maritbet girişmaritbet
Contemporary İstanbul’daki eserlerin yüzde 67’si sahiplerini buldu

Contemporary İstanbul’daki eserlerin yüzde 67’si sahiplerini buldu

Dünyadan ve Türkiye’den galerileri, koleksiyonerleri, sanatseverleri ve sanat profesyonellerini İstanbul’da 8. kez bir araya getiren Contemporary Istanbul sona erdi

7-10 Kasım 2013 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda 17.500 metrekarelik alanda gerçekleşen fuarı 67 bin sanatsever ziyaret etti. Fuarda yer alan eserlerin toplam değeri 180 milyon TL iken %67'si sahiplerini buldu.

Ana sponsorluğunu Akbank Private Banking, ortak sponsorluğunu Zorlu Center ve Yıldız Holding'in üstlendiği Contemporary Istanbul'un özel proje sponsoru uluslararası petrol ve doğalgaz şirketi OMV oldu. Contemporary Istanbul ve bu senenin en büyük yeniliği Yeni Medya Bölümü Plug-in Istanbul'un Teknoloji Sponsorluğu'nu Vestel üstlendi.

Contemporary Istanbul bu sene 748 sanatçı, 3000 eser, 22 ülkeden 95 çağdaş sanat galerisi ile beraber 13 sanat kurumu ve 8 sanat inisiyatifi katıldı. 

Picasso'nun ‘Nu allonge et tete d'homme de profil' isimli eseri 1 milyon 900 bin euro, Andy Warhol'un “Flowers” tablosu 900 bin euro, Joan Miro'nun “Deux femmes dans la nuit” isimli eseri 390 bin euro, Carole A. Feuerman'ın “Brooke with Beachball” işi 275 bin dolar, Robert Longo “Untıtled (Shark 7)” eseri ise 350 bin euro ile dikkat çeken yüksek fiyatlı işler arasında yer aldı. Sanatçı Ardan Özmenoğlu'nun eserleri Fondation Jan Michalski koleksiyonu için satın alındı.

Yüksek fiyatlı eserler arasında yer alan 225 bin euro değerindeki Jaume Plensa'nın “Marianna” isimli bronz heykeli, Marc Quinn'in 240 bin dolar değerindeki “Mekong Delta Ice Flows” isimli ve 260 bin dolar değerindeki “New Mexico Spring” isimli tablosu ve 200 bin euro değerindeki Juan Genoves'ın “Ochenta” isimli işi alıcı bulan yüksek fiyatlı eserler arasında yer aldı. Özellikle Türkiye'den galerilerin sergileme ve işlerin kalitesindeki artış fuar ziyaretçilerinin beğenisini kazandı.

Katılımcı galeriler arasında fuar hakkında görüş bildirdiler

Galerie Lelong (Paris,Fransa) “CI'ı tercih etmemizin en büyük sebebi, çağdaş sanatla ilgili gazeteci, yazar, koleksiyoner herkesi bir arada görebilmemiz. Lokal galerilerin varlığını çok olumlu buluyoruz. Dünyadaki bütün fuarlar gitgide birbirine benziyor, bunun yanında CI kendine mahsus ve benzersiz bir fuar.”

Marlborough Gallery (New York,ABD) “Contemporary Istanbul tek kelimeyle muhteşemdi. Her fuarda kaos olur ve hepsinin kendine has problemleri vardır ancak ekip ve organizasyon yapısı dünyadaki fuarlarla yarışır nitelikte. Bölgenin en önemli uluslararası fuarı olmuş durumda.”

Galerie Kornfeld (Berlin,Almanya) “Fuarda bulunduğumuz için çok mutluyuz. Özellikle lokasyonu çok iyi ve her yere ulaşım çok kolay. Türk koleksiyonerlerle tanışmaktan çok memnun olduk, yabancı koleksiyonerlerin sayısı tatmin ediciydi. Art Basel kadar eski bir fuar olmamasına rağmen organizasyon yönünden çok başarılı bulduk.” 

Galeri Nev Istanbul (İstanbul, Türkiye) “Başından beri fuarın katılımcısı ve destekçilerindeniz. İşin ticari tarafına bakarsak; eğer galerilerin beklentisi satış ise umduğumuzdan daha yüksek bir satışın olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla bu bakımdan da memnunuz.”

Siyah Beyaz (Ankara,Türkiye) “Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak çok sayıda yabancı koleksiyoner, müşterimiz oldu. Bunların içerisinde uluslararası kurum ve müzeler de var. Bu hem galeri için hem de işi satılan sanatçı için çok önemli.”

Galeria Javier Lopez (Madrid,İspanya) “Fuar gayet iyiydi. Her gün çok kalabalıktı özellikle de son gün. Türklerle kurduğumuz bağlantılar epey ilginç.”

C24 Gallery (New York,ABD) ”Ziyaretçi kalitesini ve sayısını geçen yıla oranla daha fazla gördük, bu sebeple gayet olumluydu. Enteresan şekilde fuarın açıldığı ilk günden itibaren çok sayıda ziyaretçi vardı; özellikle Avrupa kökenli yabancı koleksiyoner sayısı tatmin ediciydi.”
Pi Artworks (İstanbul,Türkiye) “Contemporary Istanbul bu sene o kadar yoğundu ki kendi standımdan ayrılamadım, fuarın tamamını izleyemedim bile. Armory Show'da, Art Basel'de tanıdığım konuştuğum birçok koleksiyonerimi burada Istanbul'da görmek çok mutlu etti.”
Barbara Paci Art Gallery (Pietrasanta,İtalya) “İstanbul'a ilk gelişimdi. Fuardaki tüm ziyaretçiler çok ilgiliydi. Atmosfer harikaydı. Pekçok ziyaretçi farklı stillerde çalışan ve farklı sanatçılara ait İtalya'dan işleri sunduğum için bana teşekkür etti. Yeni koleksiyonerleri ile Türkiye çok değişik ve gelecek vaad eden bir pazar bizim için. Aynı anda hem çok önemli hem de çok farklı sanatçıları tanıma fırsatım oldu. Hatta bir Türk bir sanatçıdan eser dahi aldım. Önümüzdeki yıl burada olmayı çok arzu ediyorum.”

