maritbet girişmaritbet
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kapılarını basına açtı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kapılarını basına açtı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı'nca gerçekleştirilen tanıtım gezisiyle gazetecilere kapılarını açtı.

Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş başkanlığında gerçekleştirilen tanıtım gezisinde kuzey ve güney idare binaları tanıtılırken, başkanlıklar hakkında da yetkililerce bilgilendirme yapıldı.  

Göktaş, geçtiğimiz günlerde külliyenin "sanal tur"a eklendiğini, bu hafta da Cumhurbaşkanlığı muhabirlerine tanıtımının yapılmasını kararlaştırdıklarını söyledi. Tanıtımın iki aşamalı olacağını dile getiren Göktaş, ilk aşamada kuzey ve güney idari binalarının yer aldığını, ikinci aşamayı ise önümüzdeki hafta gerçekleştirmeyi planladıklarını bildirdi.

Gazetecilere külliye hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanlığı protokol görevlisi Fatih Gürkan, külliye içerisinde bin 150 oda bulunduğunu ve bu odaların bin 24'ünün Kuzey ve güney idare binalarında yer aldığını, koridor uzunluklarının ise 185'er metre olduğunu söyledi.

Külliyenin 750 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulduğunu ve bu alanın 200 bin metrekarelik bölümünün halka açık olduğunu söyleyen Gürkan, halka açık bölüm içerisinde caminin yer aldığını, yapımı bittiğinde ise kütüphane ve konferans merkezinin olacağını bildirdi.

Külliyenin, mevcut durumda 5 giriş kapısının bulunduğunu, kütüphanenin tamamlanmasıyla kapı sayısının 6 olacağını dile getiren Gürkan, 65 bin metrekarelik bir alanda peyzaj uygulaması yapıldığını, bu çerçevede 5 bin 600 yetişkin, 72 bin adet de çalı grubu ağaç dikildiğini, 3 adet de anıt ağaç bulunduğunu ifade etti. 

Sentez mimari 

Gazetecilere külliyenin mimari yapısı hakkında bilgilendirme yapan Mimar Can Gökoğuz ise binaların Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönem yapılarının bir sentezi olduğunu belirterek, binaların "E form" şeklinde yapılmasının "maksimum kullanım alanını minimum yerde çözme amaçlı" olduğunu söyledi. 

Gökoğuz, bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın külliyenin mimarisine ilişkin herhangi bir müdahalesinin olmadığını dile getirdi.  

Külliye hakkında genel bilgi

Külliyenin kuzey ve güney idari binalarında danışmanlar, 13 başkanlık, Başyaverlik ile Muhafız Alayı'na ait çalışma odaları yer aldığı belirtilirken, binaların her birinde bin kişinin çalışabilmesine olanak sağlayan beşyüzer oda bulunduğu kaydedildi.

Binalardaki ofislerin Birleşmiş Milletler Binası ofis standartlarına uygun bir biçimde ikişer kişilik tasarlandığı bu tercihin çalışmada verim artışını beraberinde getirdiği belirtildi.

Bodrum, alt zemin, zemin ve 3 kattan oluşan kuzey ve güney binalarda alt zemin katların belirli bölümleri, beşyüzer kişilik yemekhane, mutfak, mescit ve depoların yanı sıra idari ofislere ayrılmış durumdayken, bodrum kat ise 250 araçlık otopark ve sığınak olarak kullanılıyor.

Tasarruf amacıyla çalışmaların da yapıldığı külliyede, bu doğrultuda harekete duyarlı aydınlatma sistemiyle sadece hareket olan yerde aydınlatmanın olması sağlanıyor. Binalarda mesai bitiminde ofis aydınlatmaları otomatik olarak devre dışı kalıyor. 

Külliye içindeki binalarda gri su yöntemi ile belirli noktalardaki atık sular arıtılarak, temizlikte tekrar kullanılırken, yemekhanelerde artan yemekler de hayvan barınaklarına gönderiliyor. 

Peyzaj alanının su ihtiyacının bir kısmı da yağmur sularının biriktirildiği depolardan sağlanıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Türk Devletleri Teşkilatı hepimizin rüyasıydı"
  • 16.03.2023 10:47

"Türk Devletleri Teşkilatı hepimizin rüyasıydı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türk Devletleri Teşkilatı, hepimizin rüyasıy ...

Doğal gaz yardımının ilk ödemesi bu hafta içinde yapılacak!
  • 08.11.2022 09:18

Doğal gaz yardımının ilk ödemesi bu hafta içinde yapılacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Topl ...

Başkan Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi Müzesi'ni açtı
  • 16.07.2021 11:28

Başkan Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi Müzesi'ni açtı

Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi karşısında inşa edilen müzeye beraber ...

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi basına tanıtıldı
  • 04.07.2015 17:08

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi basına tanıtıldı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı'nca gerçekleş ...

"Şehirlerin ‘yeşil’ dönüşümü ‘su’ ile başlıyor"
  • 16.02.2021 16:47

"Şehirlerin ‘yeşil’ dönüşümü ‘su’ ile başlıyor"

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, "Yağmur sularının toplanarak kullanılması s ...

Haberleşme altyapısına 3 ayda 3,5 milyar lira yatırım
  • 02.08.2020 15:38

Haberleşme altyapısına 3 ayda 3,5 milyar lira yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yatırımların geçen yılın aynı d ...