maritbet girişmaritbet
Çanakkale Savaşı, İş Bankası Müzesi’ne taşındı

Çanakkale Savaşı, İş Bankası Müzesi’ne taşındı

Çanakkale Savaşları’nın 100. yılında, “Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915” isimli sergi, İstanbul Sirkeci’deki İş Bankası Müzesi’nde açıldı.

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, “Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915” sergisine ilişkin, “Bu sergi, bir tarihi yolculuğu, dönemin ruhuyla anlatmak üzere hazırlandı” dedi.

Akkuş, tarihini derinlemesine inceleyen, hatırlayan ve tarihine sahip çıkan toplumların geleceğe sağlam adımlarla ilerleyebileceğine inandıklarını söyledi.

Böyle bir döneme ışık tutmanın ve bunu yeni nesillere aktarmanın sorumlulukları olduğunu belirten Akkuş, “Bu sergi, bir tarihi yolculuğu, dönemin ruhuyla anlatmak üzere hazırlandı. Yeni nesilleri, tarihin bu çok önemli  mirasıyla buluşturacak anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapmanın gururunu taşıyoruz” dedi.

Tarihle bağlantı

Serginin Danışmanı Prof. Dr. Haluk Oral, Çanakkale ile 30 yıldır ilgilendiğini söyledi. Oral, şöyle konuştu:
“Konuya giriş yapacağınız bir kapı... Eğer orada okuduklarınız ilginizi çekerse bunlarla ilgili pek çok kaynak bulunabilir. Eğer sergiyi gezenler, ‘oradaki insanlara ne olmuştu, savaştan sonra o insanlara ne oldu' diye sorarsa bu sergi amacına ulaşmış olacak. Bu serginin amacı öğretmek değil, bilgi uyandırmak, bir şeylere dikkati çekmek. Böyle sergilerden sonra genellikle birileri ‘benim dedemin babasından kalma belge vardı' diye gelir ve inanılmaz bilgiler ortaya çıkar. Bu sergilerle tarihle bağlantı kuruyorsunuz.”

Korktuğu dedesini derinliklerde aradı

Serginin küratörlüğünü üstlenen belgesel yapımcısı Savaş Karakaş da Çanakkale Savaşı'nda gazi olan dedesi Hafız Hilmi Coşkun'un ağzından kendi hayatını anlattığı bir yazı okuyarak, Çanakkale Savaşı'na dair ayrıntılar paylaştı.

Henüz 5-6 yaşlarındayken dedesinin dizinde oturduğunu anlatan Savaş, şunları söyledi:
“O yaşlardaki Savaş'a bakıyorum ve korktuğumu hatırlıyorum. Dedem aldığı yaralar dolayısıyla sakat kaldığı için büyük korku hissediyordum. Ama İş Bankası bana o fırsatı verdi ve bu sayede dedemin elini korkmadan tutuyorum. 20 yıl boyunca dedemin Türk siperlerinde üzerilerine İngiliz gemilerinden atılan şarapnel parçaları ve bombalar yüzünden sakat kalmış elinden korktum. 1974 yılında dedemi kaybettik ve 1995 yılından bugüne kadar Çanakkale Boğazı'nın derinliklerinde tüm taraflara ait olan gemilerin peşinden koştum. 20 yıl boyunca o korktuğum dedemin elini denizin derinliklerinde aradım. Pek çok denizaltı ve  savaş gemisinin keşfine tanık oldum. Türkiye'nin ve dünyanın ünlü su altı araştırmacılarıyla denizin derinliklerinde iz sürdüm. Bütün bunları, Çanakkale Savaşları'nda yaşananlar unutulmasın diye bana ‘Savaş' adını koyan dedemin hikayesiyle birlikte, sizlerin beğenisine sunuyorum. Bu sergiyi dedemin elini tutmak olarak görüyorum.”
Savaş objeleri, orijinal belgeler ve belgesel filmlerden oluşan  “Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915” sergisi, 15 Ağustos'a kadar açık kalacak.

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çanakkale Savaşı, İş Bankası Müzesi’ne taşındı
  • 11.03.2015 09:19

Çanakkale Savaşı, İş Bankası Müzesi’ne taşındı

Çanakkale Savaşları’nın 100. yılında, “Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915” is ...

Türkiye İş Bankası Müzesi atölye çalışmalarıyla çocukların gelişimine destek oluyor
  • 30.01.2014 16:42

Türkiye İş Bankası Müzesi atölye çalışmalarıyla çocukların gelişimine destek oluyor

Türkiye İş Bankası Müzesi’nde bu yarıyıl tatilinde de çocuklar atölye çalışmalar ...

Russell Crowe, yeni filminin Edirne'deki çekimlerini Mihran Hanım Konağı'nda yapacak!
  • 06.08.2013 09:14

Russell Crowe, yeni filminin Edirne'deki çekimlerini Mihran Hanım Konağı'nda yapacak!

Oscar ödüllü oyuncu Russell Crowe'un yeni filmi Türkiye'de çekilecek. Crowe, fil ...

Çanakkale Savaşı’nda kullanılan top ve tüfekler 97 yıl sonra toprak altından çıkarıldı!
  • 13.09.2012 11:57

Çanakkale Savaşı’nda kullanılan top ve tüfekler 97 yıl sonra toprak altından çıkarıldı!

Türk ordusunun binlerce şehit vererek kazandığı Çanakkale Savaşı'nın üzerinden t ...