maritbet girişmaritbet
Aydın’daki Bayrak Adası’na kurulmak istenen baz istasyonuna izin çıkmadı!

Aydın’daki Bayrak Adası’na kurulmak istenen baz istasyonuna izin çıkmadı!

Aydın’ın Kuşadası İlçesi'ndeki Dilek Yarımadası Milli Parkı ile Yunanistan'ın Sisam Adası arasındaki boğazda yer alan Bayrak Adası'na bir GSM şirketinin baz istasyonu kurma talebine Orman ve İşleri Bakanlığı olumsuz yanıt verdi

 

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ndeki Dilek Yarımadası Milli Parkı ile Yunanistan'ın Sisam Adası arasındaki boğazda yer alan Bayrak Adası'na bir GSM şirketinin baz istasyonu kurma talebine Orman ve İşleri Bakanlığı olumsuz yanıt verdi.

Milli Park mutlak koruma alanı içinde bulunan Bayrak Adası'nın hem kuş hem de bitki çeşitliliği yönünden önemli bir doğa alanı olduğunu söyleyen doğaseverler, Bakanlığın kararını memnuniyetle karşıladı.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Bayrak Adası'na, bir GSM firması tarafından baz istasyonunun kurulması için talepte bulunulduğunu belirterek, “Baz istasyonunun, bitkilerin içine ve martıların üreme alanlarına kurulması düşünülmekteydi. Baz istasyonunun çalışabilmesi için, jeneratör de devreye sokulacaktı. Tüm bunlar adanın ekolojik yapısı ve Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Park Uzun Devreli Gelişim Planı (UDGP) karar ve hükümleri çerçevesinde değerlendirildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü talebi değerlendirerek, adanın UDGP paftasına göre ‘Mutlak Koruma Alanı' içerisinde kaldığını belirtti. Bakanlık yazısında 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu'nun 14. maddesini içeren ‘Bu sahaların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su ve hava kirlenmesi ve benzeri çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz' hükmünü hatırlattı. Bakanlık talep sahiplerine Milli Park Yönetmeliği'nin 5. maddesindeki, ‘Kaynakların tabii karakterinin mutlak korunması ve devamlılığı sağlanır. Tabii kaynakların işletilmesi yasaktır. Tabiatı mutlak koruma alanlarında, tabii kaynaklar insan etkisi olmaksızın doğal haline bırakılır hükümleri göz önüne alınarak, talep konusu faaliyete izin verilmesi uygun bulunmamıştır' yanıtı verdi” dedi.

Bayrak Adası'na baz istasyonunun kurulması talebini uygun bulmayarak, martıların özgürce uçmasını sağlayacak doğru bir karar aldığını ifade eden Sürücü, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne duyarlı ve sorumlu davranışları nedeniyle teşekkür ediyoruz” dedi.

BAYRAK ADASI

Kuşadası Körfezi'nde bayrağımızın dalgalandığı tek Türk adası. Bayrak Adası, Dilek Yarımadasında bulunan İlyas Ağa Karakolu ile Samos Akra Gatos arasında başlayan ve halk arasında ‘Darboğaz' olarak bilinen Dilek Boğazı'nda yer almakta. Boğazı ikiye bölen Bayrak Adası, Samos'a 600-700 metre mesafede bulunmakta. Bitkileri, martıları ve hemen kıyısında başlayan kayalıklarındaki ender sualtı canlılarıyla önemli bir doğa alanı. Kuzeyinden geçen ve Kuşadası'na kruvaziyer gemileriyle gelen binlerce yolcunun arkalarına alarak hatıra fotoğrafı çektirdiği yer.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aydın-Denizli Otoyolu'nda 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli etabı trafiğe açıldı
  • 06.11.2023 15:49

Aydın-Denizli Otoyolu'nda 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli etabı trafiğe açıldı

Aydın Çevre Yolu Otoyol Ayrım Kavşağı'ndan başlayarak Dalama üzerinden Yenipazar ...

Emina Jahovic, evini Türk Konsolosluğu'na kiraya verdi
  • 21.04.2021 10:21

Emina Jahovic, evini Türk Konsolosluğu'na kiraya verdi

Emina Jahovic’in, Sırbistan Yeni Pazar’daki aile yadigarı evi, Türkiye Cumhuriye ...

Kuşadası Tariş projesine ilk kazma 1 Ekim'de vuruluyor
  • 01.10.2020 09:28

Kuşadası Tariş projesine ilk kazma 1 Ekim'de vuruluyor

Tariş arazisi, yer altı otoparkı, yeşil alanları, sosyal tesisleri ve meydan düz ...

Giresun'da konut satışları yüzde 12 azaldı
  • 26.09.2020 07:30

Giresun'da konut satışları yüzde 12 azaldı

Giresun’da Ağustos ayında satılan toplam konut sayısı Temmuz ayına göre yüzde 12 ...

Kiptaş’tan kampanya! 100 konut öncelikli satışta!
  • 25.09.2020 09:12

Kiptaş’tan kampanya! 100 konut öncelikli satışta!

Kiptaş, Yeşilce Aydos projesindeki 100 daireyi kampanya kapsamında satışa sunuyo ...

D'art Galeri, Seramiks ile online sergiye başlıyor
  • 10.09.2020 08:22

D'art Galeri, Seramiks ile online sergiye başlıyor

D'art Galeri, mesafeli sanat sunumlarına ek olarak, online sergilere başlıyor. ...