maritbet girişmaritbet
Çanakkale’de satışlar arttı, Sivas’ta kiralar uçtu

Çanakkale’de satışlar arttı, Sivas’ta kiralar uçtu

REIDIN tarafından Türkiye'nin 62 ilinde ikinci el konutları kapsayan Konut Fiyat Endeksleri 2015 Temmuz Ayı Sonuçları açıklandı.

REIDIN Türkiye'nin nüfus yoğunluğu bakımından en büyük ve en çok konut kredisi kullandırılan 62 ilinde ikinci el konutları kapsayan bir araştırma yayınladı. Hem kiralık hem satılık fiyat değerlerini gösteren “Yeni Konut Fiyat Endeksi” sonuçlarına göre, Temmuz ayında bir önceki aya göre %0.19 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre %6.87 oranında fiyat artışı gerçekleşti. 

Fiyatlar Çanakkale'de arttı, Giresun'da düştü

Çanakkale Boğaz Köprüsü, otoyol projesi ve hızlı tren söylentileri ile birlikte hareketlilik kazanan Çanakkale gayrimenkul piyasası fiyat endeksinde de kendini gösterdi. Temmuz ayında fiyatların en çok yükseldiği yer Çanakkale oldu. Şehirde metrekare başına konut satış fiyatları %2.02 oranında arttı. Konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise %1.43 oranı ile Giresun oldu.

Türkiye haritası üzerinde satılık fiyatlardaki aylık değişimi gösteren grafik

Satılık fiyatlardaki aylık değişim

Sivas'ta kiralar yükseldi

Kira değerlerine bakıldığında kiracıyı en çok üzen şehir Sivas oldu. Temmuz ayında Sivas'ta metrekare başına konut kira değerleri %2.00 oranında arttı. Aynı dönem içerisinde kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise %2.00 oranı ile Bilecik oldu.

Kiralık fiyatlarda aylık değişim

Kiralık fiyatlardaki aylık değişim

Markalı konut projelerine bakıldığında…

Bir önceki aya göre, İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde %0.25 oranında; İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde %0.18 oranında artış görüldü. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 7.1 puan fazla artış gösterdi.

1+1 konut tipinde %0.19 oranında; 2+1 konut tipinde %0.18 oranında; 3+1 konut tipinde %0.19 oranında ve 4+1 konut tipinde %0.21 oranında artış görüldü.

Satılan konutların %59'unun inşaatı devam ediyor

Temmuz ayında satışı gerçekleştirilen konutların %41'i bitmiş, %59'u ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. İlgili ayda, İstanbul Avrupa yakasında satılan konutların %41'i bitmiş konut stoklarından oluştu.

KDV indirimi hız kesmedi

Proje reklamlarında sıklıkla görmeye alıştığımız KDV indirimi artık bir ayrıcalık olmaktan çıkmış görünüyor. Temmuz ayında markalı projeler kapsamındaki konutların %98.7 oranlık kısmı %1 KDV oranı üzerinden, %1.3 oranlık kısmı ise %18 KDV oranı üzerinden satışı gerçekleşti.

En çok senet kullanıldı

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Temmuz ayında peşinat oranı %24, senet oranı %44 ve banka kredisi oranı %33 olarak gerçekleşti.

Yabancı yatırımcının ilgisi sürüyor

Temmuz ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %37'lik (son 6 aylık ortalama %45) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, tercih noktasında ağırlıklı olarak 2+1 konut tipi (Temmuz 2015: %55) ile ortalama 96 M2 büyüklüğe sahip konutların öne çıktığı gözlemlendi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çanakkale’de satışlar arttı, Sivas’ta kiralar uçtu
  • 17.08.2015 12:23

Çanakkale’de satışlar arttı, Sivas’ta kiralar uçtu

REIDIN tarafından Türkiye'nin 62 ilinde ikinci el konutları kapsayan Konut Fiyat ...