maritbet girişmaritbet
Cumhurbaşkanlığı Sarayı ikinci kez kapılarını açtı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ikinci kez kapılarını açtı

Daha önce basına açılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bu kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın makam odası ve yanındaki özel kütüphanesi tanıtıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki makam odasını ve yanındaki özel kütüphanesini ilk kez gazetecilere açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'yle ilgili olarak, “Burası sıfırdan projesiyle, her şeyiyle mükemmel bir şekilde yapılmış ve bu ülkenin temsil makamı. Bunun üzerinde bu kadar böyle provakatif haberler veya dezenformasyon yapmak, bunlar hiç doğru şeyler değil” dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş'ın başkanlığında ilki geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi tanıtım gezisinin ikinci kısmında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın makamının bulunduğu ana bina da Cumhurbaşkanlığı muhabirlerine gezdirildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana binayı kapsayan tanıtım turunun ikinci gezisi, yine Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Göktaş öncülüğünde yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ikinci tanıtım gezisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makam odasının bulunduğu ana binanın da basın mensuplarına gezdirileceğini ifade eden Göktaş, gazetecilere Cumhurbaşkanlığı protokol görevlisi Fatih Gürkan ve Mimar Can Gökoğuz'un bilgiler vereceğini söyledi.

ARAZİ AOÇ'YE DEĞİL ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE AİT

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin mevcut alana niçin yapıldığını açıklayan protokol görevlisi Gürkan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bulunduğu alanın çevresinde hiçbir zaman yapılaşmanın olmayacağını, hep yeşil olarak kalacağını söyledi. Gürkan, külliyenin Atatürk Orman Çiftliği'ne ait olmayan Orman Genel Müdürlüğü'ne ait bir arazi üzerine inşa edildiğini belirtti. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin hem geçmiş hem geleceği bütünleştiren bir külliye ve inşa olduğunu aktaran Gürkan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ‘kökü mazide olan bir ati” ifadesinin mimari alamda tezahürü olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin çevreye saygı duyularak yapıldığını dile getiren Gürkan, külliyenin ağaçlandırmanın en az olduğu alana inşa edildiğine dikkat çekti.

EN ÜST DÜZEY DEPREME DAYANIKLI

Türkiye'de yaşanabilecek en üst düzey depreme karşı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin dayanıklı olduğunu da açıklayan Gürkan, külliyenin yapımında yerli malzeme kullanıldığını ve külliyedeki taşın yüzde 90'ının Antalya ve Isparta'daki taş ocaklarından çıkarıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin mimarlarından Can Gökoğuz ise, külliyenin ana binasının makam binası olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki makam binalarının yüksek tavanlı olarak dizayn edildiğini ve fonksiyonel alanların mevcut olduğunu kaydeden Gökoğuz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin malzemesiyle ve ölçeğiyle amaca uygun olarak dizayn edildiğini vurguladı.

BEŞTEPE SOFRASI VE CANLI YAYINLARIN YAPILDIĞI SALON ‘PARKELİ SALON' 

Kısa tanıtım bilgilerinin ardından gazeteciler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın makamının bulunduğu ana binaya alındı. Protokol görevlisi Gürkan, ana binanın ilk giriş kısmında bulunan ilk salonda Beştepe Sofrası'nın gerçekleştirildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı canlı yayınların da bu salonda yapıldığını aktaran Gürkan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gelen devlet başkanları ve hükümet başkanlarının yanında gelen heyetlerin de bu salonu kullandıklarını dile getirdi. İlk salona çok amaçlı veya yerde bulunan parkelerden dolayı ‘Parkeli Salon' denildiğini ifade eden Gürkan, salonda bulunan eşyaların Çankaya terekesinde olan eşyalar olduğunun, bazı eşyaların yüzlerinin değiştirildiğinin altını çizdi. Gürkan, ‘Parkeli Salon'daki eşyaların az olmasının sebebinin ise salonun farklı amaçlarda kullanılabilmesini kolaylaştırdığını ve salonun istenildiği takdirde sergi düzenine çevrildiğini dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 'A' PROTOKOL KAPISINDAN GİRİŞ YAPIYOR

Gazeteciler, daha sonra çok amaçlı salonun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın giriş yaptığı ‘A' protokol kapısının bulunduğu alana geçti. Konuk devlet başkanları için dışarıda düzenlenen karşılama töreninin hava şartlarının elvermemesi üzerine bu alanda yapıldığını aktaran Gürkan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘A' protokol kapısından giriş yapıyor. Konuk devlet veya hükümet başkanları için dışarıda düzenlenen karşılama töreninde hava şartları elverişli değilse bu alanda yapılıyor” diye konuştu.

