maritbet girişmaritbet
Çini dış mimaride de kullanılacak! Nasıl mı?

Çini dış mimaride de kullanılacak! Nasıl mı?

Kütahya'da yaşayan 35 yıllık çini ustası, 850 derecede pişirilen çiniyi, 1100 derecede pişirerek dış mimaride de kullanılmasını sağlayacak

Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinde cami, saray ve hanların iç mimarisi ile bazı eşyaların süslemelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan çini, geliştirilen yeni teknikle dış mimaride de kullanılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı "çini ustası" unvanlı ve Kütahya'da yaşayan Abdurrahman Yıldız, normal olarak 850 derecede pişirilen çiniyi, bin 100 derecede pişirip yaptığı eserleri, dış mimaride de kullanılması amacıyla Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak kendi adına tescilledi.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 35 yıldır çinicilik yaptığını ve işlerini ise restorasyonunu yaptırdığı konağında sürdürdüğünü söyledi.

Küçük yaştan beri bu sanatın içerisinde yer aldığını belirten Yıldız, "Her zaman çininin gelişmesi ve yeni alanlarda da kullanılmasına yönelik çalışmalar yaptım. Bu kapsamda da çininin dış mimaride kullanılması amacıyla yapmış olduğum 50 adet 'duvar bordürü' eserlerim için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak kendi adıma tescil ettirdim. Çini sanatını normal klasik çalışmaların dışına çıkararak, çininin gelişmesi adına yenilikler yapılacak şekilde çalışmalar yapıyorum. Alternatif mimaride kullanılmak üzere bin 100 derece sıcaklıkta pişirilen, suya ve rutubete dayanıklı sert çiniler ürettim" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavsiyesi üzerine başlamış

Yıldız bunları yaparken iç mimarlarla birlikte rölyefli, alçaltma ve kabartmalı duvar panoları da geliştirdiğini dile getirdi.
Çalışmalarının neticesini aldığından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Pantentini aldığım eserlerimin hepsi, desenlemesinden tutun da altyapısı ve üstyapısı ile her şeyi bana ait. İsterim ki yapmış olduğum çalışmalarım, İstanbul'da Çamlıca tepesinde inşa edilen caminin dış mimarisinde de kullanılsın. Konuyla ilgili cami mimarları ve dernek başkanları ile görüşme halindeyim. Geçmişte, Ayasofya'da açmış olduğum çini eserleri sergisini, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'da, o zaman ziyaret etmişti. Bana, 'hocam bu çinileri mimariye de yönlendirelim' demesiyle bu işe soyundum. Çok da güzel ve başarılı çalışmalar yaptık. Tabi bunları yaparken atölyemde birçok araştırma ve çalışmalarda bulundum. Normal çiniler 850 derece sıcaklıkta pişer. Benim çalıştığım çiniler ise bin 100 derece sıcaklıkta pişiyor. Yani bununla birlikte suyu itici hale getirdik. Mimarlarımız dış mimaride rahatlıkla kullanabilirler. İnşallah bu çalışmalarla ata sanatımızın olan çininin, bu alanda yaygınlaşmasını sağlayarak daha iyi tanınmasına yardımcı olurum."

Yıldız, patentini aldığı ürünlerin çini alanında bir ilk olduğunu ve bu anlamda patentli ürünü olan tek çini ustasının kendisi olduğunu da sözlerine ekledi.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bu kadar güzelini ilk defa göreceksiniz!
  • 23.06.2015 14:30

Bu kadar güzelini ilk defa göreceksiniz!

İran'ın Şiraz kentindeki Nasır El-Mülk Cami görenleri kendine hayran bırakıyor. ...

Güneş bu camiye böyle doğuyor!
  • 23.06.2015 15:02

Güneş bu camiye böyle doğuyor!

1876'da Mirza Hasan Ali Nasır el-Mülk'ün emri ile inşa edilmeye başlanan Nasır E ...

Eşsiz Çinili Cami dökülüyor
  • 19.08.2015 16:23

Eşsiz Çinili Cami dökülüyor

Dünyada ve Türkiye'de bir benzeri olmayan Kütahya'nın ünlü Çinili Camii'nin sıva ...

Renklerin camisi Nasır El-Mülk
  • 23.06.2015 15:31

Renklerin camisi Nasır El-Mülk

İran'ın Şiraz kentindeki Nasır El-Mülk Cami görenleri kendine hayran bırakıyor. ...

Çini dış mimaride de kullanılacak! Nasıl mı?
  • 24.11.2014 13:21

Çini dış mimaride de kullanılacak! Nasıl mı?

Kütahya'da yaşayan 35 yıllık çini ustası, 850 derecede pişirilen çiniyi, 1100 de ...

İznik çinilerine kadın eli değdi
  • 12.09.2014 16:22

İznik çinilerine kadın eli değdi

Çini sevdasının buluşturduğu Nejla Anıl ve Sevinç Öztürk, kaybolmak üzere olan İ ...