maritbet girişmaritbet
Ayasofya'nın "yapı sağlığı" takip edilecek

Ayasofya'nın "yapı sağlığı" takip edilecek

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü İsmet Çalık, Ayasofya'nın "yapı sağlığı"nın takip edileceğini ve restorasyon çalışmaları yapılacağını söyledi.

12. yüzyılda Trabzon'da inşa edilen Ayasofya, 2013 yılında hizmet vermeye başladı. Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü İsmet Çalık, Ayasofya Camisi'nde yıl içinde başlayacak yaklaşık 2 milyon liralık restorasyon gerçekleştirileceğini söyledi.

Çalık, "Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce kabul edilen, Trabzon Merkez Ayasofya Camisi Restorasyon Projesinin, yapının cami işlevini daha özgün hale getirmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Proje çerçevesinde bir çok uygulama yapılacak. Örneğin şadırvan ve tuvaletlerin olduğu bölüm yeniden düzenlenecek. Bu alanlar, engellilerimizin rahatlıkla kullanabileceği hale getirilecek. Cephe temizliği, çevre düzenlemesi gibi çeşitli uygulamaları da içeren projemizi çok önemsiyoruz." dedi.

Ayasofya'nın yapı sağlığını düzenli takip edebilmek ve oluşması muhtemel risklere erken müdahale edebilmek amacıyla 8 ivme ölçer takılacak.

Erken müdahale önem taşıyor

Çalık, yapılacak restorasyon çalışmalarıyla alakalı şu açıklamalarda bulundu:

Projemizde, statik izlemeyle alakalı birtakım çalışmalarımız var. Yapıya monte edilecek 8 ivme ölçer sayesinde yapının davranışları anlık veri şeklinde toplanabilecek. Bu, yapı sağlığının izlenmesine ilişkin bir sistem. İvme ölçerlerden toplanan veriler, bilgisayar programına aktarılacak. Cihazın kayıtları sayesinde elde edilen veriler işlenerek sayısal çıktı, grafik haline dönüştürülecek.

İvme ölçerler aracılığıyla sürekli izlenecek yapıda herhangi bir hasar tespit edildiğinde erken müdahalede bulunulabilecek. Bu sistem sayesinde yüzyıllardır ayakta duran yapının adeta düzenli olarak EKG'si çekilmiş olacak.

Trabzon Ayasofya Kilisesi

Trabzon Ayasofya Kilisesi, Trabzon İmparatorluğu krallarından 1. Manuel Komnenos zamanında (1238-1263) inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de Trabzon'u fethinin ardından camiye çevrilen ve vakıf eseri olan Ayasofya, Birinci Dünya Savaşı yıllarında sırasıyla depo, hastane ve cami olarak kullanıldı.

Ayasofya, Temmuz 2013 yılında mahkeme kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından, Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredildi. Mahkeme kararı sonrası, Fatih Sultan Mehmet Vakfına kayıtlı olan Ayasofya, bazı değişiklikler yapılarak cami olarak hizmet vermeye başladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ayasofya'nın "yapı sağlığı" takip edilecek
  • 05.02.2017 12:17

Ayasofya'nın "yapı sağlığı" takip edilecek

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü İsmet Çalık, Ayasofya'nın "yapı sağlığı"nın takip ...

Ayasofya, Trabzon'un tarihi kimliğini ortaya çıkaracak!
  • 12.04.2013 11:10

Ayasofya, Trabzon'un tarihi kimliğini ortaya çıkaracak!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), uyguladığı kentsel dönüşüm pr ...