KORİDORLARIN UZUNLUĞU 80, YÜKSEKLİĞİ İSE 8 METRE

Gürkan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana bina içerisindeki koridorların uzunluğunun 80 metre, yüksekliğinin ise 8 metre olduğunu kaydetti. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan mimar Gökoğuz ise, bir gazetecinin ana bina zeminindeki taşların yeşil renkli olarak kullanılmasının sebebini sorması üzerine, koyu yeşil rengin seçilmesinin amacının protokol imajı oluşturabilmek olduğunu vurguladı.

Giriş kattaki turun ardından gazeteciler daha sonra birinci kata çıkarak basın merkezinin bulunduğu alanı gezdi. Protokol görevlisi Fatih Gürkan, ikinci katta bulunan basın merkezinde önemli devlet başkanlarının ziyaretleri sırasında bu alanın gazetecilere açıldığını aktardı. Basın toplantı salonu üzerindeki katta ışık, ses ve reji odalarının bulunduğunu dile getiren Gürkan, tüm canlı yayınların bu alandan yapılabildiğini kaydetti.


Birinci katta bulunan konuk devlet veya hükümet başkanlarının ziyaretleri sırasında kullandıkları makam odaları hakkında da bilgiler veren Gürkan, “Konuk devlet başkanları misafirlerini burada ağırlıyor. Ayrıca konuk devlet başkanı için bir makam odası, toplantı salonu ve dinlenme odası bulunuyor” diye konuştu.

HER KAT SERGİ SALONU GİBİ

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana binasında her katın duvarında asılı olan tablolar ise dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı makamının bulunduğu kattaki hat eserleri hakkında bilgiler veren Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Göktaş, İslam kültüründe Hazreti Muhammed'in resim ve heykel ile tasvir edilmediğini, bu nedenle Hazreti Muhammed'in fiziki özelliklerini anlatan eserlere “hilye” denildiğini dile getirdi. Göktaş, hat eserlerinin Çankaya Köşkü'nden getirildiğine dikkati çekerek, koridorda bulunan hatlarda hilye örneklerinin bulunduğunu ifade etti.

GAZETECİLERİN SON DURAĞI ERDOĞAN'IN MAKAM ODASI OLDU

Gazetecilerin ana binadaki son turu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın makam odası oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana binayı tanıtım turuna katılan Cumhurbaşkanlığı muhabirleri ile tek tek tokalaşarak odasına davet etti. Gazetecileri “hoş gediniz” diyerek karşılayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilere “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni nasıl buldunuz?” diye sordu. Gazeteciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sorusu üzerine “Güzel olmuş” yanıtını verdi. Bir gazetecinin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gazetecilerin yaptığı gezinin daha önce yapılmasına ilişkin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Etekteki taşları döküldüğü için o bakımdan nereden yaklaşılacağını öğrenme bakımından isabetli oldu" yanıtını verdi.

GEZMEK İSTEYENLERE MİHMANDAR VERİLİYOR

Başta bir gazetecinin “Önümüzdeki dönemde vatandaşlar belli bir program dahilinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni gezebilecek mi?” sorusu üzerine Erdoğan, “Zaten vatandaşlardan gelenleri böyle zaman zaman arkadaşlar gezdiriyorlar. Sadece toplantı yapıp gitmek değil, arzu edenlere mihmandarlar veriliyor, onlar eşliğinde dolaşıyorlar" dedi.

“Külliyede sizin en beğendiniz yer neresi?” şeklindeki bir soruya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Herhalde en beğendiğim yer burasıdır. Benim bir de kütüphanem var içeride. Şimdi sizi oraya bir götüreyim. Orası daha sıcak” yanıtını verdi.

Başka bir gazetecinin makam odasındaki kokuya ilişkin “Tütsü mü kullanıyorsunuz?” demesi üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, kokunun buhur kaynaklı olduğunu vurguladı.

“BURAYI GÜNDEMDE TUTMAYI BEN ŞIK BULMUYORUM”

Bir gazetecinin, “En son Danıştay bir karar verdi. Siz her platformda yanıt veriyorsunuz iddialara. Burada söylemek istediğiniz bir şey olur mu?” diye sorması üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
“Onlar hep söylendi zaten. Yani buranın herhangi bir sorunu filan yok. Danıştay'ın yanılmıyorsam üç tane kararı var burayla alakalı. Ama maalesef sürekli olarak burayı gündemde tutmayı ben şık bulmuyorum. Çok çirkin. Kaldı ki Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası'nın İstanbul'da biliyorsunuz Karaköy'deki yeriyle alakalı binanın hali ortada. En üste oraya daha sonra uydurma bir çatı atmak suretiyle bu gazetelerde defaatle çıktı. Orayı restoran haline getirdiler. Burası böyle bir yer değil. Burası sıfırdan projesiyle, her şeyiyle mükemmel bir şekilde yapılmış ve bu ülkenin temsil makamı. Bunun üzerinde bu kadar böyle provakatif haberler veya dezenformasyon yapmak, bunlar hiç doğru şeyler değil.”

