maritbet girişmaritbet
Cep telefonlarındaki altın ve gümüş efsane değilmiş

Cep telefonlarındaki altın ve gümüş efsane değilmiş

Yıllardır fısıltı gazetelerinde dillendirilen, cep telefonlarının değerli madenlerle üretildiği efsanesi gerçek çıktı.

ESD - Fırsatçıların yıllardır uykularını kaçıran "cep  telefonlarında altın var" söylentisi en yetkili ağızlardan doğrulandı. Şehir efsanelerinden biri zannedilen bu söylentiyi doğrulayan ise Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe oldu.

Altepe bu açıklamayı ulusal e-atık yönetim politikasının tartışılacağı zirve öncesinde yaptı. Atıkların değerlendirilmesi ve geri  dönüşüme  dikkat çekmek isteyen Altepe "Verilere göre geri dönüştürülen her bir milyon cep telefonundan ortalama 35 kilogram altın, 35 kilogram da gümüş elde ediliyor" diyerek, çöpe atıldığında çevreyi katleden eski cep telefonlarının geri dönüşüme kazandırılmasının önemine dikkat çekti. 
Avrupa Geri Dönüşüm Platformu'nun destek verdiği İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi'nde (IEEWS 2015),  ulusal e-atık yönetim politikası tartışılacak. MBB'nin ulusal iş ortağı olduğu "E-Atık Zirvesi"nde, kamu ve özel sektördeki paydaşlar bir araya gelecek. Zirvede "Türkiye E–Atık Yol Haritası Raporu" da açıklanacak.

"Cep telefonlarının çöpe karıştığında ölüm makinesine, geri dönüşüme verildiğinde ise altına dönüştüğünü biliyor musunuz?" sorusuna verilen "evet" cevaplarının arttırılması amacıyla gerçekleşecek zirve,  5 - 6 Mart'ta İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü'nde yapılacak.

Dünyanın bu alandaki birikimlerinden yararlanmak için de Avrupa Geri Dönüşüm Platformu (ERP) ile yine bu alanda önemli bir kuruluş olan Solving The E - Waste Problem'in de (STEP) zirveye uluslararası ortak olarak destek verdiğini aktaran Altepe, Türkiye'de e-atık bilincinin yeni yeni oluşmaya başladığını kaydetti.

Atıklardan bir yılda  2,5 milyar  lira kazanıldı

Altepe, bu alanda kamu ve özel sektörün mutlaka ortak hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, "E–atık milli servettir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 2014'te 10 bin ton atık elektrikli ve elektronik eşya geri dönüşümle yeniden ekonomiye kazandırıldı. Bunun milli ekonomiye katkısı ise 2,5 milyar lira oldu" ifadelerini kullandı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cep telefonlarındaki altın ve gümüş efsane değilmiş
  • 26.02.2015 14:12

Cep telefonlarındaki altın ve gümüş efsane değilmiş

Yıllardır fısıltı gazetelerinde dillendirilen, cep telefonlarının değerli madenl ...