maritbet girişmaritbet
Biyoçeşitlilik Proje Yarışması’nın kazananları açıklandı

Biyoçeşitlilik Proje Yarışması’nın kazananları açıklandı

Akçansa’nın öğrencilerde farındalık oluşturmak için düzenlediği Biyoçeşitlilik Proje Yarışması’nın kazananları belli oldu

Türkiye'nin lider yapı malzemeleri şirketi Akçansa, iştiraki olduğu HeidelbergCement'in faaliyet gösterdiği ülkelerde uzun yıllardır düzenlediği ve maden sahalarının biyolojik değerlerini artırmayı amaçlayan ‘Biyoçeşitlilik Proje Yarışması'nı, bu yıl ilk kez Türkiye'de gerçekleştirdi. 

8 üniversiteden toplam 15 projenin katıldığı yarışmanın birincisi Ege Üniversitesi'nden Cemal Onur Alpay ve Hülya Karadoğan olurken, ikinciliği Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Habib Güçlü, Mustafa Tokoğlu ve Onur Vardar kazandı. Üçüncülüğü Sabancı Üniversitesi'nden Serra Örey alırken, mansiyon ödülü Hacettepe Üniversitesi'nden Sevda Cengiz'e verildi.  

Akçansa'nın, üniversite öğrencileri tarafından maden sahalarının biyolojik değerini artırmayı amaçlayan projeler üretilmesi ve öğrencilerin bu yöndeki farkındalıklarının artırılması amacıyla düzenlediği Biyoçeşitlilik Proje Yarışması'nın kazananları belli oldu. 

Akçansa'nın ortağı HeidelbergCement'in faaliyet gösterdiği ülkelerde uzun yıllardır düzenlediği, bu yıl ise Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen Biyoçeşitlilik Proje Yarışması'nın sonuçları, Wyndham Grand İstanbul Levent'te düzenlenen ödül töreninde açıklandı. 

Törene,  Akçansa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Tanas, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hamdi Yıldırım ve UNDP Türkiye Portföy Müdürü Dr. Katalim Zaim'in yanı sıra Biyoçeşitlilik Proje Yarışması jüri üyeleri, akademisyenler ve finale kalan öğrenciler de katıldı.

Üniversitelerin maden ve çevre mühendisliği, peyzaj mimarlıığı, biyoloji ve ekoloji bölümlerinde okuyan öğrencilere yönelik düzenlenen ‘Biyolojik çeşitliliği artır, doğal hayata değer kat' konulu yarışmaya 8 üniversiteden 15 proje katıldı ve 4 proje finalde yarışmaya hak kazandı. 

Birincilik ödülü 5.000 Euro olarak belirlendi

Yarışmaya sunulan projeler; Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Levent Turan, UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portföy Müdürü Dr. Katalim Zaim, REC Türkiye Direktörü Rıfat Ünal Sayman, Türkiye Madenciler Birliği Başkanı İsmet Kasapoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hamdi Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Tanas ve Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Hakan Gürdal tarafından değerlendirildi.

Üniversite öğrencilerinin yenilikçi fikirlerle katılım gösterdiği Biyoçeşitlilik Proje Yarışması'nın birincisi, "Doğal Yaşam Kampüsü" isimli projeleriyle Ege Üniversitesi'nden Cemal Onur Alpay ve Hülya Karadoğan oldu. Öğrenciler, birincilik ödülü olan 5.000 Euro'luk çeki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hamdi Yıldırım'ın elinden aldı. 

İkinciliği Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Habib Güçlü, Mustafa Tokoğlu ve Onur Vardar Bozalan Maden Sahasında Biyoçeşitlilik Odaklı Rehabilitasyon Planı isimli projeleriyle kazanırken, Sabancı Üniversitesi'nden Serra Örey, Doğa için Harekete Geç ve Öğren isimli projesiyle üçüncü olarak yarışmayı tamamladı. Mansiyon ödülünü ise Hacettepe Üniversitesi'nden Sevda Cengiz Modern Truva projesiyle ile aldı.

İkincilik ödülünü kazan öğrenciler, 3.000 Euro değerindeki çeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ali Rıza Tanas'ın elinden alırken, 1.500 Euro değerindeki üçüncülük ödülünü ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı Sayın İsmet Kasapoğlu takdim etti. Mansiyon ödülü kazanan Sevda Cengiz'e ise; Akçansa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu tarafından iPad Mini Air hediye edildi. 

Biyoçeşitlilik Proje Yarışması'na kabul edilen tüm projeler, aynı anda hem ulusal hem de uluslararası ödüller için yarıştı. Uluslararası alanda başarı elde eden yarışmacılar 10.000 Euro değerinde para ödülü kazanacak. . Uluslararası yarışmanın büyük ödülü 30.000 Euro tutarındaki büyük ödülün kazananı ise Aralık ayında Prag, Çek Cumhuriyeti'nde yapılacak törende açıklanacak.