“HUZUR BULDUĞUM ALAN DİYEBİLİRSİNİZ”

Bir gazetecinin, “Burası huzur bulduğunuz alan diyebilir miyiz” diye sorması üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Diyebilirsiniz” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan'dan sonra gazetecilerle tekrar bir araya gelmek istediğini söyledi. Erdoğan, daha sonra gazetecilerle birlikte makam odası içerisinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

ART-DECO TARZINDA TASARLANDI 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bulunduğu alan, çevresinde yapılaşma bulunmamasının, sürekli yeşil kalacak Atatürk Orman Çiftliği arazisi ile çevrili olmasının, rakımın yüksekliğinin ve merkezi konumunun katkısıyla güvenlikli olmasının yanı sıra makro ve mikro ulaşım kolaylıklarını da içeren bir noktada yer alıyor. Atatürk Orman Çiftliği arazisi dışında kalan, daha öncesinde Orman Genel Müdürlüğü'ne ait lojman ve idare binalarının bulunduğu alanda inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın makamının yer aldığı ana bina, 3 bodrum, zemin ve 4 kattan oluşuyor. Ana binada 56, ofis, 20 toplantı odası, 3 koruma odasının da aralarında bulunduğu toplam 126 oda var.

İkinci kat, Cumhurbaşkanlığı makamı ve ofisleri, heyet kabul salonu, heyetlerarası toplantı salonu ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) salonları ile Genel Sekreterlik makamından oluşuyor. Birinci ve üçüncü katta ofisler ve toplantı odaları, dördüncü katta 2 çok amaçlı salon ve fuaye yer alıyor. Bodrum katta ise 500 kişilik bir konferans salonu bulunuyor. Mimarlığı Şefik Birkiye, Selim Dalaman ve Can Gökoğuz tarafından gerçekleştirilmiş olan binanın Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler taşıması, akıllı bina niteliğine haiz olması, simetri, minimum alanda maksimum verim sağlama gibi unsurları içeren art-deco tarzında tasarlanmış olması dikkati çekiyor. Dekorasyonda geleneksel Türk motifleri stilize edilerek kullanıldı.

BİNANIN TAŞLARI ANTALYA VE ISPARTA'DAN

Ana binada temsilin söz konusu olduğu mekanlarda tavanların yüksek olması dikkati çekiyor. Binada yüzde 90'ı Antalya ve Isparta yörelerindeki ocaklardan çıkan taşlar kullanıldı. Yapı tasarlanırken ve araziye yerleştirilirken, yeşil dokuyu korumaya, binaları yıkılan eski yapıların yerine yeşil dokunun en az olduğu alanlara konumlandırmaya özen gösterildi. Binaların inşasında kullanılan ürünler dünyada ve Türkiye'de kabul edilmiş standartlarda seçildi. Özellikle yerli ürünlere öncelik verildi. Kuzey ve güney binalarında olduğu gibi ana binada da çevre duyarlılığının getirdiği proje ve uygulamalarda enerji verimliliği ve ekolojik tasarım kriterlerine dikkat edildi. Ana binada bulunan eşya objelerin çoğu Çankaya Köşkü'nden getirildi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Türk Devletleri Teşkilatı hepimizin rüyasıydı"
  • 16.03.2023 10:47

"Türk Devletleri Teşkilatı hepimizin rüyasıydı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türk Devletleri Teşkilatı, hepimizin rüyasıy ...

Doğal gaz yardımının ilk ödemesi bu hafta içinde yapılacak!
  • 08.11.2022 09:18

Doğal gaz yardımının ilk ödemesi bu hafta içinde yapılacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Topl ...

Başkan Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi Müzesi'ni açtı
  • 16.07.2021 11:28

Başkan Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi Müzesi'ni açtı

Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi karşısında inşa edilen müzeye beraber ...

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi basına tanıtıldı
  • 04.07.2015 17:08

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi basına tanıtıldı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı'nca gerçekleş ...

"Şehirlerin ‘yeşil’ dönüşümü ‘su’ ile başlıyor"
  • 16.02.2021 16:47

"Şehirlerin ‘yeşil’ dönüşümü ‘su’ ile başlıyor"

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, "Yağmur sularının toplanarak kullanılması s ...

Haberleşme altyapısına 3 ayda 3,5 milyar lira yatırım
  • 02.08.2020 15:38

Haberleşme altyapısına 3 ayda 3,5 milyar lira yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yatırımların geçen yılın aynı d ...