maritbet girişmaritbet
Bursa Sahilleri Projesi için vatandaşın fikri alındı!

Bursa Sahilleri Projesi için vatandaşın fikri alındı!

Şehrin sahil kesiminde yapılması planlanan ‘Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’ vatandaşlara anlatıldı.

Bursa Kent Konseyi (BKK) tarafından Mudanya, Gemlik ve Karacabey ilçelerinde Kent Konseyleri işbirliğiyle düzenlenen 'Bursa sahilleri projesi' konulu Genel Konsey toplantılarının sonuncusu vatandaşların yoğun katılımıyla yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin sahil kesiminde yapılması planlanan 'Bursa İli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı', Bursa Kent Konseyi (BKK) önderliğinde Mudanya Kent Konseyi, Gemlik Kent Konseyi ve Karacabey Kent Konseyi destekleriyle düzenlenen Genel Konsey toplantılarında konuşuldu. Toplantı serisinin son ayağı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu'da düzenlendi. Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Sahiller Daire Başkanı Hakan Bebek, BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Güngör Gülenç, Karacabey Kent Konseyi Başkanı Mahmut Çayır, kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Toplantının Divan Başkanlığı'nı BKK Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, Yerel Gündem Şube Müdürü Neslişah Kuşku, BKK Genel Sekreter Yardımcısı Murat Başlar yaptı.

Toplantıyı yöneten BKK Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, karar alma süreçlerine vatandaşın katılımının büyük önem taşıdığını söyledi. Kent konseyi yapısının da geniş kitlelerin sürece dahil edilmesinde önemli rol oynadığını belirten Keskin, Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan sahil düzenleme çalışmalarında da Bursalıların söz sahibi olması için katılım toplantılarının yapıldığını ifade etti. Bursa'nın 115 kilometrelik kıyı bandı olduğunu hatırlatan Keskin, "Büyükşehir Belediyesi Bursa'nın sahil şehri olduğundan hareket ederek kıyılar için çalışma başlattı. Toplantılarda dile getirilen görüş ve düşünceler, planlama sürecine büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

"İki tane gemi kiralayacağız”

Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Bayram Vardar, Bursa kıyılarını insanların daha fazla kullanabilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi'nin çalışma başlattığını, vatandaşların da görüşlerini dinlemek amacıyla Bursa Kent Konseyi önderliğinde bir dizi toplantılar yapıldığını dile getirdi. Mudanya, Gemlik ve Karacabey'de vatandaşların yoğun katılımıyla verimli toplantılar düzenlendiğini aktaran Vardar, son toplantıda projeyi bütün olarak ele aldıklarını söyledi.

Analiz çalışmalarını ve sentezi oluşturan unsurları Bursalılar paylaştıklarını anlatan Vardar, "Büyükşehir'in bütünşehir olmasının ardından sahilleri bir bütün olarak ele almaya başladık. Çevre meselelerini ve altyapı yatırımlarını metropol ölçeğinde düşünmek gerekiyordu. Büyükşehir Belediyesi olarak 115 kilometrelik kıyı şeridini bu çerçevede ele alacağız. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde iki tane idari değişiklik yaptık. Yeniz vizyonumuza uygun olarak Sahil Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı kuruldu.  Bütün olarak kıyıyı ele alan planlamayı, Türkiye'de ilk defa Bursa Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Kıyıların temizliği için ciddi müdahalelerimiz var. Sezonun başlamasıyla iki tane gemi kiralayacağız. Plajların temizliği için sahada olacağız. Tüm çalışmaları Bursalılarla paylaşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"24 kilometre daha plaj olabilecek kumsal alanları var”

Sahiller Daire Başkanı Hakan Bebek ise, Bursa İli Bütünleşik Kıyık Alanları projesinin genel hatlarıyla ilgili verileri paylaştı. Kanunlara göre kıyıların kamu yararında kullanılmasının zorunlu olduğunu aktaran Bebek, üzerinde çalıştıkları planın da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığını hatırlattı.

