maritbet girişmaritbet
Cerablus'un yeni çadır kenti kapılarını açacak

Cerablus'un yeni çadır kenti kapılarını açacak

Fırat Kalkanı Harekatı ile huzura kavuşan ve terör örgütlerinden temizlenen Cerablus, kendi ülkesinde mülteci duruma düşen Suriyelilere kucak açıyor.

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'ten temizlendikten sonra nüfusu 10 katına çıkan Cerablus'a göç eden Suriyelilerin kış aylarında sıkıntı yaşamaması için yapımına başlanan yeni çadır kent, kapılarını misafirlerine açmaya hazırlanıyor.   

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Özgür Suriye Ordusunca (ÖSO) terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Cerablus'ta, hayat normale döndü.

Harekat öncesi nüfusu 3 bine kadar gerileyen ilçede, Türkiye'den gerçekleştirilen geri dönüşlerin yanı sıra özgürlük, yaşama umudu ve huzur beklentileriyle kendi ülkesinde mülteci konuma düşen Suriyeliler sayesinde ilçedeki nüfus 35 bine ulaştı. Artan nüfusla çarşı ve pazarlarında insan yoğunluğunun dikkati çektiği ilçede, Cerablus Meclis Başkanlığı her geçen gün artan göç talebi nedeniyle harekete geçti.

Cerablus çadır kenti

Şu an inşaat halindeki evlerde, kullanılmayan binalarda kalan göçmenlerin, kış mevsiminde sıkıntı yaşamasının önüne geçmek isteyen ekipler, ilçenin eski stadyumunu çadır kente dönüştürmek için kolları sıvadı. 

Terör örgütü DEAŞ tarafından çevresindeki duvarları tahrip edilen stadyumu temizledikten sonra hangar çadırlar yerleştiren meclis ekibi, Türkiye'den gelen yardımlarla çadır kent kurulumunu büyük oranda tamamladı. Konteyner tuvalet, banyo, çamaşırhane ve mutfak gibi bölümleri kurmak için çalışmaların devam ettiği çadır kent, misafirlerini 10 güne kadar ağırlamaya başlayacak. 

Bin 200 kişinin barınması bekleniyor

Cerablus Meclis Başkanı Muhammed Habeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceden hayalet kenti andıran ilçenin artık yaşanabilir bir hale geldiğini ve bu güzelliklerin gün geçtikçe arttığını söyledi.

Durumu gören yöre halkının yeniden Cerablus'a döndüğünü hatırlatan Habeş, ayrıca civardaki terör örgütü kontrolünde bulunan bölgelerde yaşayan Suriyelilerin de Cerablus'a akın ettiğini kaydetti. 

Cerablus'un cazibe merkezi haline geldiğini vurgulayan Habeş, şöyle konuştu:

"Cerablus'a her yerden insan geliyor. Öyle ki artık buranın nüfusu 35 bine ulaştı. Yani eski halinden daha fazla insan artık burada yaşıyor. Yeni gelen insanlar, bazen mağdur olabiliyor. Onların mağduriyetini gidermek için çalışıyoruz. Bu kapsamda bir süre önce Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Türkiye'deki diğer dostlarımızın yardımıyla çadır kent kurmak için harekete geçtik. Şu an itibarıyla çadırlar kuruldu. İçlerinin teşrifatı yapılacak. Yakın zamanda Türkiye'den konteynerler gelecek ve bunlar da tuvalet, banyo ve mutfak gibi ihtiyaçlar için değerlendirilecek. Türkiye'nin yardımlarıyla bu çadır kentte 10 güne kadar misafirleri kabul etmeye başlayacağız. Allah'ın izniyle burada yaklaşık bin 200 kişinin barınmasını bekliyoruz."

Habeş, ihtiyaç oluşması halinde yeni çadır kentlerin kurulması için de çalışacaklarını aktardı. 

Misafirlere arazi ve tohum desteği de verilecek

Habeş, çadır kente yerleştirilecek halkın sosyal hayattan kopmaması için de bir dizi çalışma gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Yöre halkının ağırlıklı olarak tarımla geçindiğini anımsatan Habeş, "Bu yüzden çadır kentte kalmaya başlayan insanlara tarıma yönelmeleri için destek sunacağız. Gerekli arazi ve tohum için elimizden gelen desteği sunacağız. Böylelikle gelen insanlar hem hayatın içerisinde olacak hem de bölgenin gelişimine katkı sağlayacak." diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bab'da 10 dönümlük alana spor kompleksi yapıldı
  • 23.07.2018 09:26

Bab'da 10 dönümlük alana spor kompleksi yapıldı

Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı'yla terörden arındırılan Bab'da yerel Meclis, i ...

Fırat Kalkanı Bölgesi'nde cami ve mescitler yenileniyor!
  • 22.08.2017 14:51

Fırat Kalkanı Bölgesi'nde cami ve mescitler yenileniyor!

Halep'in Cerablus ve Bab ilçelerinde zarar gören cami ve mescitler restore edili ...

Halep'in Bab ilçesi şantiye alanına döndü
  • 27.03.2017 16:01

Halep'in Bab ilçesi şantiye alanına döndü

Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde terör örgütü unsurlarından temizlenen Halep'in ...

Şehidin yarım kalan evi tamamlanacak!
  • 30.01.2017 08:42

Şehidin yarım kalan evi tamamlanacak!

Fırat Kalkanı Harekatı'nda şehit düşen Uzman Çavuş Kerem Çalışkancı'nın, inşası ...

Şehit Kerem Çalışkancı yarım kalan evi tamamlanacak
  • 29.01.2017 09:38

Şehit Kerem Çalışkancı yarım kalan evi tamamlanacak

Fırat Kalkanı Harekatı'nda şehit düşen Uzman Çavuş Kerem Çalışkancı'nın yarım ka ...

Briketçiler, Cerablus'un yeniden inşası için çalışıyor
  • 31.10.2016 10:09

Briketçiler, Cerablus'un yeniden inşası için çalışıyor

Cerablus'taki çatışmalar sonucu yıkılan binaları yeniden inşa etmek için az sayı ...