maritbet girişmaritbet
Bir maketin hazırlanması aylarca sürebiliyor!

Bir maketin hazırlanması aylarca sürebiliyor!

Maketsan'ın patronu Feridun Erden, 27 kişilik ekibiyle ayda 3-4 maket hazırlıyor. Erden, çok ışıklandırmanın maketi oyuncağa çevirdiğini düşünüyor

Gayrimenkul sektörü, konut yatırımlarıyla şahlandı. Yeni projeler birbiri ardına tanıtılırken, ev almak isteyenlerin ilgisi de her geçen gün artıyor. Projelerin, satışa çıkmadan önce yaptığı hazırlıklardan birisi de maket süreci.

Maket sektörü aslında son yıllarda hareketli bir süreç yaşıyor. Gayrimenkulün dinamik yapısı, yan sektörlere de hayat veriyor. Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz Maketsan Genel Müdürü Feridun Erden, uzun yıllardır bu sektörün içerisinde. Erden'in başında olduğu Maketsan ise 2006 yılından beri faaliyet gösteriyor.

Peki maket nasıl hazırlanır, ne kadar sürede biter, bir proje üzerinde kaç kişinin çalışması gerekir? İşte maketlerin hazırlanış aşamasında hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları…

Satışta önemli bir faktör

"Maketin satın alma açısından önemi büyük. Özellikle konut sektöründe müşterilerin alacağı yapıyı görmesi açısından dikkat çeken bir faktör. Eskiden mimarların kendisine yaptığı maketler vardı ancak şimdi satış amacıyla yapılıyor"

istanbul finans merkezi maketi

Ağaoğlu'nun İstanbul Finans Merkezi'ndeki projesinin maketi...

Teknoloji gelişti ama el emeği hala var

"Eskiden maketler elde yapılıyordu. Şimdi CNC lazer ismi verilen makinelerle parçaların kesimlerini yapıyoruz. Kalite yükseldi ancak el emeği yine ön planda. Konut, ofis, otel, AVM gibi rojelerin maketlerini üretiyoruz"

koru florya projesinin maketi

Koru Florya'nın maketi de Maketsan imzası taşıyor...

Ölçeklendirme talebe göre değişiyor

"Maketi ölçeklendirme kısmında müşterinin isteğini ön planda tutuyoruz. Eğer bir planı yoksa biz öneriyoruz. Gelen projeyi bilgisayar üzerinden çiziyoruz. Binanın montajına yönelik tüm parçalar ayrı olarak tasarlanıyor. Lazer kesim makinesinde bu parçaları kesiyoruz ve projeye göre birleştirmeyi yapıyoruz. Boyama dahi binadaki malzeme göre yapılıyor. Son bölümde havuzu, yeşil alanlar ve peyzajını yapıp maketi hazırlıyoruz"

maket üretimi yapılan makine

Maket üretiminin yapıldığı makine...

Vadistanbul Bulvar'ın maketi 40 gün sürdü

"Yapım süresi, gelen işin büyüklüğüne göre değişiyor. Konut sayısından ziyade projenin tasarımı önemli. Ancak ortalama 10 günden başlıyor ve 2 aya kadar sürüyor. Vadistanbul'un ikinci etabını hazırlamamız 35-40 gün sürdü. Ancak yapım aşamasında bazı sıkıntılar oluyor, mimara soruyoruz. Bu gibi etkenler yapım sürelerini uzatıyor. Maketler üzerinden bir şey çıkartılması demek, o maketi yeniden yapmamız gerektiği anlamına geliyor"

vadistanbul bulvar maketi

Vadistanbul'da ikinci etabın maketi böyle gözüküyor...

Maliyet çalışacak kişiye göre hesaplanıyor

"Maketin ana malzemelerini ve hammaddeyi Türkiye'den temin ediyoruz. Maketlerin maliyeti kaç personelle, ne kadar süreceğini hesaplayarak ve proje nin büyüklüğüne göre ortaya çıkıyor. 

fastaki marakesh golf city projesinin maketi

Marakesh Golf City'nin dev maketi 3D printer sayesinde 15 günde hazırlanmış. Bu, Maketsan'ın en kısa sürede yaptığı maket olarak biliniyor...

250 maketin altına tek imza

"2006 yılından beri 250 maket yaptık. Bundan 15 sene önce İstanbul'da 5-6 atölye vardı. İnşaat sektörü hareketlenince, maketçi sayısı da arttı"

maketsanın hazırladığı maket örnekleri

Maketsan imzalı maketlerden bazıları...

Sektörün lokomotifleri sabit müşteri

"Dap Yapı, Sinpaş, Ağaoğlu gibi firmalarla düzenli olarak çalışıyoruz.Artaş'ın yer aldığı Vadistanbul, Tema İstanbul'a da biz imza attık"

Yabancılarda var

"Sürekli olmasa da yabancı firmalarla da çalışıyoruz. Fas'a birkaç büyük iş yaptık. Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkelerle de çalıştık“

yapım aşamasındaki konut maketi

Yapımı devam eden bir maket...

Fikirtepe projeleri de var

"Fikirtepe'de kentsel dönüşüm kapsamında maket çalışması yaptık. Aynı bölgeden birkaç firma daha gelecek. İstanbul şehir maketi için de fiyat verdik ancak biz yapmadık"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bir maketin hazırlanması aylarca sürebiliyor!
  • 17.10.2015 12:36

Bir maketin hazırlanması aylarca sürebiliyor!

Maketsan'ın patronu Feridun Erden, 27 kişilik ekibiyle ayda 3-4 maket hazırlıyor ...