi. 'Kamuflajlarınızı giyin' dedi. 'Tatbikat' var dedi. Hemen garaja gittik. Bütün bölük, tabur giyindi üstünü. Bizim bölümden 4 tank çıktı. Yaklaşık 20 tank vardır. Bize tatbikat yapılacak diye söylendi. Önce kışla içinde dolaştırdılar, sonra dışarı çıktık. 4 gün sonra terhis olacağım" diyor. 

Bir polis memurunun ise "Sizlik bir şey yok yavrum" dediği duyuluyor.

Yaşanan gelişme sonrası erlerin durumunun ne olacağı da merak konusu. Bazı güvenlik uzmanları "Ateş etmedilerse erlere bir şey olmaz" diyor. 

SİLAH KULLANAN VARSA...

Hukukçular, "Savcı ve hakimler bu erlerin olaya iştirak ederken olayla ilgili bilgileri olup olmadığını tespit etmeye çalışır. Erbaşlar kesinlikle yargılanır. Onların hukuki durumu ve askerlikteki statüsü farklı. Erlerin içinde ise ateş eden, silah kullanan varsa onlar bu suçla (Silah kullanma, adam vurma) faili olarak yargılanır. 

BAŞBUĞ'DAR ER YORUMU

Erlerle ilgili bir yorum da eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'dan geldi. "Kendi meclisini bombalayan, kendi halkına ateş açanlar Türk askeri olamaz. Bunlar birilerinden, bir yerlerden emir alan teröristlerdir" diyen Başbuğ Erler için "Darbede yer alan erlerin kullanıldığını söyleyen Başbuğ, “Ben erlerin, bu darbenin içerisinde yer alan, planlayan rütbeli personelden ayrı tutulması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

MEHMETÇİĞİ KULLANDILAR

Başbuğ şöyle dedi: "20 yaşındaki gençleri, askerlerimizi bu darbenin içinde yer alan, planlayan, rütbeli personelden ayrı bir yere koymanın doğru olduğu düşüncesindeyim. Çünkü bunlar, ki basından da anladığımız kadarıyla, belki de kandırıldılar. Hatta tatbikat diye kışlanın dışına çıkartıldığı görülüyor. Mehmetçik kullanıldı. Belki aldatıldılar, belki yanlış bilgilendirildiler, o genç çocuğun bunu anlaması değerlendirmesi, kolay bir olay değil. Genç erlerimizle diğerlerini aynı teraziye koymayalım.

KULELİ'DEKİ ÖĞRENCİLERE 'TÖREN VAR' DEMİŞLER

Kuleli Askeri Lisesi'nde okuyan öğrenciler önceki gün saat 15.00 sıralarında ‘tören hazırlıkları' için acil olarak askeri liseye çağrıldı. İddiaya göre akşam saatlerinde tatbikat yapılacağı söylenerek, öğrenciler başlarında komutanlarıyla birlikte sokağa çıktı. Çengelköy'e doğru yürüyen öğrenciler ve askerler karakola girerek polislerin silahlarını aldı. Arbede sırasında karakol ve işyerleri silahlarla tarandı. 10 kişi hayatını kaybetti.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Askeri Liselere Giriş Sınavı sorularının sızdırılması soruşturmasında 9 gözaltı kararı
  • 14.03.2023 10:29

Askeri Liselere Giriş Sınavı sorularının sızdırılması soruşturmasında 9 gözaltı kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşt ...

FETÖ'cü hainlerin yargılanacağı duruşma salonu!
  • 11.10.2016 14:57

FETÖ'cü hainlerin yargılanacağı duruşma salonu!

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yargılamaların yapıl ...

Saldırı sonrası Ankara Emniyet Müdürlüğü!
  • 18.07.2016 10:06

Saldırı sonrası Ankara Emniyet Müdürlüğü!

FETÖ mensuplarınca darbe girişiminde hedef alınan Ankara Emniyet Müdürlüğü yerle ...

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün son hali!
  • 18.07.2016 17:45

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün son hali!

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu darbeciler tarafından 15 Temmuz Cuma gece ...

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde sektör tek yürek!
  • 14.07.2018 16:39

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde sektör tek yürek!

Gayrimenkul sektörünün patronları 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'ne öz ...

FETÖ davaları için 5 yeni duruşma salonu inşa ediliyor
  • 16.09.2017 16:33

FETÖ davaları için 5 yeni duruşma salonu inşa ediliyor

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve darbe girişimi davaları sanıklarının yargılama ...