maritbet girişmaritbet
Binali Yıldırım, Ilgaz Dağı Tüneli’nin temelini attı!

Binali Yıldırım, Ilgaz Dağı Tüneli’nin temelini attı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının uzun yıllar direndiğini belirterek, ''Ama sonunda dayanamadılar ve nihayet dediler ki; 'kabul ediyoruz, Türkiye, dünyada yatırım yapılacak en önemli ülkelerden biridir. Bir hakkı gecikmeli de olsa teslim ediyoruz'' dedi

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının uzun yıllar direndiğini belirterek, ''Ama sonunda dayanamadılar ve nihayet dediler ki; 'kabul ediyoruz, Türkiye, dünyada yatırım yapılacak en önemli ülkelerden biridir. Bir hakkı gecikmeli de olsa teslim ediyoruz'' dedi.

Ilgaz Dağı Tüneli temel atma töreninde konuşan Yıldırım, bugün Ilgaz'ın dibinde tarihi bir gün yaşandığını belirterek, yıllardan beri efsane olan, hayal olan Ilgaz Tüneli'ne ilk kazmanın vurulduğunu söyledi.

Kastamonu-Çankırı arasına Ilgaz'ın girmesinin önüne geçtiklerini anlatan Yıldırım, ''Ilgaz ne Kastamonu'ya ne de Çankırı'ya hiçbir zarar veremeyecek. Her ikisine de bereket, bolluk ve hareket getirecek. Bu gördüğünüz tüneller, Çankırı ile Kastamonu'yu komşu kapısı haline getiriyor'' diye konuştu.

80 yıla sığdırılan hizmetlerin birkaç katını son 10 yılda Türkiye'ye AK Parti iktidarının kazandırdığını ifade eden Yıldırım, ''Bu AK Parti iktidarının başarısındaki en büyük etken siz vatandaşlarımızın 75 milyon insanın bize olan duasıdır, desteğidir. Biz, sizinle başardık, birlikte başardık, birlikte güçlü Türkiye'yi oluşturduk. Sizin desteğinizden sonra en önemli gücümüz bu ülke sevdalısı, bu millete sevdalı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dır. Onun liderliğinde dağ gibi sorunlarımız, dağ gibi hizmetlere dönüştü'' dedi.

Geçen yılki bayramda, Gerede-Merzifon-Amasya-Erzincan yani kuzey dere yolundaki trafik miktarının bir önceki bayrama göre 4 kat arttığını kaydeden Yıldırım, ''Bir vatandaşımızın bile burnu kanamadı. Onun için diyoruz ki yolları bölüyoruz hayatları birleştiriyoruz. Her tarafta yol yapıyoruz, yapacağız. Eğer bir vatandaşımızın hayatını kurtarmaya bu yollar vesile oluyorsa para teferruattır'' diye konuştu.

Türkiye'de son 10 yılda yapılan tünel miktarının 200 kilometreye yaklaştığını belirten Yıldırım, bu ülkeyi hayallerle, vaatlerle bu günlere getirenlerin artık hayal tacirliğinin para etmediğini anladıklarını söyledi.

''Ülkenin tıkanan damarlarını açtık''

Anadolu'nun her tarafında hizmetlerin dağ gibi yükseldiğini, ülkeyi baştan başa bölünmüş yollarla donattıklarını, ülkenin tıkanan damarlarını açtıklarını belirten Yıldırım, 6 il arasındaki bölünmüş yol ağını, bugün 74 ile çıkarttıklarını söyledi.

Türkiye'deki 48 havalimanında yılda 50 milyon yolcunun uçakla seyahat etmenin konforunu yaşadığını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:

''Vatandaşa fil dişi kulelerden bakarsanız, vatandaşı küçük görürseniz, ona hizmeti çok görürseniz bu işler böyle olmaya devam eder. Dedik ki en gelişmiş ülkede ne varsa Türkiye'de de o olacak. Hızlı tren niye Almanya, Fransa'da olsun, neden Türkiye'de olmasın dedik, 40 senelik hızlı tren rüyasını da biz gerçekleştirdik.''

Kuzey TETEK yolunun otoyol haline getirildiğini, Gerede'den girip Kars'tan çıkıldığını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti.

''Bu yolun yapılmasıyla yaz-kış 24 saat 365 gün boyunca kesintisiz seyahat kazanacağız. Ilgaz'da yolda kalmak yok. Bu tünelden girecek, 5,5 kilometre, kar ve yağmur damlası görmeden bu dağı aşıp, Kastamonu'ya veya Ilgaz'a, Çankırı'ya vatandaşlarımız rahatça ulaşacaklar. Bu tünel ve buradan Çankırı'ya kadar olan sıcak asfaltlı bölünmüş yol, yaklaşık 275 milyona mal oluyor. Bu kadar para da buraya harcanır mı- diye düşünenler olabilir, ama ben size küçük bir hesap yapayım. Kararı siz verin.

Bu yolda 1 yılda, bu yolları dağları aşmak için kaybettiğimiz zaman ve fazladan yakılan yakıtın yıllık değeri 40 milyon lira. Çevreye verdiğimiz yanmış egzoz gazları da cabası. Bu tünelle her yıl 40 milyon lira tasarrufumuz var. 275'i 40'a bölerseniz 7 yılda bu yol kendini amorti ediyor. Bundan daha karlı iş var mı- Bırakın karı insanımızın rahatı, konforu, can ve mal emniyeti parayla pulla ölçülmez.''

