maritbet girişmaritbet
Bursa’ya Avrupa’nın 2. yüksek hız otomotiv test merkezi yapılıyor

Bursa’ya Avrupa’nın 2. yüksek hız otomotiv test merkezi yapılıyor

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Bursa'ya kurulacak otomotiv test merkezinin Avrupa'nın ikinci yüksek hız test merkezi olacağının müjdesini verdi

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Bursa'ya kurulacak otomotiv test merkezinin Avrupa'nın ikinci yüksek hız test merkezi olacağını belirterek, "Biz, gelişigüzel bir test merkezi yapmıyoruz Bursa'ya. Saatte 260 kilometre sabit hızla testin yapılacağı bir merkez olacak" dedi. Şentürk, Plaza 16 Kongre ve Etkinlik Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, otomotiv test merkeziyle ilgili bir sürecin yaşandığını, merkez için birarazi tahsis edildiğini fakat arazinin bir bölümünün tarım arazisi çıktığını söyledi.

Merkezin tarım arazisine yapılamayacağını, bu yüzden yeni arazi ihtiyacının doğduğunu belirten Şentürk, "Bunun temin edilmesi lazım, bu da süreleri uzatıyor. Biz, oranın tarım arazisi olduğunu bilmediğimiz, mera zannettiğimiz için zemin etütleri yapmıştık. Şimdi tarımarazisi çıkınca oradaki zemin etütleri boşa gitti. Şimdi büyütülen alana doğru zemin etütlerini yapmak zorunda kaldık, yaptık da" diye konuştu. Şentürk, merkezin maliyeti konusunda net bir rakam vermenin mümkün olmadığını ifade ederek, "Yaklaşık 120 ila 150 milyon dolara mal olacağını söylüyoruz ama net rakam vermek, mümkün değil. Ne zaman net rakam veririz, plan, proje biter, tüm detaylar ortaya çıkar. O zaman net rakam verebiliriz" dedi.

Merkezde en az 150 teknik eleman çalışacağını söyleyen Şentürk, "İdari personelle bu sayı, 250'yi bulacak. Ancak bu sayının kaça çıkacağını bundan sonraki süreç belirleyecek. Niye? Bu test merkezi, sadece otomotiv sektörüne hizmet etmeyecek. Birçok sektöre hizmet edecek. Bu sektörle hangi entegrasyonları sağlayabileceğimizi önümüzdeki aylarda netleştireceğiz. Dolayısıyla merkez, çok büyük istihdam sayılarına da ulaşabilir" ifadelerini kullandı. Test merkezinin bir uçtan bir uca mesafesinin 2,7 kilometre olduğunu dile getiren Şentürk, şöyle devam etti:

"Çocuk oyuncağından bahsetmiyoruz. Bir mahalleden de büyük bir alan, neredeyse ilçe sayılabilecek kadar büyük bir alandan bahsediyoruz. Yaklaşık 3 kilometre boyunda, 1 kilometre eninde bir alandan bahsediyoruz. Böyle bir alan içinde otomotiv test merkezleri, çarpım test merkezleri, hız sürüş test merkezleri, emc testlerinin yapılacağı laboratuvarlar, malzeme testlerinin yapılacağı merkezler ve eğitim merkezleri olacak. Peki tam ne olacak, tam ne olacağı ancak proje ihalesi bitince netleşebilir. O yüzden de net rakamları o zaman verebiliriz." 

Arazinin tapusunun 6 ay önce TSE'ye geçtiğini hatırlatan Şentürk, şöyle devam etti:
"İddia ediyorum, 6 ayda Türkiye'de bu kadar büyük birarazide hiçbir kurumun gösteremeyeceği hızla biz, neleri yaptık. Haritası olmayan alanın haritası, TSE tarafından çıkartılmış oldu. Ardından plan alanları net olarak çizildi ve yine bu iş hızlı olsun diye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yaptık. Bakanımızın da devreye girmesiyle bu planların onaylanması sürecini üzerine aldı. Şu an planları kendilerine teslim ettik. Önümüzdeki günlerde planların onaylanmasını bekliyoruz. Biliyorsunuz bir askı süresi olacak, kurumlardan görüş süresi var. Ama birkaç ay içinde bunun sonuçlanmasını bekliyoruz, olağanüstü birşey olmazsa."

