maritbet girişmaritbet
Çeyizden konuta 'teşvik' geliyor!

Çeyizden konuta 'teşvik' geliyor!

"Torba Yasa" olarak adlandırılan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hükümet tarafından düzenlenen ve çocuk yardımından KDV muafiyetine, konut desteğinden çeyiz yardımına kadar birçok yeniliği ve hükümleri getiren Torba Yasası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.  

Konut katkısı

Bankada Türk Lirası cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin lirayı geçemeyecek. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Hak sahiplerinin tespitinden ve aktarılacak devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumlu olacak. Haksız olarak yapıldığı tespit edilen devlet katkısının ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte bir ay içinde ödenmesi gerektiği Bakanlık tarafından bir yazı ile bankaya bildirilecek. Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde bu alacaklar, vergi dairesince anılan Kanun hükümlerine göre ilgili bankalardan takip ve tahsil edilecek.

Çeyiz hesabı açana devlet katkısı!

Çeyiz hesaplarına ödenecek devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak. Devlet katkısı, hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek. Hak sahipliğinin tespitinden ve aktarılacak devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumlu olacak.

Bankalarda TL cinsinden çeyiz hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evlilikleri müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 5 bin lirayı geçemeyecek. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Azami tutarı 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Haksız olarak yapıldığı tespit edilen devlet katkısının ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte bir ay içinde ödenmesi gerektiği Bakanlık tarafından bir yazı ile bankaya bildirilecek. Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde bu alacaklar, vergi dairesince anılan Kanun hükümlerine göre, ilgili bankalardan takip ve tahsil edilecek.

Hesap sahibinin devlet katkısına hak kazanmış olması koşuluyla hak ettiği devlet katkısının tamamı ile çeyiz hesabında biriken toplam miktarın, devlet katkısı için, bir yıllık asgari ücrete karşılık gelen tutarı, nafaka borçları hariç olmak üzere haczedilemeyecek, rehnedilemeycek, iflas masasına dahil edilemeyecek. 

Çocuk yardımı

Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 lira doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacak. Doğum yardımı, Bakanlıkça belirlenen zorunlu hallerde babaya ödenebilecek. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi'nde yer alan nüfus kayıtları esas alınacak.

Tutarları artırmaya Bakanlık ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkili olacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilerden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçinin kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlara, kararlaştırılan tutarın bu madde uyarınca yapılacak ödeme tutarından daha az olması halinde aradaki fark ödenecek.

Kararlaştırılan tutarın bu maddeye göre yapılacak ödeme tutarından daha fazla olması halinde ise bu maddeye göre ödeme yapılmayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personele, doğum yardımı ödeneği veya başka bir ad altında aynı amaçla ilgili mevzuatta öngörülen ödemeler yapılmayacak. Çıkma izni almak koşuluyla Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler de imkandan yararlandırılacak. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.

KDV'den muafiyet

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce usulüne uygun olarak yürürlüğe giren ve Petrolün Boru Hatları ile Transit Geçişine Dair Kanun kapsamında bulunan milletlerarası anlaşma hükümleri çerçevesinde katma değer vergisinden istisna edilmiş olan transit petrol boru hattı projelerinin inşa ve modernizasyonunu gerçekleştirenlere 1 Ocak 2014'ten itibaren yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisinden müstesna olacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye için tarihi gün, TOGG'un temeli Bursa'da atıldı
  • 18.07.2020 21:41

Türkiye için tarihi gün, TOGG'un temeli Bursa'da atıldı

Bursa'nın Gemlik ilçesine Türkiye’nin yerli otomobilinin üretileceği fabrikanın ...

'Gemlik'in uzunca süre imar alanı sıkıntısı ortadan kalktı'
  • 15.03.2018 16:19

'Gemlik'in uzunca süre imar alanı sıkıntısı ortadan kalktı'

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ağdemir, kabul edilen torba yasanı ...

Konut ve çeyiz yardımı yeni dönemde ne kadar?
  • 11.02.2018 16:43

Konut ve çeyiz yardımı yeni dönemde ne kadar?

Torba tasarıda yer alan düzenlemeler yasalaşırsa, yeni dönemde ev alana bin 50 T ...

Maliye'den çatıda üretilecek elektriğe destek
  • 25.01.2018 13:46

Maliye'den çatıda üretilecek elektriğe destek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bina çatı ve cephelerinde üretilecek elektrikle ilgili ...

Torba Kanun, gayrimenkul sektöründe neleri değiştirecek?
  • 06.12.2017 15:53

Torba Kanun, gayrimenkul sektöründe neleri değiştirecek?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av.Ali Güvenç KİRAZ, Torba Yasa ile gayrimenk ...

'Torba Yasa' ne gibi değişiklikler getirecek?
  • 29.11.2017 16:51

'Torba Yasa' ne gibi değişiklikler getirecek?

Birçok önemli düzenlemeyi içeren "torba tasarı" dün akşam TBMM Genel Kurulunda k ...