T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 9 Kasım Cumartesi günü fuarı ziyaret etti. Sosyalist Enternasyonel toplantısı için İstanbul'a gelen Sosyalist Partisi temsilcisi Segolene Royal de 9 Kasım Cumartesi günü Contemporary Istanbul'u ziyaret etti. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, Genel Koordinatör Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rabia Bakıcı Güreli Royal'e fuarı
gezdirerek, eserler ile ilgili detaylı bilgi verdiler.

Contemporary Istanbul'un 8. yılında en büyük yeniliği Plug-in Istanbul Yeni Medya Bölümü oldu.
Video, yeni medya ve genel anlamda dijital sanatın bütün tarzlarına adanmış Plug-in Istanbul; ses ve ışık enstalasyonları, etkileşimli ve jeneratif sanat işleri 1.000 m2'lik bir alanda buluşturdu. Galerileri, tasarım ve mimari stüdyolarını ve bu alanlarda çalışan yazılım ve teknoloji firmalarını projeye çekerek dijital sanatın en iyi örneklerini bir araya getirdi. Videoformes (Fransa), Video Brasil (Brezilya), Av-arkki (Finlandiya), Maraya art (Sharjah), Blink Video (Almanya), Perte de Signal (Kanada), Open Show Studio (Yunanistan), Designcollector (Rusya), Art By Chance (Türkiye), Sedition (İngiltere), Kasa Galeri (Türkiye), Field Studio (İngiltere), Curator's Office (ABD), Elmsly (İngiltere), Grid (Türkiye) aralarında olmak üzere 14 ülkeden 24 katılımcı ve 80'in üzerinde sanatçı konuk oldu.

2013 Yılında Yeni Ufuklar'ın Konuğu Rusya'ydı

Türk çağdaş sanatının yanında çevre ülkelere de ev sahipliği yaparak İstanbul'u merkez haline getirmeyi amaçlayan “New Horizons - Yeni Ufuklar” bölümü Rusya'dan galerilere, sanatçılara, küratörlere, sanat eleştirmenlerine ve koleksiyonerlere yer verdi. Yeni Ufuklar kapsamında Marina Gisich, Anna Nova Gallery, 16th Line, Galerie Iragui, Pop/off/art, Art.re.Flex Gallery, Al Gallery  8. Contemporary Istanbul'a katıldı. 2014 yılında CI Yeni Ufuklar bölümünün konuğu sanat dünyasının en önde gelen ülkesi haline gelen Çin olacak.

Hermann Nitsch Canlı Performansı ile ik kez İstanbul'daydı

Viyana Aksiyonizmi'nin kurucularından Hermann Nitsch (1938), 66. Boya Aksiyonu'nu (Malakt; Painting Performance), 8. Contemporary Istanbul'da 500 m2'lik bir alanda fuar boyunca 7-8-9 Kasım tarihlerinde düzenledi. Nitcsh ve 25 asistanının 3 gün süresince ürettiği 30m'lik kanvas iş 10 Kasım Pazar günü sergiledi.

Contemporary Istanbul 9. senesinde 12-16 Kasım 2014 tarihlerinde sanatseverler ile buluşacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Siemens, sanatseverleri yapay zeka eserleriyle buluşturuyor
  • 19.12.2020 11:49

Siemens, sanatseverleri yapay zeka eserleriyle buluşturuyor

Siemens Ev Aletleri'nin bu yıl 4. kez destek verdiği Contemporary İstanbul'un Pl ...

Siemens, “Yapay Zeka” eserleriyle sanatseverlerin karşısında
  • 09.12.2020 10:48

Siemens, “Yapay Zeka” eserleriyle sanatseverlerin karşısında

Siemens Ev Aletleri’nin bu yıl 4. kez destek verdiği Contemporary İstanbul’un Pl ...

Sanatseverler Abdi İbrahim Tower’ı ziyaret etti
  • 04.11.2016 15:06

Sanatseverler Abdi İbrahim Tower’ı ziyaret etti

4 Kasım’da sanatseverlere kapılarını açan Abdi İbrahim Tower, duvarlarını süsle ...

Londra’daki Centre Point, İstanbul’da  görücüye çıktı
  • 04.11.2016 09:36

Londra’daki Centre Point, İstanbul’da görücüye çıktı

Almacantar tarafından gelkiştirilen Londra’nın ilk “pop art kulesi” Centre Point ...

Contemporary İstanbul, Ferko sponsorluğunda açıldı!
  • 03.11.2016 16:17

Contemporary İstanbul, Ferko sponsorluğunda açıldı!

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren kurumlar arasında yer alan Ferko, 2018'e kad ...

Ferko'nun Contemporary İstanbul’a sponsorluğu sürüyor
  • 28.10.2016 13:34

Ferko'nun Contemporary İstanbul’a sponsorluğu sürüyor

Sanatseverlerle 11. kez buluşacak Contemporary İstanbul’un ortak sponsoru olan F ...