maritbet girişmaritbet
Bayındır'ın çimlendirme serası projesi imar engeli ile karşılaştı

Bayındır'ın çimlendirme serası projesi imar engeli ile karşılaştı

İzmir Bayındır'daki Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin çimlendirme serası projesi imar planı nedeniyle hayata geçirilemiyor.

Türkiye'nin en önemli çiçek üretim merkezlerinden biri olan İzmir'in Bayındır İlçesi'nde 2000 yılında kurulan Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin çimlendirme serası projesi imar engeli ile karşı karşıya kaldı. Kooperatif Başkanı Ersoy Sümerkan, ilçenin acil ihtiyaçlarından olan çimlendirme serası yatırımını resmi prosedürlerin engellediğini söyledi. 

Kooperatif olarak 17 bin metrekarelik arazilerinin bulunduğunu, bunun 4 bin 500 metrekarelik kısmında oluşturacakları çimlendirme serası ile çiçek tohumlarını fide haline getirip üreticilere dağıtmayı hedefl ediklerini anlatan Sümerkan, “Ancak belediyenin imar planları bu yatırıma izin vermiyor. Tarım İl Müdürlüğü ‘bu yatırımı yapabilirsin' diyor, Ziraat Bankası ‘ben bu yatırım için kredi verebilirim' diyor. Ancak belediyenin imar planları bu yatırıma izin vermiyor. Belediyenin de günahı yok. Burada bir kavram kargaşası var. Bu engeli aşmaya çalışıyoruz. Antalya'da binlerce metrekare arazide seralar kuruluyor. Biz de bu yöntemleri bulmaya çalışacağız” dedi. 

Bayındır'ı Türkiye'nin Hollanda'sı yapacak!

Geçtiğimiz yıllarda Bayındır'ı Türkiye'nin Hollanda'sı yapacak “Çiçekçilik ve Dış Mekan Süs Bitkiciliği Konusunda Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi”nin Türkiye'de örneği olmadığı için bakanlıktan izin alamadığını ve rafa kalktığını hatırlatan Sümerkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin konuya el attığını ve problemleri aşmaya çalıştığını dile getirdi.

Sümerkan, sözleşmeli üretime devam ettiklerini ancak nakit konusunda sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 2007'den beri sözleşmeli üretim yapıyoruz. Faturayı kesip, belediyeden paranızı alabiliyorsunuz. Bu yıl 5-6 belediye ile sözleşmeli üretim anlaşması yaptık. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne değil, ilçe belediyeleri yanında Van, Kilis gibi illere de çiçek satıyoruz. Ayrıca yurtdışından da talepler var. Özellikle Türk Cumhuriyetleri'ne aracı firmalarla çiçek gönderiyoruz"diye konuştu. 

Halen 450 ortaklarının bulunduğunu kaydeden Sümerkan, “Bayındır çiçek üretiminde Yalova'nın ardından geliyor. Ancak yer örtücüsü denen türlerde Türkiye üretiminin yüzde 90'ından fazlası Bayındır'da yapılıyor. Özellikle limoni servi Türkiye'de en kaliteli ve en yüksek adetli olarak Bayındır'da üretiliyor. Bölgemizde mevsimlik (menekşe, çuha, bellis papatyası, çinkaranfili, kadife, ateş, ipek, dahlia, zinnia, aslanağzı, gazanya) başta olmak üzere, yer örtücü (mezem, cerastiyum, lambaranhthus, katırtırnağı), ağaç (çınar, akasya, leylandi, limon servi) ve çalı (berberis, kartopu, gaura, biberiye, çeşme papatyası, gravilya, pitos, tafl an) türleri ihtiyaca cevap verecek ölçülerde üretiliyor” şeklinde konuştu.

Süs Bitkileri Daire Başkanlığı kurulsun

Seraların modern olmamasından yakınan Sümerkan, geçtiğimiz günlerde İzmir Valisi Mustafa Toprak'tan hızlı bir şekilde lokal bir proje yapılarak 40-50 üreticiye biner metrekarelik seralar yapılmasını talep ettiklerini ifade etti. Üreticide yüzde 18 olan KDV'nin diğer tarım ürünlerindeki gibi makul seviyelere düşürülmesini talep ettiklerini, başka ülkelerde KDV oranlarının düşük olduğunu anlatan Sümerkan, “Tarım Bakanlığı'nda Süs Bitkileri Daire Başkanlığı'nın veya genel müdürlüğün kurulmasını istiyoruz. Sektörümüzü temsil edecek, adı ne olursa olsun muhatap olacağımız bir kurum olmasını talep ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bayındır'ın çimlendirme serası projesi imar engeli ile karşılaştı
  • 06.05.2015 09:43

Bayındır'ın çimlendirme serası projesi imar engeli ile karşılaştı

İzmir Bayındır'daki Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ...

İMAR ENGELLİ TAŞINMAZIN HUKUK ZAFERİ!
  • 19.09.2011 13:34

İMAR ENGELLİ TAŞINMAZIN HUKUK ZAFERİ!

Av. Emre Alcan; “mülkiyet hakkı kısıtlanan taşınmaz mal sahibinin, artık idarede ...