Akçansa'nın üçüncü Sürdürülebilirlik Raporu GRI G4 uyumlu yayınlandı

Akçansa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, Akçansa olarak sürdürülebilirliği, sosyal, çevresel ve ekonomik boyutlarıyla ele aldıklarını söylediği konuşmasında, “Sürdürülebilirliği, yönetim anlayışımıza, çalışma kültürümüze entegre etmeye çalışıyoruz. Bu yolculukta hayata geçirdiğimiz ve sektörde öncülük ettiğimiz birçok çalışma ve proje var” dedi. 

Akçansa'nın gerçekleştirdiği tüm çalışmaları ve projelerden elde edilen performansı şeffaf bir yaklaşımla hazırladıkları Sürdürülebilirlik Raporu ile kamuoyuyla paylaştıklarına da değinen Hacıkamiloğlu, “Türk çimento sektöründe sürdürülebilirlik raporu yayımlayan ilk şirket unvanına sahip olmaktan büyük gurur duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

Akçansa'nın son olarak, 2012-2013 yıllarında kaydettiği performansı içeren Sürdürülebilirlik Raporunu tamamlayarak paydaşlarının bilgisine sunduklarını açıklayan Mehmet Hacıkamiloğlu, “Üçüncü Sürdürülebilirlik Raporumuz, GRI'ın yayınladığı yeni G4 ilkelerine uygun hazırlanarak onaydan geçti. Böylece çimento sektöründe G4 ilkelerine göre yayımlanan ilk raporlardan biri oldu” diyerek, Akçansa Sürdürülebilirlik Raporu'nun öneminin altını çizdi.

Mehmet Hacıkamiloğlu: “Akçansa, biyoçeşitlilik yönetimini sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında öncelikli 6 konudan biri olarak belirleyerek, 2020 sürdürülebilirlik hedefleri arasına almıştır”

Mehmet Hacıkamiloğlu, ödül töreninde yaptığı konuşmada, gençlerin fikirlerini desteklemeyi görev kabul ettiklerini belirterek, yarışmanın sürdürülebilir bir dünyaya katkı sağlayacağına inandığını söyledi. 
Biyoçeşitliliğin korunması için bugün atılan adımların, hem insanlığın hem de sektörün geleceğini ilgilendirdiğini söyleyen Hacıkamiloğlu, “Bu bilinçle çalışan Akçansa, biyoçeşitlilik yönetimini sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında öncelikli 6 konudan biri olarak belirleyerek, 2020 sürdürülebilirlik hedefleri arasına almıştır. Bu kapsamda, doğaya yeniden kazandırma projeleri hazırlayarak yetkili mercilerin onayını almayı ve üretimin bittiği maden sahalarını rehabilite etmeyi  hedefliyoruz” şeklinde konuşmasını tamamladı.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Akçansa, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dahil oldu
  • 05.04.2022 10:50

Akçansa, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dahil oldu

Akçansa, 1 Nisan 2022 itibarıyla kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst s ...

Akçansa, sürdürülebilirlik hedefini yüzde 35’e çıkardı
  • 15.03.2022 10:50

Akçansa, sürdürülebilirlik hedefini yüzde 35’e çıkardı

Akçansa 2021’de alternatif yakıt kullanımıyla 155 bin ton fosil yakıta eşdeğer e ...

Akçansa, Avrupa'da ‘Yılın En İyi İşvereni’ oldu
  • 05.11.2021 16:06

Akçansa, Avrupa'da ‘Yılın En İyi İşvereni’ oldu

Akçansa, Globee Awards’ın ‘International Best in Business Awards’ ödül programın ...

Akçansa, Stevie Ödülleri'nden 7 ödülle döndü
  • 06.09.2021 16:38

Akçansa, Stevie Ödülleri'nden 7 ödülle döndü

Akçansa, Gelecek Odaklı ve Yenilikçi İnsan Kaynakları Uygulamaları ile Stevie Öd ...

Akçansa, ‘İşin Geleceği’ni bugüne taşıyor
  • 07.07.2021 11:00

Akçansa, ‘İşin Geleceği’ni bugüne taşıyor

Akçansa, Future of Work (İşin Geleceği) projesi ile insan kaynağını ihtiyaç duya ...

Akçansa'nın ilk çeyrek cirosu 527 milyon TL oldu
  • 05.05.2021 16:18

Akçansa'nın ilk çeyrek cirosu 527 milyon TL oldu

Akçansa yurt içi satış hacmini yüzde 13 artırdı, ilk çeyrek cirosu 527 milyon TL ...