maritbet girişmaritbet
Cizre Barajı ve HES projesi sözleşmesi imzalandı

Cizre Barajı ve HES projesi sözleşmesi imzalandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, izre Barajı ve HES projesinin sözleşmesinin imzalandığı bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, Cizre Barajı ve HES projesinin sözleşmesinin imzalandığı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda yapılan yazılı açıklamada, çok maksatlı olarak inşa edilmesi planlanan Cizre Barajı ve HES projesinin sulama, enerji ve içme suyu amacıyla inşa edileceği belirtildi.

Proje yapım sözleşmesinin imzalandığı Cizre Barajı ve HES'in 1 yıl içinde projesinin tamamlanması ve akabinde başlayacak inşaat çalışmalarıyla da 2 yıl içerisinde barajın bitirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

40 metre yüksekliğinde ve 381 milyon metreküp su depolama hacminde inşa edilecek Cizre Barajı sulama projesinin hayata geçmesiyle, sulanan alanlarda yılda 3 çeşit ürün alma imkanı sağlanacağı ve buna bağlı olarak da bölge arazilerinin değerinin yaklaşık 10 kat artacağı ifade edildi.

662 bin 180 dekar arazi suyla buluşacak

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cizre Barajı'nı bölge halkının hasretle beklediğini ifade etti.

Eroğlu, "Bu baraj ile Şırnaklı vatandaşlarımızın refah seviyesi artacak ve dolayısıyla ilin kalkınması hızlanacak. Bu baraj Cizre ve İdil ovaları ile Nusaybin depolaması sulama sahasındaki 662 bin 180 dekar araziyi sulayacak. Bu arazilerin 618 bin 180 dekarı ise Şırnak sınırları içinde yer alıyor." bilgisini verdi.

Sulamaya açılacak arazilerle bölgedeki çiftçilere yıllık 362 milyon lira zirai gelir artışı sağlanacağına dikkati çeken Bakan Eroğlu, ayrıca baraj ile Cizre ilçesinin yıllık yaklaşık 35 milyon metreküplük içme suyu ihtiyacının da karşılanacağını belirtti.

Cizre Barajı ve HES projesinin çok amaçlı bir proje olduğunu ifade eden Veysel Eroğlu, baraj ile yıllık 1 milyar 208 milyon kilovatsaat enerji üretilmesinin planlandığını, bu sayede barajın milli ekonomiye yıllık 120 milyon lira enerji faydası olacağını da kaydetti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cizre Barajı ve HES projesi sözleşmesi imzalandı
  • 09.11.2016 13:32

Cizre Barajı ve HES projesi sözleşmesi imzalandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, izre Barajı ...