''Gönüllere de yol yaptık''

AK Parti iktidarının sadece yol, hava limanı, hızlı trenler yapan iktidar olmadığını,aynı zamanda gönüllere de yol yapan milletiyle her zaman beraber olan iktidar olduğunu kaydeden Yıldırım, bu ülkenin geleceği için 2023 hedeflerini koyduklarını anlattı.

Yarınını ön göremeyen Türkiye'den Cumhuriyetin 100. yılına hedefler koyan, projeler yapan bir Türkiye'ye geldiklerini belirten Yıldırım, şunları söyledi.

''Değerlendirme kuruluşları uzun yıllar direndi. Türkiye'nin notunu arttırmamak için ayak sürüdüler ama sonunda dayanamadılar ve nihayet dediler ki kabul ediyoruz, Türkiye, dünyada yatırım yapılacak en önemli ülkelerden biridir. Bir hakkı gecikmeli de olsa teslim ediyoruz, dediler. Bunun manası şu, daha fazla yatırım, daha fazla iş, daha fazla istihdam, daha fazla üretim, daha fazla refah. Bütün bunların olması için de yolları yapacağız. Alt yapımızı hazır hale getireceğiz. Yatırımcı, yol olmayan yere gelmez, yol olmayan yerde hayat olmaz, şehir olmaz, ticaret olmaz, dostluk olmaz, kardeşlik olmaz. Bunun için doğuya da güneydoğuya da hava alanları, yollar yapıyoruz.

Biz bu ülkede bin yıllık kardeşliğimiz var. Hep beraber olduk. Ülkemizin geleceği için, insanın refahı için, mutluluğu için, kötü günde de iyi günde de hep bir oldu. Düşmana karşı birlikte mücadele verdik. Sevinçte de birlikte olduk. Ama bölücü terör örgütü, bizim bütün gayretlerimize rağmen, bölgeye hizmetlerin gitmemesi için elinden geleni yapmaya çalışıyor.

Bölge insanını sömürmek için hiçbir fırsatı kaçırmıyor. Onlar ne yaparsa yapsın, biz, milletimize doğudakine batıdakine 780 bin kilometrekarelik vatan toprağında ocağını tüttüren, yaşayan bütün vatandaşlarımıza hizmet götürmeye devam edeceğiz. Teröre inat yatırımlara devam edeceğiz. Çünkü biz Türkiye'ye inanıyoruz, güveniyoruz. 75 milyonun kardeşliğine birliğine beraberliğine güveniyoruz.''

Tünel 2014 Mayıs'ta hizmete girecek

Ilgaz tünelini eğemedikleri için Ilgaz Dağı'nı delerek geçtiklerini bildiren Yıldırım, tünelin ülkenin iki ilinin kardeşliğine, dostluğuna büyük katkılar sağlayacağına inandığını dile getirdi.

Tünelin bitiş tarihinin 4 Kasım 2014 olduğunu ifade eden Yıldırım, yüklenici firmadan tarihi biraz daha öne almasını istedi.

 Yüklenici firma olan Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, tüneli 2014 yılı Mayıs ayında hizmete açma sözü vermesi üzerine Bakan Yıldırım, ''Kısa günün ticareti, bir kış kurtardık'' dedi.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan da Ilgaz Dağı Tüneli ile Çankırı'dan Ilgaz Tüneli'ne kadar uzanan kesimde BSK (bitümlü sathi kaplama) ve bölünmüş yol çalışmalarının bitirilerek yolun trafiğe açılmasıyla bölgede güvenli ulaşımın yanı sıra 2-2,5 saat olan Kastamonu-Çankırı yolunda, seyahat süresinin 1,5-2 saate ineceğini bildirdi.

Turan, mevcut yola göre 5,4 kilometre kısalacak olan Ilgaz Tüneli ile Ilgaz Tüneli-Çankırı yolunun BSK üst yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından bu kesimdeki seyahat süresinin de 1-1,5 saate, 1-1,5 saat süren Kastamonu-Ilgaz arası ise 30 dakikaya ineceğini söyledi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ilgaz Dağı Tüneli'nde ışık göründü
  • 04.04.2016 09:40

Ilgaz Dağı Tüneli'nde ışık göründü

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Ilgaz Dağı Tüneli'nde ...

Ilgaz Dağı Tüneli'nde son aşamaya gelindi!
  • 27.03.2016 13:41

Ilgaz Dağı Tüneli'nde son aşamaya gelindi!

Kastamonu ve Çankırı tarafından açılan bölümlerinin birleştirilmesiyle ışığın gö ...

Ilgaz Dağı Tüneli'nde sona yaklaşılıyor!
  • 03.03.2015 11:16

Ilgaz Dağı Tüneli'nde sona yaklaşılıyor!

İç Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayacak olan Ilgaz Dağı Tüneli'nin yüzde 60'ı tamam ...

Binali Yıldırım, Ilgaz Dağı Tüneli’nin temelini attı!
  • 09.11.2012 14:42

Binali Yıldırım, Ilgaz Dağı Tüneli’nin temelini attı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, uluslararası kredi d ...