"Proje ihaleleri, bu yıl içinde tamamlanacak" 
"25 yıldır hayal edilen devasa bir test merkezi, ete kemiğe bürünmek üzere" diyen Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir aksilik olmadığı takdirde, bu yıl içinde proje ihaleleri tamamlanmış olacak. Yani çivi çakılmaya başlanmış olacak. Test merkezi, 2 sene sonra biter mi; iki sene sonra hizmete girer ama hiç bitmeyecek çünkü sürekli yeni modüllerin entegre edilmesiyle buranın sürekli büyümesi gerekiyor. Bahsettiğimiz bu 120-150 milyon dolar, ilk yatırım maliyetleri. Örneğin Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bir emc ve rüzgar tünel test merkezine gerçekten sahip olmamız gerekiyorsa, sadece buna yatırmamız gereken para, 200 milyon dolar. Bunlar hesabın içinde yok. Bunlar, önümüzdeki senelerde kurumlarla, sektörle yapacağımız görüşmeler."

Üç milyon metrekarelik bir alanda, altı ayda haritası, hava fotoğrafı bile olmayan bir alanın plan taslağının hazırlanma aşamasına geldiğini söyleyen Şentürk, "Gecikme diye bir şey yok. Tam tersi, olması gerekenden daha hızlı bir biçimde mesafe kat edildi. Ümit ediyorum ki en kısa sürede nihai sonuca oluşacağız" dedi.

Saatte 260 kilometre sabit hızla test
Şentürk, 160 kilometreye sabit hıza ulaşabilecek bir test merkezi hayaliyle yola çıktıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Biz, 160 kilometreye çıkabilirsek bunun çok iyi olacağını düşündük. Tüm hesaplarımız bunun üzerineydi ve buna göre çalışmıştık. Ancak otomotiv sektörümüz çok uyanık çıktı, 'Nasılsa parayı TSE ödüyor' diye arkadaşları kafaya aldılar ve bu proje, saatte 260 kilometre sabit hıza çıktı. Bu ne demek biliyor musunuz? Şu an bu hıza çıkabilen Avrupa'da sadece bir test merkezi var. Burası Avrupa'nın ikinci yüksek hız test merkezi oluyor. Biz, gelişigüzel bir test merkezi yapmıyoruz Bursa'ya. Saatte 260 kilometre sabit hızla testin yapılacağı bir merkez olacak. O yüzden proje çok büyüdü, o yüzden kimi öngörülemeyen gelişmeler oldu. Ama bu da 'yapmışken bir kere yapalım' mantığıyla baktığımızda, gerçekten ihtiyaçtı.''
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Togg seri üretim öncesi AB mevzuatıyla uyumlu 41 testten geçti
  • 04.04.2023 11:45

Togg seri üretim öncesi AB mevzuatıyla uyumlu 41 testten geçti

Türkiye'nin otomobili Togg, yola çıkmadan önce onlarca testten başarıyla geçerke ...

Asansör yetkili servislerine yönelik düzenleme geliyor!
  • 13.07.2021 11:10

Asansör yetkili servislerine yönelik düzenleme geliyor!

Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, ...

"AVM’lere TSE Güvenli Hizmet Belgesi verilecek"
  • 09.09.2020 15:49

"AVM’lere TSE Güvenli Hizmet Belgesi verilecek"

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, yeni dönemd ...

Baymak’a COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi!
  • 06.11.2020 11:16

Baymak’a COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi!

Baymak, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından verilen COVID-19 Güvenli Ür ...

Park Afyon Güvenli Hizmet Belgesi’ni aldı
  • 20.10.2020 13:56

Park Afyon Güvenli Hizmet Belgesi’ni aldı

Park Afyon, aldığı koronavirüs önlemleriyle (TSE) tarafından yapılan denetimleri ...

Next Level AVM, COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi aldı
  • 11.10.2020 09:30

Next Level AVM, COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi aldı

Ankara'daki Next Level Alışveriş Merkezi, TSE onaylı COVID-19 Güvenli Hizmet Bel ...