maritbet girişmaritbet
Bakanlık 'Kamu-özel ortaklığında sıkıntı olabilir'

Bakanlık 'Kamu-özel ortaklığında sıkıntı olabilir'

Kalkınma Bakanlığı, kamu ile özel işbirliği kapsamında yapılan projelerde uzun vadeli fon sıkıntısı yaşanabileceğini söyledi.

Kalkınma Bakanlığı kamu-özel ortaklığıyla yürütülen büyük projelerde uzun vadeli fon sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu. Bakanlık kamunun yükümlülüklerini iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Son yıllarda tüm büyük projelerin finansmanında kullanılan kamu-özel ortaklığına ilişkin olarak Kalkınma Bakanlığı'ndan dikkat çekici bir uyarı geldi. Kalkınma Bakanlığı, Türkiye'de kamu özel ortaklığıyla yapılan projelerde uzun vadeli fon sıkıntısı yaşanabileceğini belirti ve kamunun bu nedenle oluşacak yükümlülüklerinin iyi analiz edilmesini istedi. Bakanlık, şehir hastanelerine ödenecek kiraya da dikkat çekti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, Meclis'te geçtiğimiz günlerde kurdaki artıştan dolayı şehir hastanelerinin maliyetini arttığını açıklamıştı. Şimşek, “Şehir hastanelerinin maliyeti arttı mı? Dolar kurundan dolayı tabii ki artmıştır. Çünkü bu kontratların yapısından kaynaklanıyor ama ‘Ne kadar arttı?' diye sorarsanız şu anda önümde bir rakam yok” açıklamasında bulunmuştu.

72.1 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE

Türkiye'deki tüm büyük projelerin yapımında kullanılan kamu özel işbirliğiyle (KÖİ) ilgili olarak Kalkınma Bakanlığı'nın hazırladığı çalışmaya göre, Türkiye'de kamu özel ortaklığıyla yapımı devam eden 34 projenin sözleşme büyüklüğü 72.1 milyar dolara ulaştı.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan en büyük projeler arasında yer alan İstanbul Yeni Havaalanı için devlete 36 milyar dolar ödeme yapılması öngörülürken; sağlık sektöründe yapılması öngörülen 17 şehir hastanesi için de devlet toplam 27 milyar dolar kira ödemesi yapacak. Bakanlığın tespitlerine göre, Türkiye'de kamu özel ortaklığıyla çok sayıda projenin uygulamaya konulması, diğer taraftan da proje büyüklüklerinin artması bazı projelerde finansal kapanışı zorlaştırıyor.

Yaşanan krizin etkilerinin süreceği ve Türkiye'deki projelerin büyüklüğü dikkate alındığında gelecek yıllarda uzun vadeli fon sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulunan bakanlık, şu tespitlerde de bulundu:“Bu nedenle olası gecikmeleri önlemek için banka finansmanına ek olarak kullanılabilecek fon kaynaklarının araştırılması gerekmektedir. Bununla birlikte bütçenin de olası finansal krizlere karşı dayanıklı olması için kamunun gelecek yıllarda garanti, borç üstlenimi vs. nedenlerle oluşacak birikmiş yükümlülüklerinin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Projelerin başarılı olması için, ön fizibilite etüdü hazırlanmasından, sözleşme metinlerinin değerlendirilmesine kadar geçen süreçte tüm aşamaların yeknesak, belirli kalite düzeyinde ve öngörülen sürede tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle KÖİ sürecinde yer alan birimlerin uzmanlık kapasitelerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kamu Özel İşbirliği projeleri dünyaya örnek oluyor!
  • 11.09.2021 11:41

Kamu Özel İşbirliği projeleri dünyaya örnek oluyor!

Kuzey Marmara Otoyolu, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim K ...

Van'a üç önemli proje kazandırılıyor
  • 19.01.2018 10:52

Van'a üç önemli proje kazandırılıyor

Kalkınma Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) desteğiyle Van'a 3 ...

Kalkınma Bakanlığı mega projeler için uyardı!
  • 23.05.2017 09:36

Kalkınma Bakanlığı mega projeler için uyardı!

Kalkınma Bakanlığı, finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmanın projelerin finans ...

İnşaatçılar bu sisteme 'hasta' oldu!
  • 21.06.2016 13:49

İnşaatçılar bu sisteme 'hasta' oldu!

Kamu-özel sektör ortaklığı ile yapılan şehir hastanelerinin sayısı artıyor. ...

Konya Şehir Hastanesi için finansman tamam!
  • 23.05.2016 15:06

Konya Şehir Hastanesi için finansman tamam!

350 Milyon Euro’luk dev yatırımda finansman anlaşması imza töreni; Sağlık Bakanı ...

Rönesans'tan Elazığ'a sağlık kampüsü
  • 19.05.2016 15:45

Rönesans'tan Elazığ'a sağlık kampüsü

Rönesans Sağlık Yatırım tarafından projesine başlanan Elazığ Entegre Sağlık Kamp ...