maritbet girişmaritbet
Calbuco Yanardağı yeniden faaliyete geçti!

Calbuco Yanardağı yeniden faaliyete geçti!

Şili’nin güneyinde bulunan ve 23 Nisan'da 40 yıl sonra faaliyete geçen Calbuco Yanardağı yeniden korkuttu.

Şili İçişleri Bakan Yardımcısı Mahmud Aleuy, başkent Santiago'daki Ulusal Acil Durum Ofisi'nde (ONEMI), Ulusal Maden ve Jeoloji Müdürlüğü (SERNAGEOMIN) direktörleri Ricardo Toro, Rodrigo Alvarez ve Ulusal Sivil Koruma Sistemi üyeleriyle bir araya gelerek yanardağın son durumuyla ilgili bilgi aldı. 

Toplantının ardından ONEMI'den yapılan yazılı açıklamada, ülkenin güneyindeki Calbuco Yanardağı'nın yerel saatle öğle vaktinde yeniden faaliyete geçtiği belirtilerek, bölgede bulunan ve daha önce faaliyetin durulması nedeniyle geri dönüşlerine izin verilen bin 500 ile 2 bin kişinin tahliyesine başlandığı ifade edildi. 

Yanardağın faaliyetinin bir öncekine göre daha zayıf olduğu ve küllerinin yüksekliğinin 5 kilometreye ulaşmadığı kaydedilen açıklamada, küllerin doğu ile güneydoğu istikametinde hareket ettiği aktarıldı. 

40 yıl aradan sonra faaliyete geçti!

Şilili yetkililer 23 Nisan'da, 40 yıl sonra faaliyete geçen Calbuco Yanardağı'nın 20 kilometre yakınındaki yerleşim yerlerinin tahliye edilmesi talimatını vermiş, kararın ardından Ensenada kasabasında yaşayan bin 500 kişi tahliye edilmişti.  

SERNAGEOMIN'den daha önce yapılan açıklamada, yanardağın faaliyete geçmesinin ardından ilk 3 günde 210 milyon metreküp kül püskürttüğüne dikkat çekilerek, yanardağın faaliyetinin azalmaya başladığı kaydedilmişti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Calbuco Yanardağı yeniden faaliyete geçti!
  • 01.05.2015 09:45

Calbuco Yanardağı yeniden faaliyete geçti!

Şili’nin güneyinde bulunan ve 23 Nisan'da 40 yıl sonra faaliyete geçen Calbuco Y ...