maritbet girişmaritbet
Çamlıca Camii’nin hatları Hasan Çelebi’ye emanet

Çamlıca Camii’nin hatları Hasan Çelebi’ye emanet

Çamlıca Camii’ndeki hatlara imza atacak olan Reis'ül-Hattâtîn Hasan Çelebi, emlaktasondakika.com’a konuştu.

Cumhuriyet tarihinin en büyük cami kompleksi olacak Çamlıca Cami'nde çalışmalar gece gündüz devam ediyor. Kaba inşaatın büyük kısmı tamamlanırken caminin içinde yapılan ince işler ve süslemelerse merak uyandırıyor.

çamlıca camii

Caminin en önemli unsurlarından biri olan hat yazıları ise Reis'ül-Hattâtîn Hasan Çelebi'ye emanet. Sultanahmet Camii'nin restore edilen kubbe yazıları ve Mescid-i Nebî'nin yeni yapılan kısımlarının bazı yazıları hazırlayan Çelebi Hoca, şimdi de Çamlıca Camii için sanatını meşk ediyor. Çamlıca Camii için özel çalışmalar yapan Hasan Çelebi, Emlaktasondakika.com'a özel açıklamalarda bulundu. 

HATTAT HASAN ÇELEBİ, ÇAMLICA CAMİ,
TBMM Milli Saraylar Sanat Galerisi'ndeki serginin açılışında konuşan Hattat Hasan Çelebi, serginin 82 parça eserini 70 hattatın yazdığını, tezhip yapanlarla birlikte sergide 120 kişinin emeği olduğunu anlattı.

NURUOSMANİYE'DEN SONRA ÇAMLICA CAMİİ'NE YAZILACAK

Cami kubbesinde Haşr Suresi'nin son iki ayetinden yola çıkarak, Allah'ın 99 isminden 16'sını kubbeye yazacaklarını ifade eden Çelebi, ana kubbeyi taşıyan kemerlerin altına da Türkiye de ilk kez 220 metre civarında bir yazı boyutuna sahip olacak Fetih Suresi'nin tamamını yazacaklarını söyledi.

Fehit Suresi'nin İstanbul'da sadece Nuruosmaniye Camii'nde olduğunu belirten Hattat Çelebi, Çamlıca Camii'nde yapılacak çalışmanın çok önemli olduğunu belirtti. 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Hasan Çelebi, İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk

Hattat Hasan Çelebi ve öğrencileri tarafından hazırlanan hat sergisinin açılışı, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katılımıyla yapıldı. Açılışa İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk de katıldı.

‘SABIRSIZLIKLA CAMİNİN TAMAMLANMASINI BEKLİYORUM'

Caminin içinde yer alacak hat çalışmalarının bittiğini şimdi tatbikat safhasında olduğunu söyleyen Çelebi, “Bu güne kadar camilerde yazılmış yazıların dışında sadece Çamlıca Camii'ne özel yazılar hazırladık. Kubbe yazısı, Fetih Suresi, kapı üstlerindeki yazılar Kuran-ı Kerim'den seçilerek yazıldı” dedi. Sabırsızlıkla Çamlıca Camii'nin tamamlanmasını beklediğini söyleyen Çelebi, “O günkü sevincimi bugünden yıpratmak istemiyorum. Hepsini orada yaşayayım istiyorum” diye konuştu.

Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com 

Yorum Yaz