Çevreye duyarlı planlama yapmayı amaçladıklarını anlatan Bebek, Bursa'nın 115 kilometrelik kıyı bandı bulunduğunu, kıyıyı etkileyen tüm alanların çalışma alanına dahil edildiğini vurguladı. Kıyılar planlanırken doğal kaynakların da korunacağını söyleyen Bebek, "Kıyılardaki çok başlı yönetim biçimini, yerel yönetim desteklemek istiyoruz. Çalışmanın ihalesi yapıldı. Verileri topladık. Vatandaş toplantılarının ardından sentez ve plan taslağıyla Bakanlığa sunacağız. Bölgenin depremselliğini, yükselti, eğim, altyapı analizlerini yaptık. Tarım, orman  ve su alanlarıyla ilgili bilgileri topladık. Ulaşım analizini yaptık. Yaban hayatın korunması ve sit alanlarına yönelik bilgileri topladık. Çalışma sahamızda kentsel kullanım yüzde 5, tarım alanları yüzde 45, orman alanları yüzde 42, kumsal alanları yüzde 0.5'dir. Ancak kumsal alanlar ciddi plaj sahasına denk gelmektedir” dedi.

115 kilometrenin yüzde 65'inin bu zamana kadar hiçbir müdahale görmediğine dikkat çeken Bebek, tüm kıyıların kullanım şeklini çıkardıklarını, kıyılarda uzunluğu 18 kilometreyi bulan 23 tane halk plajının yer aldığını açıkladı. Bunun da toplam plaj varlığının yüzde 43'üne denk geldiğini belirten Bebek, “Bizim 24 kilometre daha plaj olabilecek kumsal alanlarımız var. Mevcut kıyı yapılarıyla ilgili envanteri çıkardık. Limanların teknik bilgilerini, kapasitelerini çıkardık. Bursa'da 9 tane balıkçı barınağı var. Çalışmalar kapsamında 90 tane kurumdan veri toplandı. Deniz dibinin topografyası, jeolojisi, sismik yapısı, tuzluluğu ve sıcaklığıyla ilgili Bursa'da ve Türkiye'de ilk kez çalışma yaptık. Deniz eko sistemiyle ilgili ciddi veri topladık. Kıyının 400 metre açıklığa kadar elimizde deniz dibini gösteren haritalar var" diye konuştu.

Çalışmalar kapsamında vatandaşın sahile bakış açısını ölçmek için anket çalışması yaptıklarını ifade eden Hakan Bebek, ankete katılanların yüzde 88'inin kıyıyı kullandığını, en çok Osmangazi'den kıyı kullanımının olduğunu belirtti. Yüzde 52'sinin sahili gezi amaçlı kullandığını anlatan Bebek, “Mudanya, kıyı kullanımında Bursalılar için en öne çıkan merkez. Ulaşım kolaylığı bunda etkili. Ankete göre kıyılar en çok yürüyüş amaçlı kullanılıyor. Kıyılarımızın temel sıkıntısı, kirlilik, sosyal tesislerin eksikliği ve ulaşım olarak görüldü” dedi.

Toplantıya katılan dinleyiciler, şu konularda görüş bildirdi;

"Geç kalınmasına rağmen Bursa deniz yönünde de hızla gelişecektir. Done toplanırken sahilde yaşayanların görüşlerine önem verilmeli. Yat gezilerine, deniz üzerinden ilçeler arası yolcu taşımacılığına ağırlık verilmeli. Doğanın davranışları izlenmeli. Nilüfer Deresi ve Karsak Çayı temizlenmeli. Sahillerdeki yapılar yıkılarak vatandaşın daha fazla yararlanabileceği alanlar oluşturulmalı. Halk plajları Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmeli. Kurşunlu plajı tekrar açılmalı. Plajlara giden yollar genişletilmeli. İznik Gölü de ele alınmalı. Benzer toplantılar Kumla'da da yapılmalı. Sahillerin talan edilmesi önlenmeli. Tarım alanları mutlaka korunmalı. Deniz ürünlerinin korunması çalışmalarına vatandaşlar birebir dahil edilmeli. Vatandaşların sahilerle ilgili şikayetlerde bulunabileceği merciiler açıklanmalı. Kurşunlu sahilleri ve limanı iyileştirilmeli, yürüyüş yolları yapılmalı. Trol avcılığıyla daha etkili mücadele edilmeli" 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'nın sahil projeleri Bakanlık'a sunuldu
  • 17.03.2017 13:24

Bursa'nın sahil projeleri Bakanlık'a sunuldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan sahil plan ve projeleri Çevre ...

Bursa Sahilleri Projesi için vatandaşın fikri alındı!
  • 30.04.2015 10:29

Bursa Sahilleri Projesi için vatandaşın fikri alındı!

Şehrin sahil kesiminde yapılması planlanan ‘Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’ vata ...